Annonce
Indland

Tyskland får tvungen mæslingevaccine - ikke problem i Danmark

Julian Stratenschulte/Ritzau Scanpix

Der er ikke stærk grund til tvungen mæslingevaccine i Danmark, når der ikke er et problem, udtaler SSI-læge.

Fra 1. marts 2020 skal alle børn i tyske børnehaver og skoler vaccines mod mæslinger. Ellers giver det bøder.

Men i Danmark er der ikke noget stærkt grundlag for at indføre tvungen vaccine mod mæslinger, fortæller Peter Henrik Andersen, afdelingslæge i Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har ikke noget problem med mæslinger i Danmark. Vi har elimineret sygdommen, og vi ser få tilfælde, som typisk er importerede tilfælde.

- Der kan komme enkelte smittetilfælde i Danmark, men der er ikke noget folkesundhedsproblem med mæslinger i Danmark. Så der er ingen stærk grund til at skulle indføre tvang, når man ikke har noget problem, siger han.

Målet for tilslutningen til MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger, er, at 95 procent skal vaccineres. Det er endnu ikke helt nået i Danmark, men er tæt på.

- Vaccinationstilslutningen har været stigende de senere år. Det har den blandt andet været, fordi vi har et påmindelsessystem, som har fungeret i fem år, hvor man får besked via e-boks om, at man mangler en eller flere vacciner, siger Peter Henrik Andersen.

Desuden er der også begyndt nu at komme påmindelser til forældre, inden den første vaccine skal gives.

Man skal have to MFR-vacciner. Tal fra SSI viser, at tilslutningen i 2018 blandt de nye årgange var på 94 procent for den første vaccine og 89 procent for den anden.

Sidste år var der ifølge SSI otte tilfælde af mæslinger, mens der har været 15 i år. Oftest er der tale om importerede tilfælde, hvor folk bliver smittet på en rejse til udlandet.

I Tyskland har der derimod været flere end 500 smittede i år ifølge Robert Koch Institut.

Den tyske lov om tvang blev vedtaget torsdag og ventes at træde i kraft 1. marts næste år. Den kræver, at alle børn er vaccineret, før de kan begynde i en ny børnehave eller skole.

Hvis forældrene ikke kan bevise, at barnet er vaccineret, kan det koste op til 2500 euro i bøde, skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det svarer til knap 18.700 kroner.

Forældre til børn, der allerede er indskrevet i en børnehave eller skole, skal senest 31. juli 2021 kunne fremlægge bevis for, at barnet er vaccineret.

Fra politisk hånd er der heller ikke umiddelbart et ønske om at indføre tvungen vaccine mod mæslinger.

- Jeg synes ikke, at vi skal gøre det til et problem, når det ikke er det, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Også De Radikale, SF og Enhedslisten afviser, at der skal indføres bøder i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce