Annonce
Kerteminde

Uddannelsen for drenge med krudt i måsen: Andreas fik både svendebrev og studenterhue på samme dag

Andreas Pedersen præsenterer stolt modellen af sin svendeprøve - en del af en tagkonstruktion. Han forklarer teknisk om dampspær og kel og en del andet, det ikke er for en almindelig journalist at forstå. Foto: Helle Nordström
21-årige Andreas Pedersen har taget en EUX-uddannelse: - Den er som skabt til min slags, der gerne vil læse videre, men ikke kan sidde stille i tre år. Det er et komprimeret forløb, men Andreas Pedersen kan nu glæde sig over et 12-tal på svendebrevet.

Kerteminde: Andreas er en 12-tals-dreng. Han er netop blevet udlært som tømrer med topkarakter for sin projekteksamen. Eksamenspapiret afslører desuden, at han også er til et 12-tal, når det gælder vådrum og gulve.

Men 21-årige Andreas Pedersen er ikke blot blevet udlært som tømrer, han har samtidig fået studenterhue på. Han har nemlig taget den nye EUX-uddannelse, og det er han rigtig glad for.

- Da jeg gik på efterskole skulle alle mine klassekammerater have studentereksamen, for det var det sikreste. Jeg kunne bare ikke se mig selv sidde stille i tre år, fortæller han.

Andreas Pedersen har altid været glad for at arbejde i træ, så han har længe været ret sikker på, at han skulle være tømrer. Faktisk har han helt siden drengeårene været glad for at arbejde med træ - selvom ingen i familien har noget, der bare ligner en tømreruddannelse.

- Især ude hos morfar skulle jeg altid rode med træ. Han er svejser, men han kunne godt se, at metal kom han ingen vegne med hos mig, jeg skulle have fat i fukssvans og hammer, mindes han.

Så medens kammeraterne gik efter studentereksamen gik han efter tømreruddannelsen.

Annonce

Så fortalte min studievejleder mig om EUX og den er jo nærmest skabt til mig. Så fik jeg både min tømreruddannelse, en studenterhue og jeg slap for at sidde stille i tre år.

Andreas Pedersen, tømrersvend og student

Lærlingeløn også i skoletiden

- Så fortalte min studievejleder mig om EUX og den er jo nærmest skabt til mig. Så fik jeg både min tømreruddannelse, en studenterhue og jeg slap for at sidde stille i tre år, griner han.

- I den her uddannelse skal man bare kunne klare at sidde stille i en uges tid, så kommer man ud og bruger hænderne igen. Og lærerne ved godt, at det er håndværkere, de har med at gøre, og det er de gode til at indrette undervisningen efter.

I et EUX-forløb er man først på grundskole, derefter skifter man mellem af være ude og arbejde hos mester og ind på skolebænken for at lære både tømrerfag og gymnasiefag. Og mester skal betale lærlingeløn også i de fire halvår, hvor lærlingen er på skole.

- Jeg søgte læreplads hos CJ Montage i Strandvangen, for der arbejder min søsters kæreste, og mine forældre kender Claus Jørgensen, der ejer firmaet. Men han var noget skeptisk ved at skulle betale mig løn for at gå i skole. Jeg prøvede at arbejde hos ham i en ferie, og så gik han med til at tage mig som sin første EUX-lærling, fortæller Andreas Pedersen.

Han fortæller, at som EUX-lærling skriver man kun kontrakt for et år ad gangen.

- Det er en meget god ordning, for så har begge parter en mulighed for at stoppe, hvis de ikke er tilfredse. Og for mig gav det da vældig motivation for at gøre det så godt, at Claus ville fortsætte med at have mig.

- Man skal virkelig være på

Det har tager Andreas fireogethalvt år at ende med at have både svendeprøve og studenterbevis. Det er temmelig krævende set i lyset af, at en tømreruddannelse varer fire år, og en studentereksamen varer tre år at tage.

- Det er komprimeret, så man skal virkelig være på, medens man er på skole, og der er eddermame mange afleveringer, siger Andreas Pedersen med overbevisning.

- Der er lektier hele tiden. Selv de dage, hvor vi er på tømrerskole, er det hjem bagefter og smide arbejdstøjet og så sætte sig ved computeren og lave opgaver til gymnasiedelen.

Andreas Pedersen har valgt EUX, dels fordi han ikke kan sidde stille i tre år, men mest fordi, han vil læse videre.

- Jeg vil enten være arkitekt eller bygningskonstruktør. Lige nu, tror jeg mest, jeg hælder til arkitekt, fortæller han.

Hvad så nu? Skal du have et fjumreår?

- Det kan du godt kalde det, griner han.

- Jeg starter som svend hos CJ Montage på mandag, for nu vil jeg arbejde i hvert fald et års tid, inden jeg læser videre. Så har jeg også tid til at finde ud af, om det skal være bygningskonstruktør eller arkitekt.

Siden han var dreng har Andreas Pedersen altid været glad for at arbejde i træ. - Jeg har utroligt mange småting liggende rundt om, jeg har lavet i årenes løb, fordi jeg bare ikke kunne lade være, fortæller han, medens han fremviser dette avancerede etagebyggeri til fugle. Foto: Helle Nordström
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce