Annonce
Kerteminde

Tyskere fortryder krigerisk post til Munkebo-bryggeri

Brygger og indehaver af Munkebo Brewery Claus Christensen modtog et advokatkrav om at indstille produktionen af øl med nordiuske navne. Foto: Kim Rune

En række bryggerier i Danmark og Sverige er blevet bedt om at ændre navne på deres produkter, fordi bryggeri i Slesvig-Holsten har fået eneret på øl med nordiske gudenavne. Men nu trækker de i land.

WACKEN: På vores breddegrader har det allerede vakt opsigt i flere danske medier, at danske bryggerier har modtaget skrivelser fra en advokat, der på vegne af en tysk virksomhed bad modtagerne om at undlade brugen af navne fra den nordiske mytologi til deres produkter.

Blandt modtagerne af disse mails var Munkebo Brewery på Fyn, der blandt andet producerer øl med navne som Balder og Ragnarok. På Fyn blev skrivelsen fra Tyskland opfattet som stærkt truende.

Bryggeriet i Wacken i det sydvestlige Slesvig-Holsten havde nemlig fået europæisk eneret på 19 nordiske navne. Og derfor var det ikke kun bryggeriet i Munkebo der fik post fra Wacken. Det samme gjaldt otte andre bryghuse i Danmark og Sverige.

Men det var slet ikke sådan ment, siger lederne af Wacken Brauerei, Helge og Hendrik Pahl, nu ifølge avisen Flensburger Tageblatt.

- Skrivelsen til flere bryggerier i de nordiske lande er muligvis endt med at være for formalistisk. Grundlæggende ønsker vi en mindelig løsning. Vi har ikke haft til hensigt, at sagen i den grad skulle ende på kogepunktet. Men når man giver et produkt et navn, bør man også registrere det, forklarer Helge Pahl til avisen.

Annonce

Vi har ikke haft til hensigt, at sagen i den grad skulle ende på kogepunktet.

Direktør Helge Pahl, Wacken Brauerei.

Vil holde fest

I mellemtiden har Helge og Hendrik Pahl sendt en ny henvendelse til de skandinaviske virksomheder. Her slår de fast, at de på ingen måde ønsker at skade bryggerierne i Danmark og Sverige.

- Vi har meddelt, at de skal se bort fra den første skrivelse, og at vi vil finde en fælles løsning. Den kunne for eksempel være en aftale om at bruge navnene i de respektive hjemlande, siger Helge Pahl.

Han håber, der ligefrem kan indfinde sig en sådan fordragelighed, at der på sigt kan arrangeres en stor, grænseoverskridende øl-festival.

Stigende salg

Bryggeriet i Wacken præsenterede i 2016 for første gang en serie øl med nordiske gude-navne. Under sloganet, Beer of the Gods - Gudernes øl, bliver der således solgt øl med navne som Freya og Hymir.

Wacken Brauerei er en forholdsvis beskeden virksomhed med seks ansatte og en årlig produktion på omkring 1200 hektoliter. De to direktør forklarer til Tageblatt, at salget er stigende.

Munkebo Brewerys grundlægger og brygmester Claus Christensen har meget svært ved at genkende den forklaring, der bliver leveret af kollegerne på et bryggeri i den slesvig-holstenske by Wacken.

Det tyske bryggeri har fået navne fra den nordiske mytologi varemærkeregistreret og på den baggrund bedt bryggeriet på Fyn ophøre med at sende øl Efter eget udsagn til mediehuset SHZ har forretningsførerne fra Wacken Brauerei, Helge og Hendrik Pahl efterfølgende sendt en undskyldende mail og bedt Claus Christensen se bort fra den første henvendelse.

- Det står der intet om i mailen, forklarer Claus Christensen.

Som dokumentation præsenterer han mailen, der nok rummer masser af undskyldninger, men ikke udtrykkelig trækker første henvendelse tilbage. I stedet bliver der lagt op til en mindelig aftale.

- Men nu tager jeg et møde med min advokat om, hvad vi kan foretage os i forbindelse med tyskernes varemærkeregistrering. Vi eksporterer i forvejen til både Tyskland og Spanien. Det agter vi naturligvis at fortsætte med. Så jeg har ikke tænkt mig at standse, før tyskerne lægger sig fladt ned, understreger Claus Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce