Annonce
Sydfyn

TV2-studievært og teaterdirektør i spidsen: Nyt filmselskab vil fortælle de fynske historier

Et nyt filmselskab, der får base i Svendborg, bliver formelt stiftet i dag, mandag 26. august. Navnet er Ulla Film, og bag det står blandt andre Lasse Bo Handberg (tv.), Aslak Gottlieb, Troels Mylenberg og Carsten Bang. Foto: Kim Rune
I dag bliver selskabet Ulla Film stiftet, og bag det står blandt andre tidligere Baggårdteatret-direktør Lasse Bo Handberg, tidligere Fyns Amts Avis-chefredaktør og nuværende TV2 News-vært Troels Mylenberg og komiker Carsten Bang. Selskabet får base i Svendborg og skal lave serier og film med fokus på fynske historier.

Svendborg: Ulla Film.

Det er navnet på et selskab, som i dag, mandag 26. august, vil blive registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og bag det står blandt andre svendborgenseren Lasse Bo Handberg, som har en fortid som direktør for Baggårdteatret.

Og Ulla Film bliver ikke et filmselskab som så mange andre, fortæller han.

- Selskabet skal lave spillefilm og serier, og de skal være fokuseret på fynsk historie og fynske lokationer, siger Handberg, der i kreative kredse er stødt på teorien, at Fyn har H.C. Andersen og Carl Nielsen at byde på - og ikke meget andet.

- Men det passer ikke. På Fyn er der et kæmpe overflødighedshorn af historier, som man ikke regnede med at få fortalt, og vi har et ocean af idéer. Og det, at vi har et lokalt udgangspunkt, gør, at vi bedre end nogen andre kan fortælle netop de fynske historier, siger Lasse Bo Handberg.

Annonce

Selskabet

Ulla Film vil, hvis det går efter planen, blive registreret hos Erhvervsstyrelsen i dag, mandag 26. august.

Der er tale om et anpartsselskab.

Det får adresse i Sct. Nicolai Gade i Svendborg - i samme ejendom, som også huser Fyns Amts Avis.

Bestyrelsesformand bliver Troels Mylenberg, Thurø.

Lasse Bo Handberg, Svendborg, bliver direktør og medejer.

I ejerkredsen er desuden Carsten Bang, Aarhus, nordsjællænderne Aslak Gottlieb og Thor Nonnegaard.

Førstnævnte er bedst kendt som komiker, mens de to sidstnævnte er henholdsvis konsulent i mediebranchen og partner i konsulentfirmaet Implement Consulting.

God timing

Lasse Bo Handberg har 16 år som teaterdirektør på cv'et og var senest på Mungo Park. Her stoppede han 1. juli i år, fordi turene til Allerød var svært forenelige med familielivet i Svendborg, og han fortæller, at han i mange år har gået med en drøm om at lave et filmselskab.

Og at der blev pustet liv i den, da hans mormor døde sidste år.

- Hun efterlod mig lidt penge, og det er nogle af dem, jeg har skudt ind, siger han og oplyser, at det nye selskab ydermere er begunstiget af tiderne.

- Filmfyn er med i et nyt medieforlig, som indebærer, at hvert år overgår 23 millioner kroner fra staten til en regional filmfond. Så vi synes, at timingen er god, siger Lasse Bo Handberg, som skal være direktør i det nye selskab. Og er godt tilfreds med, at det fra politisk hold er besluttet at sende nogle penge kulturmidler om på den anden side af Valby Bakke.

- En demokratisk fordeling af kulturmidler over hele landet sikrer, at vi får mange forskellige filmfortællinger, siger Handberg, der ikke er så meget i tvivl om, at det har betydning for slutproduktet, at selskabet får base i Svendborg.

- Verden får et særligt skær, når man ser det fra Fyn - et skær, som er forskelligt fra det, man får i København, Thyborøn eller Hollywood. Derfor regner jeg med, at vi kommer til at levere historier, som ikke var kommet til verden uden et fynsk filmselskab, siger han.

Ulla Film bliver budt velkommen af direktøren for Filmfyn, Klaus Hansen.

- Det glæder mig at kunne konstatere, at der er flere produktionsselskaber, der i år har valgt at etablere sig på Fyn. Ulla Film er det seneste i rækken, og der er flere på vej. Den gode udvikling skyldes, at Filmfyn har fået tilført flere filmstøttemidler - og det er et godt eksempel på, at kulturstøtte skaber vækst og arbejdspladser, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Mylenberg og Bang

Lasse Bo Handberg er ikke alene om sagen.

I selskabets fire mand store ejerkreds er blandt andre komikeren Carsten Bang, som bor i Aarhus, men har en fortid i Svendborg, mens et andet kendt, sydfynsk ansigt, Troels Mylenberg, skal være bestyrelsesformand.

Mylenberg, der er bosat på Thurø, har været chefredaktør på blandt andet Fyns Amts Avis og er lige nu studievært på TV2 News, og han oplyser, at det er planen at gå nye veje.

- Ulla Film skal udvikle metoder, så publikum føler sig inddraget i vores filmproduktioner og allerede i de tidlige faser tager ejerskab til filmene. Vi skal turde åbne den kunstneriske proces og arbejde gennemsigtigt og nytænkende med inddragelse af publikum. Vi skal ikke kun tale til, men også med publikum, siger han i en pressemeddelelse.

Fortrøstningsfuld

Egentlige aftagere til selskabets produktioner er der ikke endnu.

- Vi er i gang med gode dialoger, men har ikke sat to streger under noget endnu, siger Lasse Bo Handberg, som er ret fortrøstningsfuld.

- Jeg ser en klar tendens til, at netop de lokale historier har godt tag i publikum, fordi de kommer fra en konkret virkelighed. Jeg kan se på tv-serier og på film, at den type historier går godt, siger han.

Og så er der det med navnet.

Lasse Bo Handbergs afdøde mormor hed Ulla, og derfor fik projektet ret hurtigt arbejdstitlen Ulla Film.

- Vi har holdt en masse møder, og på hvert eneste af dem havde navnet et dagsordenpunkt. Det skulle hedde et eller andet smart, måske noget engelsk, og vi prøvede alt muligt af, siger Lasse Bo Handberg.

Skred i tingene kom der dog ikke rigtigt, og der skete noget undervejs.

- Vi kunne mærke, at navnet Ulla Film på en eller anden måde voksede i os. Og jeg tror, det var Carsten (Bang, red.), der på et tidspunkt sagde, at havde vi ikke fundet på noget bedre inden for 24 timer, så skulle det hedde Ulla Film. Og sådan blev det, siger Lasse Bo Handberg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce