Annonce
Indland

Tvivl om lovlighed: Forhandlinger skal hindre Arena Fyn-tilskud i at ende i retten

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen mener, at Odense Sport & Event fortsat er en betydningsfuld og god samarbejdspartner trods seje forhandlinger, der kan ende i en voldgiftssag. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Forhandlinger om et forlig i sagen om tilskud til Arena Fyn har kørt gennem et halvt år.

I godt et halvt år har Odense Kommune og oplevelseskoncernen Odense Sport & Event forhandlet om den lejeaftale for Arena Fyn, som parterne i 2013 forlængede. Men det er endnu ikke lykkedes at nå til enighed om en løsning, både kommune og virksomhed er tilfreds med, og som efterfølgende også vil kunne blive godkendt i Ankestyrelsen, der nu fører tilsyn med kommunerne.

Odense Kommune erkendte efter talrige artikler i Fyens Stiftstidende om aftalen til 8,5 millioner kroner, at den er ulovlig. Men det mener Odense Sport & Event ikke, den er.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen havde forventet, at arbejdet ville være afsluttet, men forventer nu, at man først vil være klar med en indstilling til politikerne i Odense Kommunes økonomiudvalg i begyndelsen af det nye år.

- Det skrider fornuftigt frem. Men når det tager tid, er det fordi, vi begyndte med at finde ud af, hvordan to aftaleparter kan fortolke et aftalegrundlag så forskelligt. Man gik meget tæt på den praktiske forståelse af kommunens brug af arenaen. Hvad bliver eksempelvis faktureret, og hvad gør ikke? Så hele den første del handlede om at forstå hinanden med positiv vilje fra begge parter, forklarer han.

Grundlæggende er der fortsat to løsningsmodeller: At gå rettens vej eller finde et forlig. Men undervejs har man identificeret en række andre muligheder derimellem.

- Der er blev udpeget hele syv muligheder, der hver især har nogle fordele og ulemper. Nu er vi i sidste fase, hvor det handler om at indskrænke antallet af løsninger. Vi kan ikke komme til hverken byråd eller tilsyn med så mange muligheder, så vi skal nå frem til en anbefaling. Den skal så politisk behandles og sendes til Ankestyrelsen, forklarer Stefan Birkebjerg Andersen.

Annonce

Arenasagen

Sagen om den forlængede lejeaftale for Arena Fyn var den tredje i rækken af sager om mulig ulovlig erhvervsstøtte fra Odense Kommune, men kronologisk gik den forud for de andre sager. Avisen lagde ud med millionstøtten til Odense Sport & Event i forbindelse med dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon i 2015, herefter støtten til den lokale robotvirksomhed Blue Ocean Robotics og det senere konkursramte søsterselskab Robobusiness Europe Aps og til sidst Arenasagen, der altså - kronologisk set - var det aftalegrundlag, som koncertstøtten blev affødt af.

Da Arena Fyn skulle bygges, blev det aftalt, at Odense Kommune betalte 27,5 millioner kroner til byggeriet, mod at kommunen ville have gratis ret til at bruge arenaen 40 procent af tiden i de næste 20 år. Odense Kommune skulle dog betale 1,7 millioner kroner i leje de første fem år.

Da aftalen udløb i 2012, og kommunen ikke havde udnyttet hele sin gratis brugsret til at holde arrangementer i arenaen, bad Odense Sport & Event A/S om, at man ikke blot forlængede aftalen i yderligere fem år, men at man også hævede beløbet til 2,5 millioner kroner. Selv om kommunen altså havde gratis brugsret.

Selv om kommunen selv vurderede, det ville være ulovlig erhvervsstøtte, blev aftalen forlænget. Odense Sport & Event sikrede sig dermed et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i yderligere fem år og indgik samtidig en helt ny kontrakt om et sponsorat af fodboldklubben OB til 800.000 kroner om året.

Undgå juraens vej

Løsningen skal både omfatte de penge, der som følge af aftalen allerede er blevet betalt fra kommunen til Odense Sport & Event, samt resten af aftalens betalinger, der blev sat i bero allerede sidste år.

Stefan Birkebjerg Andersen ønsker ikke at uddybe, hvad det er, parterne er mest enige og uenige om, men en af de muligheder, som er på bordet, er en såkaldt begrænset voldgift, der kun omfatter de dele, man ikke har kunnet nå til enighed om.

- Det er kompliceret stof, og vi gør os meget umage med at finde en bæredygtig løsning. Der var en fælles vilje til at bygge og bruge arenaen, og den vilje er der fortsat, siger Stefan Birkebjerg, der ikke har siddet med ved alle møderne, men gør det, når forhandlingerne nærmer sig en afslutning.

Administrerende direktør i Odense Sport & Event, Ole Bang Nielsen, er også optimistisk omkring at nå til enighed om et forlig.

- Vi vil vældig gerne undgå at gå juraens vej, og vi har nærmet os hinanden. Som udgangpunkt mener vi stadig, at vi har ret til de penge, vi har fået og skal have fremadrettet, men vi håber at finde en løsning, begge parter kan leve med, siger han.

Indtil videre mangler det resterende beløb fra aftalen i virksomhedens pengekasse, erkender han.

Samtidig med forhandlingerne mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event behandles Arena-aftalen sammen med to andre dele af sagen fra avisens samlede kulegravning - koncertsagen og robotsagen - i Ankestyrelsen. Herfra er meldingen, at man først venter at behandle sagerne efter nytår.

Frikendte politikere

Foreløbigt kulminerede sagen, da Odense Kommune i slutningen af marts offentliggjorde en knap 50 sider lang rapport om hele forløbet, som kommunen havde bestilt hos advokatfirmaet Kromann Reumert. Rapporten placerede nærmest entydigt ansvaret hos den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen, der førte pennen, da forlængelsen blev underskrevet og som desuden valgte at overhøre advarsler fra den daværende juridiske chef umiddelbart op til, at aftalen blev indgået.

Modsat frikendte rapporten den daværende borgmester Anker Boye (S) og politikerne i det magtfulde økonomiudvalg, selvom en mail fra Jørgen Clausen og hans forklaring til Kromann Reumert pegede i en anden retning.

Ifølge Jørgen Clausen handlede han således på mandat fra det daværende økonomiudvalg, der udover Anker Boye bestod af den nuværende borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Jane Jegind (V), Steen Møller (K) og Brian Dybro (SF).

Af Kromann Reumerts rapport fremgik desuden dele af en mail, som Jørgen Clausen sendte til tre andre embedsmænd forud for et møde i økonomiudvalget, som der ikke findes noget referat fra. Her stod der, at Anker Boye havde planer om at fremlægge et oplæg til at forlænge den omstridte aftale for udvalget.

Hverken mailen eller Clausens forklaring om, at han handlede "i fuld overensstemmelse med det politiske ønske i Økonomiudvalget", fik dog advokaterne til at pege fingre af det politiske niveau.

Kromann Reumert lavede i forbindelse med rapporten også en vurdering af erstatningsspørgsmålet. Den vurdering har kommunen dog indtil videre valgt at holde tæt til kroppen.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce