Annonce
Rejser

Udflugt til Knudshoved Odde i Karrebæksminde Bugt: verden af i går

Knudshoved og den smalle tange Draget, som kan være dækket ved højvande. Foto: Frederik Ahm Krag
Tag med på en skøn vandretur på en odde sydøst for Karrebæksminde Bugt på Sjælland.
Annonce

Den er rigtig smal i dag, passagen. Knap farbar. Tidevandet står usædvanligt højt. Den smalle sandtange, Draget, som fører derud, er næsten helt dækket af vand. Knudshoved er blevet en ø. En ø af i går.

Derude findes et Danmark, som ikke findes mere. Et landskab som i et guldaldermaleri. Et Danmark, som ikke har ændret sig siden middelalderen. Et sted, som ploven aldrig har fået lov til at sætte sine blanke skær i.

Vi begiver os ud på Draget. Knap halvvejs ophører det sidste sand, og vi må gå i lavt vand et kortere stykke, inden sandet rejser sig af vandet igen. I århundreder har folk fragtet, båret og kørt ting, dyr og mennesker over her mellem Knudshoved og fastlandet. Deraf navnet Draget.

Men fiskere, vikinger og oldtidens folk har også brugt Draget på en anden måde. De har trukket skibe på tværs af Draget. Flyttet dem fra hav til hav for at skyde genvej, søge mod læ, eller overrumple fjender.

Foran os stiger Knudshoved op af vandet. På nordsiden går egeskov helt ned til strandkanten. Mod syd rejser fire orange klinter sig som stejle borge efter hinanden ud mod oddens spids. Alt omgivet af hav. Vi finder en stor åben græseng lige efter Draget foran et malerisk beliggende stråtækt hus.

Det er tre timer siden, vi startede, så det er tid til frokost. For hundrede år siden var huset traktørsted og serverede øl, kaffe og drikke. I dag laver jeg kaffe og varm kakao over medbragt Trangia-sæt.

- Hvor er det store klatretræ? spørger min datter Evangelina, mens vi spiser lidt medbragt frokost.

- Det kommer om lidt, vi er tæt på, svarer jeg og begynder at rydde sammen.

En af Danmarks flotteste jættestuer

Der har boet mennesker her siden istiden. Ved bakken Eskebjerg er udgravet en 13.000 år gammel rensdyrjæger-boplads, en af de største af sin art i Danmark.

Ved parkeringspladsen lige før Knudsskov ligger en af Danmarks flotteste og mest intakte jættestuer. Kammeret er over syv meter langt og kan nås gennem en fem meter lang lav gang.

Råd: Kom om formiddagen, helst ved lavvande, og afsæt en hel dag. Medbring mad og drikke.

Annonce

15 forskellige landskaber

Knudshoved Odde har hele femten forskellige landskaber trods sin beskedne størrelse. Turen fra traktørstedet ud til spidsen af Knudshoved er en ren tour de force i bakker og flader, grønt og blåt, skov, krat og græs, søer og hav, strandvolde og klinter, sumpe og tykninger. Hele tiden omgivet af hav på begge sider og høj himmel over landskabet.

Vi begynder med en lille, åben egeskov med store, flere hundrede år gamle ege afløst af små søer og krattykninger. Kort efter drejer sporet, og til højre kommer den enorme lind. Ikke særlig høj, men med masser af grene udgående tæt på jorden og med en imponerende stamme på mindst halvanden meters tykkelse. Det var formentlig et ungt træ allerede under Christian 4. Børnene giver sig i kast med det store træ, og de kan næsten ikke trækkes videre. Men det skal vi.

Imellem klinterne ligger små bugter af strandsten skyllet op i strandvolde. Havet glimter i baggrunden, mens insekter sværmer i middagsvarmen. Bag en lille forhøjning lægger vi os og ser ud over lavningen og de små søer. De gemmer på Danmarks største bestand af klokkefrøer. Et par bastante sorte gallowaykvæg kigger dovent på. Solen varmer, og vi blunder. Ud over insekternes sagte summen er der helt stille. Ikke en menneskeskabt lyd er at høre. Overhovedet.

Den sidste del af Knudshoved er bart og nøgent, næsten uden bevoksning. Havet nærmer sig fra nord og syd, og vi nærmer os denne verdens ende. Yderst på odden rejser den sidst klinteborg sig rankt. En granitpæl med årstallet 1877 pryder toppen. Et kig tilbage mod Sjælland viser de fire store borgklinter på rad og række, vogtende den dyrebare natur på Knudshoved Odde. Erik af Pommern gav allerede i 1415 mulighed for, at området skulle være udlagt til græs. Stedet skulle være et overdrev, et sted hvor kvæg og ikke plov regerede. Og sådan har det været en stor del af tiden lige siden. Tak for det. Tak for denne verden af i går.

Overdrevet bliver næsten savanne yderst på Odden. Foto: Frederik Ahm Krag
Spidsen af Knudshoved Odde, helt bar og havomkranset. Foto: Frederik Ahm Krag
Gallowaykvæg græsser dovent imellem søer med klokkefrøer. Foto: Frederik Ahm Krag
Landskab af i går. Foto: Frederik Ahm Krag
Det mægtige lindetræ, som er et perfekt klatretræ. Foto: Frederik Ahm Krag
Den sidste klintborg og spidsen af Knudshoved Odde. Foto. Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce