Annonce
Indland

TV2-ansat forsøgte at stoppe omstridt HPV-dokumentar

TV 2 så stort på advarsler fra en ansat om deres omstridte dokumentar om HPV-vaccinen. Arkivfoto: Thomas Lohnes/Scanpix

En tidligere TV2-ansat fortæller nu, hvordan han prøvede at gribe ind, før den nu omstridte TV2-dokumentar "De vaccinerede piger" blev vist på TV i 2015. Han mente, dengang som nu, at programmet bevidst drejede sandheden.

"Et af mine sidste projekter for TV 2 var at promovere dette lorteprogram. Jeg snakkede med den kreative chef, programmets klipper og redaktør og seernes redaktør for at få det stoppet. TV 2 vidste godt, at programmet gik imod den tilgængelige forskning. Men der var en HPV agenda."

Sådan skriver Jakob Schrøder, tidligere ansat på TV 2, onsdag aften på det sociale medie Twitter om dokumentaren "De vaccinerede piger". Hans reaktion kommer i kølvandet på, at TV 2 til blandt andre Fyens Stiftstidende har tilkendegivet, at det ikke kan udelukkes, at tv-dokumentaren har et medansvar i faldet af vaccinerede piger i årene efter programmet blev vist i 2015, men at man på TV 2 samtidig mener, at alle dengang var "i tvivl om (at) vaccinen var skyld i alvorlige sjældne bivirkninger".

Det, siger Jakob Schrøder, er forkert. Han var ansat til at lave en trailer til dokumentaren. Han så derfor både den færdigklippede dokumentar og en hel del optagelser, der ikke kom med i udsendelsen.

- Jeg kunne jo se, at de bidder, der var valgt ud og gentaget, generelt var dem, der var meget tvivlende. Men det, der ikke blev sagt i programmet, var de ekspertkilder, der flere gange havde sagt "det tyder slet ikke på, at det er vaccinen, der gør pigerne syge", fortæller Jakob Schrøder til avisen Danmark.

Det gjorde Jakob Schrøder redaktionen opmærksom på i en mail, som avisen Danmark er i besiddelse af. Han skrev bl.a.: "Jeg ser derfor to muligheder. 1: Folk ser den og tror ikke på indholdet. TV 2 mister troværdighed. 2: Folk ser den, men tror på det. Et antal pigerne bliver ikke vaccineret, og en lille del af dem udvikler en ellers undgåelig livmoderhalskræft."

Jakob Schrøder får i et svar på mailen at vide, at man er ærgerlig over, at han mener sådan, men at man gerne vil have, han arbejder videre som aftalt. Og det gør han så.

TV 2: Vi ville ikke påvirke vaccinationsraten

Redaktionschef på TV 2 Troels Jørgensen har sendt denne skriftlige kommentar til avisen Danmark:"Den tidligere TV 2-ansatte fremkommer med sin kritik på baggrund af klipningen af en trailer, som han lavede, mens han kortvarigt var tilknyttet TV 2. Han har således hverken været involveret i research eller den journalistiske proces omkring tilblivelsen af programmet, og kritikken må stå for hans egen regning. Vi står fortsat inde for programmet, og den fakta, vi fremlagde heri, hvor udgangspunktet var en gruppe syge, unge kvinder, som på det tidspunkt ikke fik hjælp. Vi medgiver - som vi allerede har gjort - at vi efterfølgende har gjort os mange overvejelser om, hvorvidt case-historierne fyldte for meget og overskyggede det faktuelle og ekspertudtalelserne. Vi udtaler os principielt ikke om interne dokumenter eller omkring interne arbejdsgange, men vi har selvfølgelig ikke haft som ambition at påvirke vaccinationsraten."

Brødtekst

"Lige lovligt friskt"

I årene efter dokumentaren og med den debat, der fulgte, blev færre og færre piger i Danmark vaccineret mod HPV. Ifølge www.stophpv.dk er 80 procent af pigerne fra årgangene 1998-2000 færdigvaccinerede. Men sammenligner man med piger fra årgang 2003 er tallet af færdigvaccinerede 34 procent, mens 64 procent har fået minimum ét stik.

- Den ulykkelige konsekvens er jo, at der vil være piger, der ikke når at få vaccinen, og så vil der være unge piger, der udvikler livmoderhalskræft og vil dø af det, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard. Samtidig siger han, at det er "lige lovligt friskt", når TV2 udtaler, at alle dengang var i tvivl om vaccinen:

- Rigtigt mange mennesker i Danmark og millioner i udlandet var ikke i tvivl om, at denne her vaccine var en af de sikreste vacciner overhovedet. Selvfølgelig er der bivirkninger, det er der ved alt, men man var meget meget rolig ved den her vaccine.

- Men forhåbentlig er der en lære i, at man altid skal være meget påpasselig med formidling af sundhedsstof. Og det gælder både medierne som Kræftens Bekæmpelse, siger Leif Vestergaard.

Annonce

Fortryder

I dag fortryder Jakob Schrøder, at han ikke gjorde mere for at få stoppet eller ændret dokumentaren. Han havde aldrig forestillet sig, at de ord, han skrev i en mail, nærmest skulle blive en profeti. Han fortæller, at han i tankerne altid vender tilbage til den pige eller kvinde, der vil ende med af få og dø af kræft på grund af en dokumentar, han har været med til at promovere. Og de tanker kan til tider stadig holde ham vågen.

- Jeg har lært, at livet er for kort til ikke at sige sin mening. Det er meget mere ubehageligt at føle, at man kunne have gjort mere, siger Jakob Schrøder.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce