Annonce
Indland

Tvivl om lovlighed: Forhandlinger skal hindre Arena Fyn-tilskud i at ende i retten

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen mener, at Odense Sport & Event fortsat er en betydningsfuld og god samarbejdspartner trods seje forhandlinger, der kan ende i en voldgiftssag. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Forhandlinger om et forlig i sagen om tilskud til Arena Fyn har kørt gennem et halvt år.

I godt et halvt år har Odense Kommune og oplevelseskoncernen Odense Sport & Event forhandlet om den lejeaftale for Arena Fyn, som parterne i 2013 forlængede. Men det er endnu ikke lykkedes at nå til enighed om en løsning, både kommune og virksomhed er tilfreds med, og som efterfølgende også vil kunne blive godkendt i Ankestyrelsen, der nu fører tilsyn med kommunerne.

Odense Kommune erkendte efter talrige artikler i Fyens Stiftstidende om aftalen til 8,5 millioner kroner, at den er ulovlig. Men det mener Odense Sport & Event ikke, den er.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen havde forventet, at arbejdet ville være afsluttet, men forventer nu, at man først vil være klar med en indstilling til politikerne i Odense Kommunes økonomiudvalg i begyndelsen af det nye år.

- Det skrider fornuftigt frem. Men når det tager tid, er det fordi, vi begyndte med at finde ud af, hvordan to aftaleparter kan fortolke et aftalegrundlag så forskelligt. Man gik meget tæt på den praktiske forståelse af kommunens brug af arenaen. Hvad bliver eksempelvis faktureret, og hvad gør ikke? Så hele den første del handlede om at forstå hinanden med positiv vilje fra begge parter, forklarer han.

Grundlæggende er der fortsat to løsningsmodeller: At gå rettens vej eller finde et forlig. Men undervejs har man identificeret en række andre muligheder derimellem.

- Der er blev udpeget hele syv muligheder, der hver især har nogle fordele og ulemper. Nu er vi i sidste fase, hvor det handler om at indskrænke antallet af løsninger. Vi kan ikke komme til hverken byråd eller tilsyn med så mange muligheder, så vi skal nå frem til en anbefaling. Den skal så politisk behandles og sendes til Ankestyrelsen, forklarer Stefan Birkebjerg Andersen.

Annonce

Arenasagen

Sagen om den forlængede lejeaftale for Arena Fyn var den tredje i rækken af sager om mulig ulovlig erhvervsstøtte fra Odense Kommune, men kronologisk gik den forud for de andre sager. Avisen lagde ud med millionstøtten til Odense Sport & Event i forbindelse med dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon i 2015, herefter støtten til den lokale robotvirksomhed Blue Ocean Robotics og det senere konkursramte søsterselskab Robobusiness Europe Aps og til sidst Arenasagen, der altså - kronologisk set - var det aftalegrundlag, som koncertstøtten blev affødt af.

Da Arena Fyn skulle bygges, blev det aftalt, at Odense Kommune betalte 27,5 millioner kroner til byggeriet, mod at kommunen ville have gratis ret til at bruge arenaen 40 procent af tiden i de næste 20 år. Odense Kommune skulle dog betale 1,7 millioner kroner i leje de første fem år.

Da aftalen udløb i 2012, og kommunen ikke havde udnyttet hele sin gratis brugsret til at holde arrangementer i arenaen, bad Odense Sport & Event A/S om, at man ikke blot forlængede aftalen i yderligere fem år, men at man også hævede beløbet til 2,5 millioner kroner. Selv om kommunen altså havde gratis brugsret.

Selv om kommunen selv vurderede, det ville være ulovlig erhvervsstøtte, blev aftalen forlænget. Odense Sport & Event sikrede sig dermed et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i yderligere fem år og indgik samtidig en helt ny kontrakt om et sponsorat af fodboldklubben OB til 800.000 kroner om året.

Undgå juraens vej

Løsningen skal både omfatte de penge, der som følge af aftalen allerede er blevet betalt fra kommunen til Odense Sport & Event, samt resten af aftalens betalinger, der blev sat i bero allerede sidste år.

Stefan Birkebjerg Andersen ønsker ikke at uddybe, hvad det er, parterne er mest enige og uenige om, men en af de muligheder, som er på bordet, er en såkaldt begrænset voldgift, der kun omfatter de dele, man ikke har kunnet nå til enighed om.

- Det er kompliceret stof, og vi gør os meget umage med at finde en bæredygtig løsning. Der var en fælles vilje til at bygge og bruge arenaen, og den vilje er der fortsat, siger Stefan Birkebjerg, der ikke har siddet med ved alle møderne, men gør det, når forhandlingerne nærmer sig en afslutning.

Administrerende direktør i Odense Sport & Event, Ole Bang Nielsen, er også optimistisk omkring at nå til enighed om et forlig.

- Vi vil vældig gerne undgå at gå juraens vej, og vi har nærmet os hinanden. Som udgangpunkt mener vi stadig, at vi har ret til de penge, vi har fået og skal have fremadrettet, men vi håber at finde en løsning, begge parter kan leve med, siger han.

Indtil videre mangler det resterende beløb fra aftalen i virksomhedens pengekasse, erkender han.

Samtidig med forhandlingerne mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event behandles Arena-aftalen sammen med to andre dele af sagen fra avisens samlede kulegravning - koncertsagen og robotsagen - i Ankestyrelsen. Herfra er meldingen, at man først venter at behandle sagerne efter nytår.

Frikendte politikere

Foreløbigt kulminerede sagen, da Odense Kommune i slutningen af marts offentliggjorde en knap 50 sider lang rapport om hele forløbet, som kommunen havde bestilt hos advokatfirmaet Kromann Reumert. Rapporten placerede nærmest entydigt ansvaret hos den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen, der førte pennen, da forlængelsen blev underskrevet og som desuden valgte at overhøre advarsler fra den daværende juridiske chef umiddelbart op til, at aftalen blev indgået.

Modsat frikendte rapporten den daværende borgmester Anker Boye (S) og politikerne i det magtfulde økonomiudvalg, selvom en mail fra Jørgen Clausen og hans forklaring til Kromann Reumert pegede i en anden retning.

Ifølge Jørgen Clausen handlede han således på mandat fra det daværende økonomiudvalg, der udover Anker Boye bestod af den nuværende borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Jane Jegind (V), Steen Møller (K) og Brian Dybro (SF).

Af Kromann Reumerts rapport fremgik desuden dele af en mail, som Jørgen Clausen sendte til tre andre embedsmænd forud for et møde i økonomiudvalget, som der ikke findes noget referat fra. Her stod der, at Anker Boye havde planer om at fremlægge et oplæg til at forlænge den omstridte aftale for udvalget.

Hverken mailen eller Clausens forklaring om, at han handlede "i fuld overensstemmelse med det politiske ønske i Økonomiudvalget", fik dog advokaterne til at pege fingre af det politiske niveau.

Kromann Reumert lavede i forbindelse med rapporten også en vurdering af erstatningsspørgsmålet. Den vurdering har kommunen dog indtil videre valgt at holde tæt til kroppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];