Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tv-producent fra Haastrup: - Fyn skal slå sig op på gode tv-produktioner

Peter Stovgaard-Hansen har sammen med B-film solgt to projekter det seneste halve år. Det er en programserie om et kollektiv på Østfyn, der sendes på DR2 til efteråret, samt en programrække til DR3 om en ung fyr, der er ved at miste sin far til sygdommen ALS. Foto: Maria Retoft Pedersen
- Fyn er blevet kendt for sit filmmiljø med FilmFyn i spidsen. Jeg håber, vi kan få skabt lidt af det samme brand inden for tv, siger journalist og tv-producent Peter Stovgaard-Hansen. Han har for nylig modtaget 200.000 kroner offentlige støttekroner til sit produktionsselskab i Haastrup, så der kan hentes flere samlede tv-produktioner til Fyn.

Haastrup: Man behøver ikke være bosiddende i København for at lave gode tv-produktioner til de store kanaler. Det kan sagtens klares fra Haastrup.

Det mener journalist og tv-producent Peter Stovgaard-Hansen.

- Tv-branchen skriger på historier om rigtige mennesker fra hele Danmark. Meget af det tv, der bliver lavet i dag, er storbyfikseret. Jeg ser det som en kæmpe fordel i forhold til de historier, jeg gerne vil lave, at jeg geografisk er placeret her i Haastrup. Jeg finder interessante historier og interessante mennesker her, fordi det er her midt i Danmark, jeg bor og færdes, siger han.

Peter Stovgaard-Hansen og hans familie flyttede ind på Stormgården, Trekanten 1 i Haastrup, i sommeren 2018, og samtidig blev han selvstændig med tv-produktionsselskabet Littlejohn, der har til huse på privatadressen.

For nylig modtog Peter Stovgaard-Hansen tilsagn om 200.000 kroner fra den EU-støttede pengetank LAG-SØM (lokale aktionsgruppe for Svendborg, Østfyn (Nyborg) og Faaborg-Midtfyn kommuner), som betyder, at han nu kan indrette produktionsfaciliteter i enden af stuehuset på gården.

Annonce

Stormgården

Peter Stovgaard-Hansen og hans familie overtog Stormgården, Trekanten 1 i Haastrup, i sommeren 2018.

Stormgården er tidligere hovedgård i Haastrup og kan dateres helt tilbage til 1500-tallet.

Den blev fredet i 1980.

Navnet Stormgården er sandsynligvis en følge af, at gården i adskillige århundreder har været i Storm-slægtens eje.

Blandt tidligere ejere og beboere findes blandt andre Rasmus Storm, som står bag en af danmarkshistoriens ældste nodebøger med folkemusik.

Stormgården har desuden fungeret som støttefunktion for kirken, da Haastrup aldrig har haft en egentlig præstebolig. Stormgården betegnes stadig som annekspræstegård i Kirkeministeriets annaler.

Fandt drømmebolig i Haastrup

Peter Stovgaard-Hansen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har i sit arbejdsliv været vidt omkring inden for tv-branchen. Han har blandt andet været med i opstarten af TV2 News som journalist og reporter, været ansat på Nordisk Film og lavet Go'Morgen Danmark og Go'Aften Danmark, arbejdet som freelance tilrettelægger, som redaktør på TV2 Fri, som udviklingschef hos Fakta, Nordisk Film TV, været hovedansvarlig for "Alarm 112"-programmerne hos B-film og stået i spidsen for en relancering af TV2 Zulu.

For at slippe for storbyens travlhed og karriereræs flyttede Peter Stovgaard-Hansen og hans kone, Gitte Hansen, til Fyn for år tilbage. Målet var at finde en gammel gård fyldt med miljø og historie. Og den dukkede op i Haastrup i 2018. Sidste sommer flyttede familien, bestående af Peter, Gitte og to børn, ind på Stormgården, og det blev samtidig begyndelsen på livet med egen virksomhed for Peter Stovgaard-Hansen. Der var for langt at pendle til København.

- I tv-branchen fungerer det sådan, at produktionsselskaber kommer til redaktørerne på de forskellige tv-kanaler og pitcher deres ideer. Bliver man enige om en programserie for eksempel, så kan selskabet gå i gang med at producere. Jeg har prøvet at sidde på begge sider. Både som kunde og som én, der havde noget at sælge, forklarer han.

- Jeg havde længe drømt om min egen virksomhed, og jeg kender alle de chefer, der er værd at kende. Så nu turde jeg springe ud i det, og jeg har de nødvendige forudsætninger.

Et sejt træk

I enden af Stormgårdens stuehus står de 60 kvadratmeter, der nu skal indrettes til produktionsfaciliteter, stadig rå og urenoverede. En sætningsskade i det gamle bindingsværk gaber i det ene hjørne af det rum, der inden længe skal blive redaktionslokale.

- Min drøm er, at jeg kan hyre folk ind, når jeg skal lave større produktioner. Og hvis det kommer til at gå rigtig godt, kunne jeg da også godt tænke mig at have en eller to fast ansatte, fortæller Peter Stovgaard-Hansen.

Det første år som selvstændig har i høj grad handlet om at løbe nogle projekter i gang.

- Fra man får en idé, til den er forfinet, pitchet, købt, produceret og sendt i fjernsynet kan der gå rigtig lang tid. Og i den periode er der ikke nødvendigvis mange penge i kassen. Så jeg har hele tiden vidst, at det ville blive et sejt træk at løbe det hele i gang, forklarer han.

Lige nu er han sammen med Impact Tv i gang med at producere en naturserie til DR, hvor tv-kendissen Bonderøven kigger på, hvordan man kan forandre naturen i Hjørring Kommune radikalt. Den bliver sendt i 2020.

En del af arbejdstiden er også gået med konsulentarbejde, hvor Peter Stovgaard-Hansen har hjulpet andre med at finpudse deres ideer.

- Og det er den slags opgaver, der har givet mig smør på brødet det første halve år. Men jeg har altid været nødt til at skubbe selve produktionen over til mine samarbejdspartnere. Med de nye faciliteter kan jeg selv stå for hele pakken, siger han.

Lokalet her skal indrettes med et stort mødebord i midten af rummet. Hvis ikke gulvene kan renoveres, skal bordet laves af gulvplankerne. - Det er vigtigt, at gårdens historie og miljø bevares, også herinde, siger Peter Stovgaard-Hansen. Foto: Maria Retoft Pedersen

Samarbejde er vejen frem

Ud over renovering og isolering af lokalerne skal der indrettes to klippesuiter, hvor efterbehandlingen af optagelserne kan foregå. Derudover skal der indkøbes diverse teknisk udstyr.

- Når man modtager LAG-SØM-midler, forpligter man sig til at lægge et tilsvarende beløb oveni. Og jeg regner med, at vi kommer i mål for de 400.000 kroner, siger Peter Stovgaard-Hansen.

Det er dog ikke helt ligetil at renovere en fredet gård som Stormgården.

- Vi har haft en arkitekt med forstand på fredede bygninger på, da vi udarbejdede planerne, og nu har vi sendt en ansøgning afsted til Slots- og Kulturarvsstyrelsen, og så håber vi, at vi får lov. Men vi forventer ikke at få nogen tilladelse i hus før august, siger han.

Derfor er håbet også, at de færdige produktionsfaciliteter kan stå færdige til foråret. Og dermed er drømmen om at skabe et fynsk tv-mekka kommet endnu tættere på.

- Det kræver, at vi på Fyn står sammen og viser, at vi er mange herovre, der kan noget. Jeg slog pjalterne sammen med B-film i Svendborg ved årsskiftet, og vi har allerede solgt to projekter sammen. Det giver blod på tanden, og jeg tror, det kan lade sig gøre.

Peter Stovgaard-Hansens produktionsselskab hedder Littlejohn. - Jeg hedder John til mellemnavn. Det udtales godt nok som ”Jon”. Som barn blev min søster og jeg altid kaldt Littlejohn, fordi vi ikke var så høje. Men nu har jeg vendt det til noget positivt, siger han. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Odense

Stjålet motorcykel brændt af i skov

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Annonce