Annonce
Indland

Udenrigsministeriet giver ny forklaring om GGGI - igen

Enhedslisten undrer sig over forklaring om klimaorganisationen, som Lars Løkke Rasmussen er formand for.

Udenrigsministeriet kommer nu med den tredje forklaring på, hvorfor Rigsrevisionen ikke blev orienteret om en kritisk revisionsrapport om klimaorganisationen GGGI's forvaltning af op mod 25 millioner danske bistandskroner, skriver Information.

Ifølge ministeriet blev den kritiske sydkoreanske rigsrevisionsrapport ledsaget af "et udførligt svar fra det sydkoreanske ministerium, der på tilfredsstillende vis redegjorde for, hvordan man ville følge op".

- Sagen blev derfor ikke indrapporteret til Rigsrevisionen, skriver Udenrigsministeriet til Information.

Dette svar undrer blandt andre Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl:

- Det er en ganske ny forklaring, siger han til Information.

- Hidtil har udviklingsministeren jo sagt, at det er, fordi der ikke er tale om korruption i juridisk forstand, at han ikke har orienteret om problemerne.

- Vi ville gerne have haft oplysningerne langt før, for tænk, hvis vi kunne have sparet et års bøvl og et års penge, tilføjer Christian Juhl.

Da sagen kom frem 17. oktober, var forklaringen fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at "rapporten omhandler de sydkoreanske midler til organisationen".

- Jeg har ikke haft kendskab til misbrug af danske udviklingsmidler, sagde han.

Som Information senere kunne dokumentere, nævner rapporten dog specifikt uregelmæssigheder med danske bistandskroner.

Efter et samråd 23. oktober sagde ministeren, at de uregelmæssigheder, der er beskrevet i rapporten, ikke opfylder den juridiske definition af korruption.

Det var dengang begrundelsen for, at det ikke var påkrævet at orientere Rigsrevisionen.

- Der står ikke noget om korruption i den rapport, og derfor står der heller ikke noget om korruption med danske midler, sagde ministeren.

Interessen for GGGI 's økonomi og administration voksede, efter at det kom frem, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som organisationens formand adskillige gange har rejst på 1. klasse på rejser rundt i verden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce