Annonce
Indland

Tvinger staten børn til kongenavne?

Findes tvangsnavngivning virkelig?

Tvinger den danske stat forældre til at skrive Margrethe eller Christian på barnets navneattest, hvis ikke forældrene selv finder på et navn, inden barnet er seks måneder gammel - eller er det en myte?

Fyens.dk har udspurgt specialkonsulent i familiestyrelsen Merethe Johansen om tvangsnavngivning med kongenavne.

- Er det sandt eller falsk, at staten tvinger forældre til at navngive børn med et kongenavn - Margrethe eller Christian - hvis ikke de selv har fundet på et andet navn i løbet af seks måneder?

- Hvad angår efternavn, så får barnet moderens efternavn. Og hvad angår fornavn, så går man langt med breve og påmindelser ude i sognene for at hjælpe forældrene til selv at navngive deres børn. Dernæst indberetter sognene sagerne til statsforvaltningen, som kan sende dem videre til en domstol, som kan idømme forældrene dagbøder.

- Kender du til eksempler på børn, som ikke har fået et navn?

Jeg kan ikke udtale mig om konkrete sager, men jeg har en formodning om, at det er meget få tilfælde, hvor sagerne udvikler sig helt derud, hvor forældre får tvangsbøder. Jeg tror dog, at det lidt oftere sker, at forældre for eksempel er uenige og får brug for en påmindelse, inden barnet får et navn.

- Ved du, om staten nogensinde i danmarkshistorien har tvangsnavngivet børn Margrethe eller Christian?

- Jeg ved det faktisk ikke, men prøv at spørge Michael Lerche Nielsen på Københavns Universitet. Han forsker i navne.

Som sagt, så gjort.

- Michael Lerche Nielsen, har staten nogensinde tvunget forældre til at navngive deres børn med et kongenavn, eller er det en myte?

- Frem til vi fik navneloven i 1961 var der ingen særlige regler for fornavne. Det var noget man aftalte med præsten, og man lyttede meget til, hvad præsten syntes var et rigtigt navn. Så hvis han sagde nej til Alice, så var det bare sådan. Og dengang kunne man måske godt finde på at true med tvang i det enkelte sogn, men der har aldrig stået noget i nogen forordning eller så om, at børn uden navn skulle opkaldes efter en kongelig.

Heller ikke hos de der milde stiftelser, som tog imod kassebørn (børn i kasser på trappestene, red.), som fandtes på for eksempel Rigshospitalet, kaldte man børnene kongenavne, på trods af at man jo ikke vidste, hvad de hed.

Man har ikke kunnet spore nogen form for systematisk tvangsnavngivning i Danmark, slår navneforsker Michael Lerche Nielsen fast.

- Det er falsk. Den myte kan vi godt aflive.

- Hvad sker der så, hvis man ikke navngiver sit barn?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce