x
Annonce
Udland

Tysk minister: Vi er på randen af coronavirus-epidemi

Michele Tantussi/Reuters
Tysklands sundhedsminister opfordrer landets hospitaler til at tage bestik af deres epidemiberedskab.

Tyskland er på randen af en coronavirus-epidemi. Det siger landets sundhedsminister, Jens Spahn, som henviser til, at der er konstateret nye tilfælde, som ikke længere kan spores tilbage til deres oprindelige smittekilde i Kina.

Annonce

Spahn opfordrer indtrængende delstaternes sundhedsministre samt personalet på landets hospitaler til at tage bestik af deres epidemiberedskab.

- Kæderne af smitte er til dels ikke længere til at spore, og det er noget nyt.

- Et stort antal personer har været i kontakt med patienterne, og dette er en stor ændring i forhold til, at vi havde 16 patienter, hvor smittekilderne frem til nu har kunnet spores tilbage til Kina, siger han.

Et tysk par, som er blevet smittet med coronavirus, har deltaget i det lokale karneval.

De har også besøgt Holland i de 10 dage, hvor de var smittet uden at vide det, siger embedsmænd i Berlin.

Myndighederne i Nordrhein-Westfalen kæmper en kamp mod tiden for at hindre udbredelse af smitte ved at forsøge at spore alle, som parret har været i kontakt med i deres hjemdistrikt, Heinsberg.

- Den smittede mand, som er 47 år, er alvorligt syg. Hans 46-årige kone, som er børnehavepædagog, har lungebetændelse og feber, men hendes tilstand er ikke så kritisk som hendes mands, siger læge Dieter Häussinger i Düsseldorf.

Det vides ikke, hvordan parret er blevet smittet.

Ifølge dpa er børnene i institutionen, hvor kvinden arbejder, blevet bedt om at blive hjemme.

Der er også indlagt to personer med virusset i byen Tübingen. De har begge tilknytning til en 25-årig studerende, som tidligere er bekræftet smittet.

Den ene af de smittede er en 24-årig kvinde, som sammen med den 25-årige har rejst i Milano for nylig.

Den anden smittede er den 25-åriges far, som er overlæge på Tübingens universitetshospital.

Tyskland har i alt 19 bekræftede coronavirus-tilfælde.

14 af tilfældene er relateret til en underleverandør af reservedele til biler i München-området.

To personer er ved at blive undersøgt, og hvis de testes positive er antallet af kendte tilfælde i Tyskland 21.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce