Annonce
Sydfyn

Udbrud af hesteherpes på lokalt ridecenter

En hest fra Holmdrup Huse Nordbaggen er smittet med hesteherpes, men der er ikke tale om den frygtede type 1-virus, der indenfor de seneste uger har betydet, at flere heste er blevet aflivet i Vestjylland. Foto: Holmdrup Huse Nordbaggen
En hest hos rideklubben Holmdrup Huse Nordbaggen er smittet med den smitsomme hesteherpes, men det er den lette type 4-virus – og ikke den dødelige type 1 – der har ramt den lokale rideklub, der efter udbruddet holder lukket i 14 dage.

Holmdrup Huse: En hest fra rideklubben Holmdrup Huse Nordbaggen er smittet med den frygtede og smitsomme virusinfektion, hesteherpes, men der er kun tale om den såkaldte type 4 - EHV 4 – der i modsætning type 1 ikke er livstruende.

Ejeren af ridecentret, Henning Hansen, fortæller, at udbruddet blev opdaget i weekenden, da hesten havde høj feber, og at en blodprøve efterfølgende har afsløret, at det er hesteherpes af type 4, der er kommet ind i stalden.

Henning Hansen fortæller, at man efter afsløringen af udbruddet har valgt at lukke rideskolen i 14 dage, og at man har indført et forbud mod, at der er heste fra området, der tager ud til stævner andre steder.

- Vi er i kontakt med specialister fra Svendborg Dyrehospital og Højgård Hestehospital i Korup og har valgt at lukke, indtil de giver grønt lys, siger ejeren.

Annonce

Hesteherpes

Hesteherpes er en virus, som både findes i en type 1 og type 4.

Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser og lammelser. Herpesvirus 4 resulterer i en forkølelse og i en risiko for en abort hos højdrægtige hopper.

De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen. Inden for de seneste fem år har der været kendte tilfælde af herpesvirus 1-udbrud i Vest- og Nordjylland, Djursland, på Sjælland og Fyn.

Hesteherpes smitter ikke mennesker.

Ingen karantæne

Den hest, der er ramt af hesteherpes, kom til Holmdrup Huse for et par uger siden, og Henning Hansen gætter på, at flytningen har stresset hesten, og at det har udløst sygdommen. Omkring 80 procent af alle heste har hesteherpes latent i kroppen.

Den sygdomsramte hest er dog ikke sat i karantæne eller adskilt fra de godt 50 andre heste i stalden og på engene i området.

- Nej, for den har gået blandt alle de andre og drukket af det samme vandkar, så den har smittet alle de andre. Men de har forhåbentlig antistofferne i sig, så de ikke også bliver syge, siger Henning Hansen.

- Hvis immunforsvaret er svækket, så er de mere modtagelige, men vi har ikke mistanke om, at andre heste er smittet. Vi holder øje med, om de har feber, om de står og hænger eller går fra foderet, forklarer Henning Hansen, der har drevet stedet i 34 år og udover rideklub og rideskole også driver en forretning med udlejning af prærievogne.

Det er første gang, at centret i Holmdrup Huse har hesteherpes indenfor dørene, mens det for omkring 30 år siden var ramt af den bakterielle infektionssygdom kværke.

Type 1-udbrud i Vestjylland

Ejeren af Svendborg Dyrehospital, Jens Jørgen Abildskov, fortæller, at centret i Holmdrup Huse har handlet helt rigtigt ved at lukke ned i 14 dage. Han opfordrer hesteejere, der skal have deres hest ud af stalden, til at kontrollere hestens temperatur dagligt.

- På den måde sikrer man sig mod, at hesten er syg og kan smitte, siger Jens Jørgen Abildskov.

Han fortæller, at det også er muligt at vaccinere en hest mod både type 1 og 4.

- Det er ikke kutyme, og man får en rimelig god, men ikke 100 procent sikker beskyttelse mod sygdommen, siger dyrlægen, der lader det være op til hesteejerne, om de vil vaccinere.

- Jeg synes ikke, man skal gå hen og vaccinere alle heste på hele Sydfyn, men muligheden er der, og det er selvfølgelig op til folk, hvad de vil, siger Jens Jørgen Abildskov.

I Holstebro Sportsrideklub har de tidligere på måneden haft den frygtede type 1-hesteherpes indenfor i stalden, og her er to heste døde som følge af sygdommen.

Også på Mors er sygdommen i udbrud. Her er en hest blevet aflivet, efter at den var blevet lam i bagbenene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce