Annonce
Fyn

Tvivl om teledata: Grov rocker-sag udsat på ubestemt tid

Retssagen mod fire unge mænd med tilknytning til Hells Angels og AK81 om grov vold, afpresning af særlig grov beskaffenhed, ulovlig indtrængen og handel med kokain er udsat på ubestemt tid. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach/Scanpix
Retssag mod fire unge mænd med tilknytning til Hells Angels og AK81 om grov vold, afpresning af særlig grov beskaffenhed, ulovlig indtrængen og handel med kokain er udsat på ubestemt tid efter indgreb fra landets rigsadvokat.

Rigsadvokatens beslutning om, at såkaldt historiske teleoplysninger ikke må indgå som bevis i straffesager, betyder nu, at en retssag om særlig grov kriminalitet inden for det fynske rocker- og bandemiljø bliver udsat på ubestemt tid.

Det besluttede Retten i Odense, der også løslod fire varetægtsfængslede unge danske mænd i sagen.

De fire unge mænd på 19 år, 21 år, 22 år og 24 år har siddet varetægtsfængslet i mellem seks og otte måneder i en sag, hvor de sammen med en kvinde på 19 år er tiltalt i sager, som blandt andet handler om grov vold, afpresning af særlig grov beskaffenhed, ulovlig indtrængen, ulovlig tvang, og handel med kokain.

Sagen mod dem skulle have kørt over fem retsdage med start mandag, men i stedet mødte anklager Jacob Thaarup op i retten velvidende, at den ikke kunne gennemføres som følge af rigsadvokat Jan Rechendorffs beslutning for en uges tid siden.

- Der er usikkerhed om historiske teleoplysninger, og de indgår som en vigtig del af bevismaterialet i denne sag, forklarer Jacob Thaarup.

Annonce
Rigsadvokaten har stoppet brugen af teledata, dvs. oplysninger om hvor en mobiltelefon befinder sig på et bestemt tidspunkt, som bevis i retssager. Det betyder, at en fynsk sag mandag er blevet udsat. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Fejl i masteoplysninger

Rigsadvokaten trak forrige søndag i nødbremsen efter en oplysning fra Rigspolitiet om, at der igen var fundet fejl i telemasters nøjagtige placering. Derfor må oplysninger om, hvor en bestemt mobiltelefon har befundet sig på et bestemt tidspunkt, ikke bruges som bevis i retssager frem til midt i oktober, eller indtil sagen er nærmere undersøgt.

- Mistanken er stadig til stede for de tiltalte, men usikkerheden om teledata betyder, at retten har valgt at løslade dem, fordi den ikke ved, hvornår sagen så kan komme i gang, siger Jacob Thaarup.

Han er ærgerlig over, at sagen ikke kan gennemføres nu og at de fire mænd med forbindelse til bandemiljøet skal løslades.

- Det er en streg i regningen. Det er ikke en situation, vi har ønsket at stå i, for sagen har et omfang og en grovhed, som efter min opfattelse berettiger til, at de skal forblive varetægtsfængslet, mener han.

De fire varetægtsfængslede skal dog ikke glæde sig for tidligt til at blive løsladt, for byrettens beslutning er kæret til landsretten. Så længe den ikke har talt skal de forblive fængslet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce