Vejle: Har politiet, som har til opgave at opretholde lov og orden, selv hjemmel i loven, når politielever træner udrykningskørsel i den offentlig trafik?
Ja, det er et simpelt spørgsmål, som tilsyneladende kan være svært at få et klart svar på.
Spørgsmålet blev aktuelt for nogle måneder siden, efter at politiskolen i Vejle blev indviet i september 2021. I ugerne efter var der en heftig debat i Vejle Amts Folkeblad om, hvorvidt det er i orden, at politiskoleelever må træne udrykningskørsel i Vejle.
- Det vigtige er ikke, om man er for eller imod. Det vigtige er, om der er lov til det, siger Nicklas Ansbjerg Nielsen i podcasten "Vi er Vejle".
Han er journalist på Vejle Amts Folkeblad og har i længere tid undersøgt sagen. For selvom skolekørsel med horn og blink har været en fast del af danske politielevers uddannelser gennem flere årtier, er der efter politiskolens åbning i Vejle opstået tvivl om, hvorvidt der er lovhjemmel eller ej.
Ønske blev afvist
For kigger man i loven, står der nemlig ikke direkte, at udrykningskørsel må foretages i uddannelsesøjemed af politiskoleelever.
Bekendtgørelse om udrykningskørselUdrykningskørsel må kun foretages, når det skønnes nødvendigt af hensyn til politimæssige opgaver, personredning, brand, forureningsuheld, færdselsuheld eller afværgelse af omfattende skader i øvrigt.
Og hos Politiforbundet, der er fagforeningen for landets politifolk, er man da også selv klar over problemet. Derfor gjorde man det klart over for Færdselsstyrelsen i sommeren 2021, at man savnede en eksplicit hjemmel til øvelseskørsel.
Men ønsket fra Politiforbundet blev ikke som håbet, da Færdselsstyrelsen afviste at ændre i den såkaldte "udrykningsbekendtgørelse".
Nicklas Ansbjerg Nielsen tog derfor kontakt til Færdselsstyrelsen, som hører under Transportministeriet.
Efter gentagne henvendelser fik han først et svar en måned senere:
"Det er Transportministeriets vurdering, at der ikke er udtrykkelig hjemmel i udrykningsbekendtgørelsen til, at politiet eller andre beredskabsaktører kan foretage udrykningskørsel i uddannelses- og øvelsesøjemed på offentlig vej," skrev Transportministeriet og oplyste, at der "pågår et samarbejde med Justitsministeriet, politiet og Færdselsstyrelsen om mulige løsninger på problemstillingerne".
Dødsulykke i Randers
I jagten på at få et mere tydeligt svar kommer Nicklas Ansbjerg Nielsen forbi flere ministerier og styrelser. Undervejs støder han også ind i byretsdom efter en dødsulykke i Randers, hvor en politiassistent mistede livet, da en politielev kørte galt under en øvelse med blå blink.
Hvordan denne sag har relation til diskussionen om politiskolens udrykningskørsel, fortæller han mere om i den seneste udgave af podcasten "Vi er Vejle".
Vi er Vejle
- Jævnligt udgiver Vejle Amts Folkeblad en ny episode i podcasten Vi er Vejle.
- Her graver vi i de vigtigste samtaleemner i Vejle Kommune og udfordrer både kendte og ukendte mennesker, som har noget på spil.
- Du finder Vi er Vejle på www.vafo.dk/podcasts eller der hvor du plejer at finde podcasts.
Her fortæller han også, at Justitsministeriet gerne ser, at der kan skabes klarere rammer for politiets udrykningskørsel i uddannelses- og øvelsesøjemed.
Men hvis loven om udrykningskørsel skal ændres, kan det få en måske lidt overraskende konsekvens for trafikken i fremtiden.
- Det kan betyde, at elever under uddannelse til brandvæsenet eller ambulanceberedskabet kan få lov at lave de samme øvelser, som politiet har lavet i trafikken gennem lang tid, fortæller Nicklas Ansbjerg Nielsen.
Du kan lytte til podcasten via www.vafo.dk/podcasts - eller der hvor du plejer at finde podcasts.