Annonce
Kerteminde

Tyskere fortryder krigerisk post til Munkebo-bryggeri

Brygger og indehaver af Munkebo Brewery Claus Christensen modtog et advokatkrav om at indstille produktionen af øl med nordiuske navne. Foto: Kim Rune

En række bryggerier i Danmark og Sverige er blevet bedt om at ændre navne på deres produkter, fordi bryggeri i Slesvig-Holsten har fået eneret på øl med nordiske gudenavne. Men nu trækker de i land.

WACKEN: På vores breddegrader har det allerede vakt opsigt i flere danske medier, at danske bryggerier har modtaget skrivelser fra en advokat, der på vegne af en tysk virksomhed bad modtagerne om at undlade brugen af navne fra den nordiske mytologi til deres produkter.

Blandt modtagerne af disse mails var Munkebo Brewery på Fyn, der blandt andet producerer øl med navne som Balder og Ragnarok. På Fyn blev skrivelsen fra Tyskland opfattet som stærkt truende.

Bryggeriet i Wacken i det sydvestlige Slesvig-Holsten havde nemlig fået europæisk eneret på 19 nordiske navne. Og derfor var det ikke kun bryggeriet i Munkebo der fik post fra Wacken. Det samme gjaldt otte andre bryghuse i Danmark og Sverige.

Men det var slet ikke sådan ment, siger lederne af Wacken Brauerei, Helge og Hendrik Pahl, nu ifølge avisen Flensburger Tageblatt.

- Skrivelsen til flere bryggerier i de nordiske lande er muligvis endt med at være for formalistisk. Grundlæggende ønsker vi en mindelig løsning. Vi har ikke haft til hensigt, at sagen i den grad skulle ende på kogepunktet. Men når man giver et produkt et navn, bør man også registrere det, forklarer Helge Pahl til avisen.

Vi har ikke haft til hensigt, at sagen i den grad skulle ende på kogepunktet.

Direktør Helge Pahl, Wacken Brauerei.

Vil holde fest

I mellemtiden har Helge og Hendrik Pahl sendt en ny henvendelse til de skandinaviske virksomheder. Her slår de fast, at de på ingen måde ønsker at skade bryggerierne i Danmark og Sverige.

- Vi har meddelt, at de skal se bort fra den første skrivelse, og at vi vil finde en fælles løsning. Den kunne for eksempel være en aftale om at bruge navnene i de respektive hjemlande, siger Helge Pahl.

Han håber, der ligefrem kan indfinde sig en sådan fordragelighed, at der på sigt kan arrangeres en stor, grænseoverskridende øl-festival.

Annonce

Stigende salg

Bryggeriet i Wacken præsenterede i 2016 for første gang en serie øl med nordiske gude-navne. Under sloganet, Beer of the Gods - Gudernes øl, bliver der således solgt øl med navne som Freya og Hymir.

Wacken Brauerei er en forholdsvis beskeden virksomhed med seks ansatte og en årlig produktion på omkring 1200 hektoliter. De to direktør forklarer til Tageblatt, at salget er stigende.

Munkebo Brewerys grundlægger og brygmester Claus Christensen har meget svært ved at genkende den forklaring, der bliver leveret af kollegerne på et bryggeri i den slesvig-holstenske by Wacken.

Det tyske bryggeri har fået navne fra den nordiske mytologi varemærkeregistreret og på den baggrund bedt bryggeriet på Fyn ophøre med at sende øl Efter eget udsagn til mediehuset SHZ har forretningsførerne fra Wacken Brauerei, Helge og Hendrik Pahl efterfølgende sendt en undskyldende mail og bedt Claus Christensen se bort fra den første henvendelse.

- Det står der intet om i mailen, forklarer Claus Christensen.

Som dokumentation præsenterer han mailen, der nok rummer masser af undskyldninger, men ikke udtrykkelig trækker første henvendelse tilbage. I stedet bliver der lagt op til en mindelig aftale.

- Men nu tager jeg et møde med min advokat om, hvad vi kan foretage os i forbindelse med tyskernes varemærkeregistrering. Vi eksporterer i forvejen til både Tyskland og Spanien. Det agter vi naturligvis at fortsætte med. Så jeg har ikke tænkt mig at standse, før tyskerne lægger sig fladt ned, understreger Claus Christensen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Borgmester har sendt sparekniven videre til udvalgene: Formænd tager den med ro og ser tiden an

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce