Annonce
Indland

Tv-nævn undersøger om eksiliranere har fremmet terror

Yaqoub al Tostari, Nasser Jabor and Habib Jabor ses her i tv-studiet i Ringsted.

Efter eksiliranere i Ringsteds omtale af terrorangreb i Iran har tv-nævn valgt at undersøge gruppen.

Radio- og tv-nævnet undersøger, om eksiliranere fra Ringsted har misbrugt tv-tilladelse til at tilskynde til had og fremme terror.

Det oplyser nævnet, der er myndighed på tv-området, ifølge DR Nyheder.

Tilsynssagen er iværksat efter et møde 20. november.

Nævnet tog selv sagen op på mødet, efter at eksiliranerne i en række interviews omtalte et terrorangreb i september mod en militærparade i Iran som et "legitimt mål".

Gruppen af eksiliranere fik ifølge DR Nyheder tilladelsen til at producere tv i Danmark 6. november sidste år.

Men det skal undersøges, om eksiliranerne tilskynder til had eller fremmer terror, når de via satellit og internet sender ud i verden fra eksiliranernes studier i Ringsted og på Sjælland.

Hvis de gør, vil det være i strid med loven.

Heri står der, at tv-producenter ikke må udsende programmer, der fremmer terror eller tilskynder til had på grund af race, køn religion, nationalitet eller seksuel observans. Ligeledes må programmer heller ikke kunne skade børn.

I Danmark producerer gruppen tv under navnet Ahwazna Fonden. Gruppens talsmand, der går under dæknavnet Yaqoub Al Tostari, fortæller, at de sender to programmer om dagen, og de primært sender til seere i Iran.

Han kan godt forstå, at nævnet har indledt en undersøgelse, men afviser, at der er noget at komme efter.

- Det er ikke noget, der bekymrer os. Vi har også forståelse, fordi der har været meget pres på, at myndigheder skal undersøge vores arbejde, siger han til Ritzau.

- Det kommer til at hjælpe os, fordi lige så snart, de er færdige med undersøgelserne, ved alle, at vi arbejder fuldstændig efter den danske lov.

De tre eksiliranere er en del af gruppen ASMLA, der står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz.

De er blevet sigtet for at have hyldet angrebet på en militærparade i september i Iran med deres ytringer.

25 mistede livet ved angrebet.

De nægter sig skyldige.

Eksiliranerne lever under beskyttelse. I oktober kom det frem, at PET mener, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat mod eksiliranerne i Ringsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce