Annonce
Odense

Udenlandske specialister får hjælp til at springe boligkøen over

I Sandal Ejendomme er konceptet at leje møblerede boliger ud til de udenlandske specialister. Denne lejlighed er for eksempel udlejet til nogle af dem, der arbejder med Facebookbyggeriet i Odense. Foto: Sandal Ejendomme

Det er svært for nytilkomne, udenlandske specialister at finde et sted at bo i Odense. For at hjælpe de virksomheder, som er afhængige af deres arbejdskraft, har Odense Kommune lavet et samarbejde med fem almene boligforeninger og syv private udlejere. Det gør det muligt hurtigt at finde en egnet bolig.

De fleste har hørt historierne om virksomheder, der overvejer at flyttet til udlandet, fordi det er svært at skaffe højtuddannet, specialiseret arbejdskraft i Danmark.

En af løsningerne er at hente udenlandske eksperter til landet, og i Odense har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen (BSF) gjort noget ekstra for at hjælpe virksomhederne med den del. Det handler om noget så lavpraktisk som at finde en bolig til eksperten og specialisten fra udlandet og eventuelt hans eller hendes familie.

Det er ikke helt let i øjeblikket, som kundechef i den almennyttige boligorganisation Civica, Ib Støttrup Andersen, forklarer:

- Der er ikke så mange boliger på markedet, og derfor er det nødvendigt at gøre noget ekstra for at hjælpe. Og derfor har vi lavet en særlig aftale om at opprioritere de udenlandske specialister på vores venteliste.

Sådan en ordning eksisterer allerede for danskere, der flytter til kommunen på grund af et arbejde, forklarer han.

First Home Service

First Home Service er navnet på den aftale om fleksibel udlejning, som kommunen via International Community Odense (ICO) har lavet med fem almene, sociale boligforeninger (Civica, FABBO, Kristiansdal, Odense Boligselskab og Arbejdernes Boligforening). Det betyder, at personer, der flytter til Odense på grund af et job, kan komme foran på ventelisten til en almen bolig.Derudover har man lavet aftale med syv private udlejere (Boliggruppen, Domhus Gaarden, Odense Bolig, Sandal Ejendomme, HD Ejendomme, Togt Ejendomme og City Huset), der alle melder ind, når de har ledige lejligheder, som matcher behovet hos de udenlandske eksperter og specialister, også kaldet expats.

Det foregår sådan, at virksomhederne eller de internationale medarbejdere selv henvender sig til International Community Odense (ICO) med deres boligbehov. Derefter sender ICO en forespørgsel ud i netværket af udlejere, som melder tilbage med ledige lejligheder, der matcher behovet. (uss)

Kilde: Odense Kommune

Michael Sandal, direktør i Sandal Ejendomme, er en af de udlejere, der er med i den nye aftale: - Vi gør det her for at være med til at hjælpe erhvervslivet med at udvikle sig. De har specialiserede udenlandske medarbejdere, der har svært ved at finde et sted at bo, forklarer han. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen

Møblerer lejlighederne

Den nye ordning kaldes First Home Service.

Konkret foregår det sådan, at virksomhederne eller de internationale medarbejdere selv henvender sig til International Community Odense (ICO), som Odense Kommune har oprettet for netop at hjælpe målgruppen. ICO spørger så et netværk af fem almene boligforeninger og syv private udlejere, som melder tilbage med ledige lejligheder, der matcher behovet.

Herfra tager den enkelte medarbejder over og har kontakten direkte til udlejer. Der er ingen garanti for en bolig, men et tilbud som folk kan takke ja eller nej til.

Sandal Ejendomme er en af de private udlejere, som er med i aftalen. Her har man allerede hjulpet 18 udenlandske eksperter til at finde en passende bolig, fortæller stifter og direktør Michael Sandal:

- Vi gør det her for at være med til at hjælpe erhvervslivet med at udvikle sig. De har specialiserede udenlandske medarbejdere, der har svært ved at finde et sted at bo. Og vores koncept er, at vi huser dem med alt, hvad de skal bruge i lejligheden, siger han.

Det er et helt almindeligt koncept i for eksempel USA og Australien, og derfor er det efterspurgt, fortæller Michael Sandal:

- Nogle af de udenlandske medarbejdere, der kommer til Danmark for at arbejde - for eksempel for nogle af robotvirksomhederne - har ikke tid til selv at købe de her ting til deres lejlighed. Derfor snakker vi med dem om, hvordan de kunne tænke sig det, og så udfører vi det i praksis. Det gælder om at gøre det så godt for dem som muligt.

Annonce

Positive effekter

Har den udenlandske specialist familien med, ønsker man typisk at bo nær den internationale skole i centrum - ellers tæller det lige så højt at bo tæt på sin arbejdsplads.

Og foreløbig er der kommet flere gode effekter ud af fleksibel udlejning.

For eksempel at der er flyttet flere ressourcestærke personer til nogle af de udsatte boligområder som Risingkvarteret og Vollsmose, fortæller Ib Støttrup Andersen fra Civica:

- De er ude at se boligen, inden de siger ja, og vi har endnu ikke haft nogen, der er flyttet igen. Så vi tror på, de kan lide at bo der, siger han.

Annonce

Skaber vækst

For forvaltningen er tiltaget et af flere, der skal forsøge at få ledigheden ned. De udenlandske specialister er nemlig med til at skabe vækst og nye arbejdspladser i byen, forklarer administrerende direktør i BSF, René Junker.

- Vi gør det her for at hjælpe byens virksomheder med at få den arbejdskraft, de efterspørger. Nogle af områderne er så specialiserede, at de er nødt til at hente udenlandsk arbejdskraft, og når man gør det, skal man arbejde med hele pakken, altså hvordan familien kommer herop, hvad man skal bo i og med de særlige danske forhold.

- Og vi kan se, at byens virksomhederne i højere grad får den arbejdskraft, man efterspørger, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce