Annonce
forside

Udenfor: Atypisk i en neurotypisk verden

Børn og unge med asperger er sat udenfor i den normale verden. Men en gang hver anden torsdag mødes de i en ungdomsklub, hvor det usædvanlige er helt normalt.

Hver anden torsdag mødes cirka 20 asperger-børn og deres forældre i ungdomsklubben. Her finder de et pusterum fra den normale verden, hvor de ikke passer ind

Rudkøbing: Siri Reese Kragesteen elsker at tegne. Hun er velformuleret og intelligent. Hun går ikke med make-up og vil helst have rart tøj på. Hun er udadvendt, men hun kigger dig ikke ind i øjnene. Hun er 27 år og har sin mor med til fritidsaktiviteter. Siri Reese Kragesteen har aspergersyndrom - en form for autisme - men det gør hende ikke unormal. Det gør hende atypisk i en "neurotypisk verden", som hun ville sige. Og så er hun faktisk blevet mindre og mindre atypisk gennem de 27 år, hun har levet.

For antallet af autismediagnoser er steget markant de sidste år. Ifølge Socialstyrelsen har en procent af befolkningen i Danmark en form for autisme. Der er flere end 50.000 som Siri Reese Kragesteen. Og alligevel er der ingen som hende.

- Jeg mener ikke, at der er noget, der er normalt eller ikke normalt, siger Siri Reese Kragesteen, der har sit eget mærkat til alle os, der giver hende mærkatet aspergersyndrom.

- Der er mennesker med autisme og neurotypiske mennesker, siger hun.

Er alene sammen

Hver anden torsdag aften mødes børn og unge med autisme i Asperger Langelands Ungdomsklub. De kommer fra øen og hele Sydfyn for at få selskab, selv om de fleste foretrækker at være alene sammen med andre.

Siri Reese Kragesteen bruger det meste af aftenen med hovedet bøjet forover. Nogle gange er det henover en tegning. Lige nu er det henover en telefon. Hun skyder bobler i forskellige farver på skærmen, mens hun fortæller.

Hænderne bevæger sig hele tiden. Det gør hendes koncentration bedre. Selvstimuli kalder hun det. Og så virker telefonen også som et værn mod øjenkontakt.

- Jeg kan ikke kigge dig ind i øjnene. Det gør næsten fysisk ondt. Det er så ekstremt intimiderende. Men jeg har øvet mig i at kigge folk mellem øjnene, siger hun.

Annonce

Logik og andre regler

Det er en af måderne, hun prøver at tilpasse sig en neurotypisk verden med neurotypiske regler. Regler, der påbyder, at man kigger hinanden i øjnene for at vise interesse og tilstedeværelse. Regler, der siger, at unge kvinder går med make-up og gør noget ud af deres tøj.

- Jeg har haft flere veninder, der har forsøgt at lære mig det. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal tage det på. Det er ikke rart, siger Siri og smiler.

Sådan er hendes logik. Mens de sociale regler gør, at hun hele tiden er stresset, opmærksom og angst, når hun befinder sig blandt de mennesker, der nok tænker typisk, men anderledes end hende.

I ungdomsklubben er der ingen regler, som Siri Reese Kragesteen og de andre med aspergersyndrom ikke forstår. Her kommer det sociale fællesskab i en ramme af forståelse, indsigt og indlevelse.

- Jeg slapper af her, fordi jeg ikke hele tiden skal tænke. Det skal jeg konstant i den virkelige verden, siger hun.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce