Annonce
Danmark

Mette Frederiksen efter kritik fra Kina: Vi har ytringsfrihed

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen udtrykker dog samtidig medfølelse med Kina, som kæmper med coronavirus.

Der er ytringsfrihed i Danmark.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at Kina har krævet en undskyldning fra Jyllands-Posten på grund af en satiretegning i avisen.

- Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det har vi på en anden måde end mange andre steder. Og vi har det ikke kun, hvad angår ord, men vi har det også i handling, for eksempel når man tegner.

- Kineserne står i en rigtig svær situation. Jeg tror, vi alle er rigtig kede af den epidemi.

- Mennesker har mistet livet, flere er ramt af den, og den kinesiske regering håndterer i øvrigt situationen rigtig fint, ser det ud til, siger Mette Frederiksen efter sin tale ved Europakonferencen i København.

På tegningen i Jyllands-Posten er vira sat ind på det kinesiske flag i stedet for de stjerner, der normalt pryder det. En reference til den dødelige coronavirus, der i øjeblikket hærger Kina.

Kinas ambassadør i Sverige blev for nylig indkaldt til en samtale, efter at Kinas ambassade havde kritiseret svenske medier for deres dækning af Kina.

Mette Frederiksen opfordrer til ro.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Kina, og det kommer vi også til at have i fremtiden.

- Så kan vi godt have lidt forskellige holdninger, og det har vi så i den her sag. Men jeg er ikke bekymret, siger statsministeren.

Flere end 100 er døde af coronavirus i Kina.

Det er via den kinesiske ambassade i Danmark, at Kina har krævet en undskyldning for tegningen, der blev bragt mandag. Undskyldningen kommer ikke, har Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, fastslået.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviste tidligere tirsdag forud for et møde i EU at forholde sig til sagen.

- Som dansk udenrigsminister vil jeg gerne understrege, at vi har ytringsfrihed og forsamlingsfrihed i Danmark.

- Det tilkommer ikke mig at debattere satiretegninger eller kommentere på dette her. Det er kendt, at vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er også klart for kineserne.

- Vi har en grundlovssikret ytringsfrihed. Og det er vigtigt at slå fast. Så det tilkommer ikke mig eller regeringen at kommentere på satiretegninger, gentog udenrigsministeren flere gange før mødet.

Jeppe Kofod begyndte med at udtrykke sin støtte til Kina i forbindelse med virusset, der har påvirket landet stærkt.

- Jeg vil starte med at sige, at vi fra den danske regerings side har kæmpe sympati med den kinesiske befolkning og Kina i forhold til den dødelige virus, vi ser.

- Vi ser, at kinesiske myndigheder gør alt, hvad de kan, for at inddæmme denne her virus. Og vi vil gerne takke for samarbejdet omkring de danskere, der er i Kina, sagde Kofod.

En lang række danske politikere har tirsdag udtrykt, at de ikke mener, at Jyllands-Posten skal undskylde for satiretegningen.

/ritzau/

Annonce
Fra omkring kl 11:02
Se JPs artikel her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce