Annonce
Indland

Ubesluttede vælgere er EU-valgets store joker

DF får rekordopbakning i ny meningsmåling op til EU-valget. Men mange vælgere er fortsat i tvivl om krydset.

Med mindre end to uger tilbage før valget til Europaparlamentet er der fortsat masser af stemmer at kæmpe om for de danske kandidater.

Halvdelen af vælgerne er enten i tvivl om, hvem de skal stemme på, eller hælder til ikke at afgive deres stemme på valgdagen søndag den 25. maj.

Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Men ser man udelukkende på de vælgere, der har besluttet sig, så er der udsigt til rekordstor opbakning til Dansk Folkeparti.

Flere end hver fjerde - 27,3 procent - af de afklarede vælgere vil stemme på Dansk Folkeparti. Dermed står DF i målingen til at få fire mandater og blive det største danske parti ved EU-valget foran Venstre med 22,9 procent af stemmerne og Socialdemokraterne med 22,3 procent.

I den anden ende af stemmebarometeret finder man Liberal Alliance, Folkebevægelsen mod EU og De Radikale, som med henholdsvis 1,5, 4,9 og 5,5 procents vælgeropbakning ikke står til at blive valgt ind i Europaparlamentet.

Derimod står SF og De Konservative til at sikre sig et mandat i parlamentet med henholdsvis 9,0 og 6,6 procent af stemmerne.

Den statistiske usikkerhed ved meningsmålingen er op til 2,8 procentpoint.

Men derudover bør man tage større forbehold ved denne måling end ved meningsmålinger op til folketingsvalg, lyder det fra Voxmeters analysedirektør, Anna Midtgaard Christensen.

- Det er på ingen måde en prognose. Det er et øjebliksbillede blandt de vælgere, der har besluttet sig nu, siger hun.

Den store andel af tvivlere på næsten 50 procent skaber nemlig problemer for analyseinstituttet.

- Vi ved ikke, hvem der ender med at stemme, og vi har svært ved at forudse, hvordan de fordeler sig. Derfor kan vi ikke være sikre på, at tvivlerne fordeler sig jævnt på partierne, siger Anna Midtgaard Christensen.

Den formodede lave valgdeltagelse ved valget til Europaparlamentet i forhold til folketingsvalg er et ekstra usikkerhedsmoment, påpeger hun.

Voxmeters meningsmåling baserer sig på svar fra 1005 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover i perioden 5.-10. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce