Annonce
Odense

Tydelig transformation af Odense: Kultur-boomet er frugten af årtiers slid

Anker Boye glæder sig over, at han i fællesskab med mange andre lokalpolitikere fik pustet liv i Odense efter en nedgangsperiode med mange mistede arbejdspladser og modgang. Arkivfoto: Nils Svalebøg
At Odense de seneste 10 år har væltet sig i kulturtilbud bunder i et væld af tilfældigheder, prioriteringer samt flere årtiers knofedt og samarbejder. Tidligere borgmester Anker Boye fryder sig over, at byens transformation efterhånden er tydelig for alle.
Annonce

Odense: Hvis man vil vide, hvorfor Odense i 2010’erne har fået et væld af festivaler, Odeon, Kulturmaskinen, nyt hovedbibliotek og bunkevis af nye kulturarrangementer, skal man kigge langt tilbage for at finde årsagen.

Anker Boye, der var socialdemokratisk borgmester fra 1994 til 2005 og igen fra 2010 til 2016, forklarer, at meget af den kultur, som er kommet til Odense, udspringer af en fælles politisk beslutning om at forandre og forbedre byen.

- I min første borgmesterperiode var Odense ramt af tab af tusindvis arbejdspladser, da mange af de store industrivirksomheder lukkede eller flyttede produktionen væk fra byen. Odense blev ramt af en deroute, som resulterede i omfattende besparelser og påvirkede byen voldsomt. Det var vi nødt til at gøre noget ved, siger Anker Boye.


Tidligere fik jeg næsten altid skæld ud, når folk kommenterede, at midtbyen var et stort rod. I dag snakker de i højere grad om, hvor flot det er blevet. Når jeg går forbi området, hvor museet er ved at tage form, fyldes jeg med stolthed.

Anker Boye, tidligere borgmester i Odense


Der blev søsat en række strategier for at få Odense på fode. Deriblandt en kulturstrategi, som blandt andet skulle bidrage med at holde på arbejdskraft og dermed vigtige skattekroner.

- I byrådet konstaterede vi, at vi var på egen hånd. Der kom ingen udefra og hjalp. Derfor tog vi i fællesskab fat på den store transformation, som har påvirket alt lige fra ombygningen af centrum og havnen til opførslen af Videnbyen og letbanen. Det handlede i høj grad om at trække investorer til byen, men på tværs af alle de satsninger trak vi en kulturstrategi ned over hele byen, så det også mentalt og menneskeligt blev en bedre by at bo i, siger Anker Boye.

Annonce

En magnet for turister

Selv om han er gået på pension, har han ikke mistet sin evne til at svinge sig op og male med den store sproglige pensel. Frit fra leveren fremhæver han en række institutioner og begivenheder, som Odense ikke havde for 10 år siden.

- Vi har fået et fantastisk kulturhus i Odeon lige i centrum af byomdannelsen, vi har et nyt hovedbibliotek, HCA Festivals og Tinderbox. Vi har også et HCA-museum med internationalt potentiale på vej, som faktisk var den sidste brik, jeg var med til at lægge som borgmester, siger Anker Boye.

Han kalder museet for et punktum i den bynære transformation og konstaterer, at han oftere og oftere møder odenseanerne, som taler positivt om byomdannelsen og museet.

- Tidligere fik jeg næsten altid skæld ud, når folk kommenterede, at midtbyen var et stort rod. I dag snakker de i højere grad om, hvor flot det er blevet. Når jeg går forbi området, hvor museet er ved at tage form, fyldes jeg med stolthed. Forhåbentlig vil alle odenseanere føle samme glæde, når de finder ud af, at museet bliver en magnet for turister fra hele verden, siger Anker Boye.

Annonce

Fik pustet liv i byen

Et godt kulturliv dyrker både nicherne og bredden. Derfor slog Anker Boye til, da han fik chancen for at få en afdeling af Den Kongelige Balletskole til Odense.

- Der var mange, som løftede deres øjenbryn. Selv af mine nærmeste kolleger. Men balletskolen var bare endnu en farve på vores palet. Det er også nicheting som balletskolen, Den Fynske Opera og Tiptoe Bigband, der er med til at gøre en stor by større. Og så skal du slet ikke få mig startet med campus, robotvirksomheder, droneflyvning i Beldringe og købet af Lindø, siger Anker Boye og ler.

Men det er dog de store trækplastre, som for alvor gør byen interessant at flytte til eller blive boende i.

- For nylig så jeg en liste med flere en 60 odenseanske festivaler. Det er jo mere end en festival om ugen året rundt. Naturligvis er flere af dem placeret oven i hinanden, men det understreger alligevel, at der virkelig er kommer gang i kulturlivet i byen. Tinderbox har sat byen på festivallandkortet, mens HCA Festivals samler hele byen og trække både danske og internationale gæster til, siger Anker Boye.

Når han ser tilbage, har Odense været under forandring i alle årene. Men det er især de seneste 10 år, man for alvor kan se frugten af årtiers arbejde og tilløb.

- Det er værd at bemærke, at den udvikling kun har været mulig, fordi politikerne har haft det samme mål: At gøre Odense til en bedre by at være borger i, drive virksomhed i og skabe udvikling i. Jeg synes, vi i fællesskab er lykkedes med at få pustet liv i byen igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce