Annonce
forside

Tvist med Svendborg-værft: Noahs Ark arresteret af Fogedretten i Esbjerg

Her ses arken under et tidligere besøg i Svendborg. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Fogedretten i Esbjerg har foretaget en såkaldt arrest i den 70 meter lange og fire etager høje, hollandske museumspram Noahs Ark, der lige nu ligger ved kaj i Esbjerg Havn. Årsagen er en tvist om en to år gammel værftsregning på en halv million kroner fra et værft i Svendborg.

Det flydende museum for bibelske fortællinger, Noahs Ark, blev tirsdag arresteret ved sin plads ved Newcastlekaj i Esbjerg Havn og må foreløbig ikke sejle videre.

Det er Fogedretten i Esbjerg, der har foretaget en såkaldt arrest i "Die Arche Noah", som det rettelig hedder, og baggrunden er en tvist om både størrelsen af - og pligten til at betale - en værftsregning fra Værftet Petersen & Sørensen Motorværksted A/S i Svendborg.

Tirsdag formiddag mødte værftets advokat op ved den 70 meter lange og fire etager høje, ombyggede pram sammen med repræsentant for Fogedretten og krævede adgang til skibet, hvilket dog blev nægtet af en tilstedeværende medarbejder. Herefter blev der tilkaldt assistance fra Syd- og Sønderjyllands Politi, så Fogedretten kunne gå om bord.

Annonce

Museumskib

Noahs Ark har besøgt 11 havnebyer i Danmark.

Det flydende museumsskib viser historien fra Biblen om Adam og Eva, Kain og Abel, Noa og alle de andre bibelske personer. Livets træ, som vokser i 12 meters højde og bugter sig gennem hele Noas Ark.

Arresten i Noahs Ark kan ophæves, hvis rederiet stiller sikkerhed for de omkring 500.000 kroner.
Det må fortsat holde åbent, men altså foreløbig ikke forlade Esbjerg Havn.

Tvist om betaling

Ifølge værftets oplysninger til Fogedretten ligger der ubetalte reparations-regninger, der med påløbne renter løber op i næsten en halv million kroner, og tilsyneladende har rederiet Bigship BV betalt et acontobeløb.

Men rederiet har på sin side forklaret, at den endelige regning blev større end forventet, ligesom der angiveligt var fejl og mangler ved arbejdet, som blev udført på værftet for cirka to år siden. Et forsøg på et forlig har hidtil været forgæves, og kravet om, at der blev foretaget arrest i skibet, er værftets forsøg på at sikre sit udestående.

Normal procedure for den slags fogedforretninger er at fjerne en del fra skibet, så det ikke kan sejle, men Noahs Ark har ikke nogen motor, så det har ikke været en mulighed. Ifølge fogedrets-kendelsen, der er underskrevet af retsassessor Christian Notlevsen, Retten i Esbjerg, må Noahs Ark ikke forlade Esbjerg Havn uden Fogedrettens tilladelse, og før der er stillet sikkerhed for værftets krav.

Værftet har nu en uge til at anlægge sag - en såkaldt justifikationssag - ved domstolene for at få afklaret parternes mellemværende endeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce