Annonce
Udland

Tyrkiet: Kurdere har dræbt en soldat under våbenhvile i Syrien

Ozan Kose/Ritzau Scanpix
Tyrkere og kurdere beskylder hinanden for at bryde våbenhvilen i det nordlige Syrien.

En tyrkisk soldat er søndag blevet dræbt af kurdiske styrker i den nordøstlige del af Syrien.

Soldaten mistede livet under et angreb i byen Tell Abyad i den nordøstlige del af Syrien.

En anden tyrkisk soldat meldes såret.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium i en meddelelse.

Angrebet var ifølge Tyrkiet fra styrker af den kurdisk milits YPG. Den er en del af SDF-styrken, Syrian Democratic Forces, som med vestlig støtte har bekæmpet Islamisk Stat i Syrien.

Ifølge Tyrkiet er angrebet et brud på den fem dage lange våbenhvile, som Tyrkiet aftalte med USA torsdag.

Aftalen indebar, at de kurdiske styrker kunne få lov at forlade det nordøstlige Syrien.

Kurderne har også beskyldt tyrkerne for at bryde våbenhvilen. Lørdag lød det fra lederen af SDF, Mazloum Abdi, at Tyrkiet ikke overholder aftalen.

Han mener, at Tyrkiet blokerer for, at kurderne kan trække sig tilbage fra grænsebyen Ras al-Ain i det nordøstlige Syrien.

Civile og sårede kan heller ikke komme ud. Det sagde Mazloum Abdi til AFP.

Tyrkiet omtaler SDF og andre kurdiske grupper, som menes at have bånd til det forbudte arbejderparti PKK, som "terrorister".

USA var allieret med SDF i kampen mod Islamisk Stat, indtil præsident Donald Trump i sidste uge meddelte, at han ville trække de amerikanske soldater ud af det nordøstlige Syrien forud for den tyrkiske offensiv i området.

Trump har fået massiv kritik for sin beslutning. Det gælder også fra egne partifæller. De beskylder ham for at have forrådt kurderne, der har mistet tusindvis af krigere i kampen mod Islamisk Stat.

Tyrkiet indledte militæroffensiven i det nordøstlige Syrien den 9. oktober med henblik på at oprette en 30 kilometer bred "sikkerhedszone".

Efter et langt møde med USA's vicepræsident, Mike Pence, og udenrigsminister Mike Pompeo i Ankara torsdag gik præsident Recep Tayyip Erdogan med til at indstille angrebene i fem dage for at give kurdiske militssoldater en mulighed for at trække sig ud af området.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce