Annonce
Debat

Uanstændig og minimal hjælp til ældre i eget hjem

Arkivfoto: Ritzau Scanpx
Annonce

Synspunkt: Mange kommunalpolitikere har udtrykt forargelse over de seneste afsløringer over en helt uacceptabel ældreomsorg.

Det må medgives, at sprogbrugen og behandlingen i de sekvenser, der er vist offentligt, er helt uacceptabel og uværdig overfor en ældre medborger, der ikke længere er i stand til klare sig selv. Men alle kommunalpolitikere kan desværre nemt ved selvsyn finde masser af andre eksempler.

Oprindelsen til nutidens ældreomsorg var ideen om at yde hjælp til de ældre i eget hjem fremfor at sende ældre på alderdomshjem og på plejehjem. Det lød smukt. Men konkret er resultatet blevet en kæmpe kommunal spareøvelse og en udsultet minimal ældreomsorg. Alderdomshjemmene eksisterer ikke mere og langt færre end tidligere sendes nu på plejehjem. Målet er nået ved hjælp af visitator-ordningen, hvor ældre af visitatoren skal have tilladelse til kommunal hjælp. Visitatorens fornemste opgave er blevet at sikre en så sen og så lille hjælp som overhovedet mulig og i hvert tilfælde for enhver pris holde de ældre ude af plejehjemmene.


Den kommunalpolitiker, der er i stand til at foretage en ordentlig rengøring af en ældrebolig på 60 m2 på 15-20 minutter, kandiderer til ”månedens medarbejder”.


Mange ældre medborgere har stærkt nedsat syn, svigtende bevægelighed, problemer med rettidige toiletbesøg med det resultat, at der besørges både stort og småt mange andre steder end på toilettet. Under spisepladsen ligger udtrådte, og indtørrede madrester, kafferester og meget andet godt. Køleskabet er møgbeskidt og rummer datoudløbne varer. De kommunale madudbringninger er mad uden sjæl og kærlighed – det er ren ”overlevelse”.

Tøjet er ofte plettet – i værste fald møgbeskidt, og vasketøjskurven er fuld.

Rengøringshjælp afvises af visitator, indtil det for enhver er helt åbenbart, at der overalt er møgbeskidt, og så bevilges typisk 15-20 minutter hver 3. uge. Det er selvfølgelig maksimeret til 60 m2, selvom den ældre bor i en større bolig. Hvad gør den ældre med resten? Hvordan forestiller kommunalpolitikere sig, at der lugter og ser ud efter bare få dage uden rengøring? Hvem skifter sengetøjet, hvis den ældre besørger i sengen om natten, og hvis der ikke er bevilget hjemmehjælp af visitator? Hvem sørger for rengøring efter et ”uheld” og for den personlige hygiejne? Hvem klarer køleskabet? Hvem tager sig af tøjvask og evt. strygning? Hvem vasker op? Hvem ...

For mange er virkeligheden, at børn og nære familiemedlemmer er ude af stand til at hjælpe, simpelthen fordi den ældre bor langt fra nære familiemedlemmer.

Den kommunalpolitiker, der er i stand til at foretage en ordentlig rengøring af en ældrebolig på 60 m2 på 15-20 minutter, kandiderer til ”månedens medarbejder”. Det var måske en udfordring, borgmesteren havde lyst til at påtage sig? Skift af sengetøj, rengøring af spiseplads med aftørring af vandrette og lodrette flader, rengøring af køleskab, toilet og håndvask, støvsugning og gulvvask kræver for alle andre end kommunalpolitikere langt mere end de bevilgede 15-20 minutter.

Alle med den mindste berøring med et ældre familiemedlem ved, at den kommunale omsorg er helt utilstrækkelig. I Odense anvendes 5 procent mindre end landsgennemsnittet på ældreomsorg, selv om vi blandt 6-byerne har den højeste andel af ældre 80+ årige.

Men i storbyen Odense er vi selvfølgelig også langt dygtigere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce