Annonce
Odense

Personale måtte ty til magtanvendelse ti gange i 2018: - Ti sager er et usædvanligt højt tal

Kirsten Haaning, chef for Uddannelse i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, siger om de ti tilfælde af ikke tilladt magtanvendelse på CSV Odense sidste år: - Jeg kan ikke sige andet, end at det ikke må ske. Og derfor glæder det mig, at vi ikke har haft nogle sager fra CSV indtil nu i 2019. For det viser mig, at vi lærer af tidligere episoder. Genrefoto: Erik Refner/Scanpix
Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) måtte ti gange i 2018 ty til magtanvendelse mod nogle af eleverne - hovedparten vurderes som "ikke tilladt". Vi har lært af episoderne, siger leder.
Annonce

Ti gange i 2018 måtte personalet på Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) i Odense ty til magtanvendelse over for nogle af eleverne.

Ti sager er et usædvanligt højt tal, indrømmer Kirsten Haaning, chef for Uddannelse i Beskæftigelse- og Socialforvaltningen, Odense Kommune, men det skal ses i sammenhæng med et par usædvanlige situationer, mener hun.

CSV varetager blandt andet specialundervisning for voksne med fysiske eller psykiske handicap samt undervisningen på STU, den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse til unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at tage en almindelig ungdomsuddannelse. Og det er områder, der kræver særlige egenskaber af personalet.

- Eleverne er opdelt efter, hvor meget de kan, og personalet bliver kompetenceudviklet i forhold til den gruppe, de arbejder med. Indimellem er der unge, der er særligt vanskelige at arbejde med, fx infantile personer med autisme eller unge med multihandicap, der ikke forstår livet omkring sig før efter noget tid. Det betyder, at vi arbejder meget med relationen, men for en ny medarbejder kan det godt være svært, forklarer Kirsten Haaning.

Personalet har stillet krav i forbindelse med undervisningen, og det har været medvirkende til, at eleverne er blevet så udadreagerende eller selvskadende, at det har været nødvendigt at gribe ind med magt for at afværge truende skader på eleven selv og/eller på personalet.

Annonce

Tvungen bleskift

En af episoderne omhandler en mand, der bruger ble. Han havde lavet i bleen, men ville ikke skiftes.

- I den situation er personalet presset, fordi man gerne vil hjælpe ham til ikke at sidde med bleen på. Men han stritter imod. De prøver at arbejde pædagogisk, fx at aflede hans opmærksomhed, men da de til sidst vælger at holde ham fast for at få skiftet bleen, er det en magtanvendelse, som bliver indberettet, siger Kirsten Haaning.

I orienteringen til politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget står der, at medarbejderne i den omtalte sag skønnede, at det ville være omsorgssvigt ikke at skifte bleen - trods modstanden.

- Ledelsesmæssigt arbejder vi med det og forsøger at trække læring ud af hver eneste sag. Altså kunne vi have gjort noget andet, og kan vi forhindre, at der sker noget lignende igen, forklarer Kirsten Haaning.

Annonce

Ville ikke med taxa

Andre situationer opstod, fordi en ung mand ikke ønskede at komme hjem med den taxa, som skulle hente ham. Han nægtede ganske enkelt.

- Han holdt fast i sin kørestol, og personalet løftede ham så ind i taxaen - men det er magtanvendelse. De følte sig presset af, at taxaen ikke kunne blive holdende, og at de ikke kunne blive på skolen. Men her har vi nu lavet den forholdsregel, at man fremover skal lade taxaen køre og i stedet ringe efter en ny, når situationen er faldet til ro, siger Kirsten Haaning.

- Jeg kan ikke sige andet, end at det her ikke må ske. Og derfor glæder det mig, at vi ikke har haft nogle sager fra CSV indtil nu i 2019. For det viser mig, at det hjælper at arbejde med relationerne, og at vi lærer af tidligere episoder.

Annonce

Forhindrede selvskade

Fire af de ti episoder drejer sig om såkaldt "beskyttende magtanvendelse" - med henvisning til straffelovens bekendtgørelse om nødværge - men også her er fremgangsmåden blevet vurderet til ikke at være tilladt.

I tre af tilfældene er magtanvendelsen sket i forbindelse med, at personalet har stillet krav til eleverne.

- Det har været medvirkende til, at eleverne er blevet så udadreagerende eller selvskadende, at det har været nødvendigt at gribe ind med magt for at afværge truende skader på eleven selv og/eller på personalet, hedder det i orienteringen til politikerne.

Kirsten Haaning uddyber, hvad der er sket:

- De unge går på en uddannelse, hvor der skal ske en progression i deres udvikling alt efter, hvilke mål der er stillet for dem. Her arbejder man hele tiden efter den nærmeste udviklingszone, og på den måde bliver de unge presset helt ud, hvor de kan miste overblikket. Hvis ikke relationen og kendskabet til den unge er meget stort, kan det være svært at aflæse signalerne, og så kan man reagere for sent - som det er sket her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Annonce