Annonce
Udland

Tysk avis: Huawei samarbejder bevisligt med Kinas spiontjeneste

Wolfgang Rattay/Reuters
Handelsblatt skriver, at oplysninger om Huawei og Kinas efterretningstjeneste er "smoking gun".

Den tyske regering har beviser på, at den kinesiske telegigant Huawei har samarbejdet med Kinas efterretningstjeneste.

Det skriver Handelsblatt. Avisen citerer fra et fortroligt dokument i det tyske udenrigsministerium.

- I slutningen af 2019 blev der fra USA videregivet efterretninger om, at Huawei bevisligt har samarbejdet med Kinas efterretningsmyndigheder, hedder det i dokumentet.

Det bliver i ministeriet omtalt som en "smoking gun" ifølge avisen.

- Kinesiske virksomheder kan ikke anses for at være troværdige nok til at leve op til de standarder for sikkerhed, der behøves for at bygge et 5G-netværk, lyder det videre i udenrigsministeriets papir.

Huawei afviser kategorisk, at det udfører spionage på vegne af Kina.

- Huawei Technologies har aldrig og vil aldrig gøre noget, der kompromitterer sikkerheden i netværk og kunders data, hedder det.

Ifølge Huawei bygger Handelsblatts historie på gamle skrøner.

Huawei står i flere vestlige lande for opbygningen af næste generations mobilnetværk kendt som 5G. USA beskylder det kinesiske firma for at ville bruge det nye netværk til avanceret spionage for Kina.

Handelsblatt skriver, at den tyske koalitionsregering er splittet i sagen om Huawei.

Forbundskansler Angela Merkel er opsat på, at der ikke skal komme grus i samhandlen med Kina. Blandt de største skeptikere over for Kina er udenrigsministeriet.

Tre mobiloperatører i Tyskland er allerede kunder hos Huawei.

EU har onsdag fremlagt anbefalinger til kommende 5G-netværk. De enkelte lande skal være opmærksomme på risikoprofilen hos leverandørerne. Landene skal også indføre relevante restriktioner for leverandører, der vurderes til at have en høj risiko.

Tirsdag åbnede den britiske regering for, at Huawei kan stå for at opbygge et 5G-netværk.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce