Annonce
Udland

Tysk topembedsmand siger op for at undgå tysk EU-dominans

John Thys/Ritzau Scanpix
Martin Selmayr har sagt til kommissionsformandskandidaten, at han forlader sig job i næste uge.

Tyskland er det største og mest magtfulde land i EU, og det vil ikke gå, hvis både den politiske og administrative ledelse i EU-Kommissionen er tysk.

Sådan lyder kommissionens generalsekretær Martin Selmayrs ræsonnement.

Den 48-årige tysker vil forlade sin post med udgangen af næste uge. Det bekræfter han over for mediet Politico.

Det er udsigten til, at den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, senere tirsdag af Europa-Parlamentet bliver udnævnt til formand til EU-Kommissionen, der får den magtfulde embedsmand til at varsle sin opsigelse.

Tyskland har ikke haft den politiske toppost i EU-Kommissionen siden 1960'erne. Dengang var det europæiske samarbejde et helt andet end i dag.

Martin Selmayr, der stod bag kommissionsformand Jean-Claude Junckers bestræbelser på at blive chef i 2014, fortæller til Politico, at han bad Ursula von der Leyen om at viderebringe dette budskab til parlamentet.

- Jeg sagde til hende, at det vigtigste nu er, at hun vinder denne afstemning, siger Selmayr.

Von der Leyen skal bruges 374 stemmer for at blive valgt til formand. Hun blev tidligere i juli nomineret til posten af EU's stats- og regeringschefer.

Martin Selmayr er i offentligheden nok mest kendt for forløbet omkring hans egen forfremmelse til generalsekretær i februar 2018.

Den har været genstand for bred kritik og en undersøgelse af EU's ombudsmand, som har udtalt kritik af forløbet. Men EU-Kommissionen har afvist, at der skete fejl.

Kritikere mener, at forløbet omkring forfremmelsen, som reelt skete på et øjeblik ved et lukket møde, var uacceptabelt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce