Annonce
Udland

Tysk indenrigsminister kalder skudmassakre terrorangreb

Odd Andersen/Ritzau Scanpix
- Skudangreb i Hanau er helt klart et terrorangreb motiveret af racisme, siger Horst Seehofer i Berlin.

Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, siger, at en skudmassakre i byen Hanau var et terrorangreb med racistiske motiver.

Annonce

- Den kriminelle handling i Hanau er helt klart et terrorangreb motiveret af racisme, siger Seehofer i Berlin fredag.

Han fremhæver ifølge dpa, at det var det tredje højreekstreme angreb i Tyskland inden for få måneder.

En 43-årig tysk mand menes at være gerningsmanden, som onsdag aften angreb to caféer i den tyske by. Ni personer med udenlandsk baggrund blev skudt og dræbt. Seks andre blev såret.

De dræbte var i alderen 21 til 44 år.

Den formodede gerningsmand kørte efterfølgende hjem og dræbte tilsyneladende sin 72-årige mor. Derefter begik han ifølge politiet selvmord.

Få dage før angrebet havde den 43-årige, som i tyske medier kaldes Tobias R, lagt en timelang video ud på YouTube, hvor han udtrykte højreekstreme og racistiske holdninger. Det er uklart, hvorvidt han havde forbindelser til højreekstreme grupper.

Han efterlod sig et 24 sider langt notat, som indeholder forskellige konspirationsteorier, og hvor han forsvarer "folkedrab på flere racer og kulturer iblandt os".

Grædende mennesker lagde torsdag blomster for at mindes de ti dødsofre for skyderiet.

– Det er en skam, at noget som dette kan ske igen, sagde den 82-årige Inge Bank, som deltog i en sørgeceremoni efter angrebet.

Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og Seehofer lagde også blomster ved den ene af de caféer, som blev angrebet.

I alt et halvt hundrede steder i Tyskland fandt der højtideligheder og markeringer sted torsdag. I Berlin skete det ved Brandenburger Tor.

Under filmfestivalen i Berlin holdt deltagerne et minuts stilhed for at mindes ofrene.

Forbundskansler Angela Merkel sagde på en pressekonference torsdag, at "racisme er en gift".

- Denne gift eksisterer i vort samfund og er allerede skyld i alt for mange forbrydelser, sagde hun.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce