Annonce
Læserbrev

Uddannelse. Eksamen ødelægger skolerummet

Læserbrev: Da jeg for nogle år siden var med til at undersøge, hvorfor så mange unge mennesker fra Mors vælger erhvervsuddannelse efter grundskolen, var der mange svar at gribe.

Familierelationer var ét af svarene: Mange unge, der vælger fagligt, gør det fordi de kan se et eller flere familiemedlemmer virke i et bestemt fag. Mange familier synes i øvrigt, det er rigtig godt, at deres unge mennesker vælger erhvervsfagligt.

Lidt i sammenhæng med denne forklaring lå det næste svar: De unge kunne se sig i det arbejdede, der ventede. Mange af de unge vidste, der var arbejde at få på den anden side af svendeprøven, og selv om arbejdet ikke nødvendigvis var indenfor det fag, man uddannede sig til, gav det social mening at træde ind på arbejdsmarkedet efter uddannelsen.

Det tredje svar, jeg vil drive frem handler om de unges skolegang - og overraskede mig en del: Rigtig mange børn og unge har været forbi de frie grundskoler, der har en stærk tradition i det Nordvestjyske, hvor de har mødt alternativer til folkeskolen. De frie skoler tilbyder ofte skolegang med alternative pædagogiske og didaktiske tilgange til læring. Mange friskoler nedtoner i øvrigt - eller udelader - test, prøver og karakterer.

Unge drages ikke af eksamener eller prøver. Til gengæld betyder sociokulturelle forhold inden for familien, lokalsamfundet og skolen en del. Derfor har jeg et ret klart råd til ministeren:

Gør skolen mere praktisk, tværfaglig og relevant, men drop eksamen. Den fremmedgør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Efterforskning af overgreb på fireårig standset: Socialrådgiver med accent stod for eneste afhøring

112

Lige nu: Brand i Kverneland i Kerteminde

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Annonce