Annonce
Livsstil

Tyskerne tager igen deres sekt alvorligt

”Winzersekt” produceret af selvstændige vinbønder efter den traditionelle metode med andengæring og lagring på flaske - her hos Weingut Barth i Rheingau - vinder udbredelse i Tyskland. De traditionelle champagne-sorter bruges også i Tyskland, men det er med riesling, de tyske vinbønder har mulighed for at skabe vine, der er svære at efterligne. Arkivfoto: Deutsches Weininstitut
En riesling og to vine med lang lagringstid røg til tops, da Tysklands bedste mousserende vine i Danmark blev kåret.

Krug. Bollinger. Deutz. Mumm. Heidsieck. Tyskklingende navne er ikke noget særsyn i Champagne, og listen er endnu længere, når man inkluderer navnene på tyskere, som har arbejdet for nogle af husene i Champagne. Alene af den grund er det ikke overraskende, at tyske vinbønder i et par århundreder har efterlignet de franske og stadig stræber efter at lave vin, der kan måle sig med champagne.

Men det gør vinbønder også i Italien, i Østrig, i Spanien, i England - og i Danmark - og det er som regel sjovere at være en original end en kopi. Derfor kan tyskerne glæde sig over at have riesling.

For de mousserende vine på riesling smager af den drue, der er grundlaget for vinen - og det er ikke nødvendigvis målet i Champagne, hvor vinen fremstilles af mindre aromatiske druer, primært chardonnay, pinot noir og pinot meunier.

Man behøver ikke at glemme sine egne rødder for at lave god vin, og som Anne Krebiehl (MW) gør i sin bog ”The Wines of Germany”, kan man argumentere for, at tyskerne med riesling har et unikt ”selling point” i forhold til champagne; de mousserende vine på riesling er genkendelige som riesling. Og som sådan er der retfærdighed i, at det var en riesling, der i slutningen af november blev kåret som den bedste sekt på det danske marked.

Markedsføringsorganisationen Wines of Germany Danmark stod for konkurrencen Best German Sekt Denmark, og vinderen blev en seks år gammel mousserende riesling fra Mosel. Andenpladsen gik til en otte år gammel vin fra Baden på chardonnay og pinot noir, mens en yngre riesling (og denne skribents favorit blandt de tre) fra Markus Molitor ved Mosel snuppede tredjepladsen.


Ligesom der laves fremragende spätburgunder, der ikke smager som bourgogne, behøver tysk sekt heller ikke at smage som champagne.

Fra artiklen


Annonce

Som champagne eller som tysk vin?

Med i vores test i dag er yderligere to vine, som nuancerer billedet af tysk sekt: en tre år gammel vin på riesling og en 10 år gammel vin på den klassiske champagne-kombination pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Den unge vin er en fornøjelse at drikke nu, fordi den dufter og smager af riesling.

Volker Raumland, Tysklands grand old man inden for mousserende vin, står bag den ældre vin, der tydeligvis er lavet med champagne som model. Siden 1984 har Sekthaus Raumland været en drivende kraft i at genrejse tysk sekt, og det åbenlyse spørgsmål er, om man i Tyskland i dag kan lave vine, der smager som champagne?

Svaret afhænger nok af, hvem der smager - Raumlands vin, som har fået mere end seks års flaskelagring, kunne nok godt narre i en blindsmagning med champagner. Men svaret kan lige så godt være et modspørgsmål: Behøver tyskerne overhovedet at have det som mål?

Ligesom der laves fremragende spätburgunder, der ikke smager som bourgogne, behøver tysk sekt heller ikke at smage som champagne. Det gør Markus Molitors Riesling Brut Sekt Haus Klosterberg eksempelvis ikke; tværtimod dominerer grøn og gul frugt i smagen, hvor smagene fra flaskelagringen spiller en sekundær rolle.

Hver tysker drikker 3,5 liter sekt

Tyskland producerer årligt flere end 500 millioner flasker mousserende vin. Det overgås kun af Frankrig, og med omkring 3,5 liter pr. indbygger om året har Tyskland verdens højeste forbrug af mousserende vin.

Annonce

Eliten opgraderer tysk sekt

Den slags sekt behøver ikke at bøje sig for champagne. Men den er oppe mod en svær fortid, for historien tynger stadig ordet ”Sekt” i Tyskland. Der er de seneste 50-60 år blevet produceret massive mængder intetsigende, mousserende vin, der har kunnet sælges til overkommelige priser. Sammenslutningen Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP), som anses for at udgøre eliten af tyske vinbønder, vedtog sidste år et sæt regler for sekt, som kan bære VDP’s nye segl, der skal signalere over for forbrugerne, at her får man en vin, hvor kvaliteten er i orden.

Blandt VDP’s krav til årgangssekt er, at den skal være fremstillet efter den traditionelle metode, det vil sige med andengæring på flaske og efterfølgende lagring med gærresterne i flasken - i minimum 24 måneder og for Sekt Prestige i mindst 36 måneder, hvilket ser ud til at være inspireret af reglerne for champagne. Til gengæld gives der plads til at bruge andre end de traditionelle druesorter i mousserende vine, hvis de enkelte vinregioner beslutter sig for det.

Best German Sekt Denmark

Ud over de tre vindervine endte følgende vine (i vilkårlig rækkefølge) i top-15:

 • 2016 Blanc de Blancs Chardonnay Brut Nature, Weingut Braunewell - 175 kroner (Meny Hellerup Food Market Rotunden Vin).
 • 2015 Crémant Baden Brut, Weingut Zähringer - 125 kroner (Emilie Vin).
 • 2015 Geheimrat J Riesling Sekt B.A. Brut, Weingut Wegeler - 275 kroner (Otto Suenson).
 • 2016 Riesling Brut Eroica, Weingut Blees Ferber Eroica - 140 kroner (Hørning Huset).
 • Rosé Brut NV Pinot Noir, Weingut Vincent Eymann - 160 kroner (L’Esprit du Vin).
 • 2018 Pinot Rose Sekt Brut, Weingut Philipp Lang - 189 kroner (Rudersdal Vin).
 • 2018 Riesling Sekt Brut, Weingut Graf Neipperg - 149 kroner (Juul’s Vin & Spiritus).
 • Riesling Sekt Brut Flaschengärung 2018, Weingut August Eser - 195 kroner (Fredensborg Vinimport).
 • 2016 Riesling Sekt Brut, Weingut Reichsrat von Buhl - 209 kroner (Theis Vine).
 • 2017 Riesling Sekt Tradition Brut, Friedrich Fendel - 120 kroner (HolmeVin).
 • 2017 Riesling Brut Deutscher Sekt, Weingut Auf der Fünfzehn Morgen - 100 kroner (WineFLY).
 • 2018 Allendorf Rheingauer Riesling Extra Dry Sekt - 120 kroner (Tysk Vin Klub).
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce