Annonce
Udland

Tysk landsret afviser at fængsle Puigdemont

Umiddelbart efter sin løsladelse valgte Carles Puigdemont at forlade Nordtyskland for at slå sig ned i Berlin, hvor han har opholdt sig lige siden. På grund af Tysklands føderale struktur er hans sag fortsat et anliggende for domstolene i Slesvig-Holsten. Foto: Christophe Gateau/DPA via AP

Landsretten i Slesvig-Holsten mener ikke, der er risiko for, at den catalanske separatistleder Carles Puigdemont skulle forsøge at flygte og vil derfor ikke varetægtsfængsle ham på ny.

Tyskland: Den slesvig-holstenske landsret har afvist fornyet varetægtsfængsling af den catalanske separatistleder Carles Puigdemont. Det var den tyske anklagemyndighed, der havde begæret varetægtsfængslingen op til den mulige udvisning af Puigdemont.

Landsretten meddelte tirsdag, at der ikke var særlig risiko for, at Puigdemont skulle forsøge at flygte. Derfor er der heller ikke nogen juridisk begrundelse for varetægtsfængsling, skriver det tyske presseagentur, DPA.

Annonce

Bor nu i Berlin

Carles Puigdemont opholder sig i Berlin, men det juridiske ansvar for at behandle hans sag ligger i hænderne på de slesvig-holstenske myndigheder, fordi de tilbage i marts anholdt catalaneren, da han rejste ind over den dansk-tyske grænse.

Anholdelsen fandt sted 25. marts på motorvejen få hundrede meter syd for grænsen, hvor Carles Puigdemont var på vej retur mod sit daværende opholdssted i Belgien efter et besøg i Finland. Med pågribelsen efterkom tyskerne en international arrestordre fra Spanien, der havde sigtet Cataloniens ekspræsident for såvel "oprør" som misbrug af offentlige midler i forbindelse med folkeafstemningen om Cataloniens uafhængighed.

I første omgang blev Puigdemont varetægtsfængslet i Neumünster i det centrale Slesvig-Holsten. Efter ti dage valgte retten i Slesvig dog at løslade catalaneren mod en kaution på 75.000 euro, ligesom han fik forbud mod at forlade Tyskland.

Ikke brudt tysk lov

Løsladelsen blev begrundet med flere forhold. I den tyske straffelov er der således ingen paralleller til den spanske sigtelse for tilskyndelse til oprør.

Nok er landsforræderi strafbart syd for grænsen, men her fandt domstolen ikke Puigdemonts handlinger tilstrækkeligt tungtvejene. Tilbage er så sigtelsen for misbrug af offentlige midler, der stadig er under efterprøvning, men ikke retfærdiggør frihedsberøvelse uden dom.

Umiddelbart efter sin løsladelse valgte Carles Puigdemont at forlade Nordtyskland for at slå sig ned i Berlin, hvor han har opholdt sig lige siden. På grund af Tysklands føderale struktur er hans sag dog fortsat et anliggende for domstolene i Slesvig-Holsten.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce