Annonce
Danmark

TV 2's nye satsning: "Håbet" sejler uden vind

Martin Brygmann og Anine-Petrea Lindvig spiller side om side i TV 2's nye serie "Håbet", der virker både flad og gennemskuelig. Foto: Christian Geisnæs / TV 2

Skibet "Håbet" sætter sejlene 1. december i TV 2's nye, danske familieserie. Der er bare ingen vind at fange seerne med, som efterlades med en tarvelig og flad fornemmelse.

En storslået intro med billeder af verdenshavene, gullige søkort, der leder tankerne hen på skattekister under kokospalmer, og et prægtigt sejlskib får mig i filmhygge-humør, og jeg trækker uldtæppet godt rundt om mig. Det med kokospalmen er nok en tand misvisende, for musikken og billederne drager tankerne mod Norden og gamle sagaer - og det er rigtigt nok, hvad jeg får. Meget andet får jeg bare ikke.

Arh, men altså. Enten er det skuespillet, der halter gevaldigt, eller også er det måden, filmen er klippet sammen på. Der er intet naturligt flow i replik-udvesklingen med tarveligt lange pauser mellem sætningerne, og mens kameraet fanger forførende, dramatiske billeder på lang afstand, er de personnære kameraskift monotone og al for forventelige resten af tiden. Det samme er musikken. Altså forventelig. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, hvornår jeg skal være trist til mode, og hvornår filmskaberne ønsker, at jeg skal være spændt. Dobbeltkonfekt med krymmel på.

Saga-fornemmelserne holder dog stik. Vi er i Danmark, året er 1899, og en børnehjemspige skal ud på sit livs eventyr på skibet "Håbet" for at finde sin sømands-far og forsøge at holde kontakten med sine småsøskende, der - som livet vil - bliver trukket i en anden retning. Historien er god i sin eventyrlige enkelthed, men bliver overordentligt dissekeret af ellers fin, men alt for underbyggende musik og ledende replikker og kameraføring. Det bliver faktisk så forudsigeligt, at jeg undervejs begynder at notere, hvad næste dramatiske drejning vil være, og hvilke udfordringer, der lykkes, og hvilke, der går galt. Jeg får ret. Hver. Eneste. Gang.

Annonce

"Håbet"

"Håbet" er TV 2's nye, danske familieserie, der havde premiere 1. december. Serien består af fire afsnit á 40 minutter, der bliver vist på TV 2 og TV 2 Play.Idé og manuskript: Ina Bruhn.

Instruktør: Christian E. Christiansen.

Medvirkende: Anine-Petrea Lindvig, Albert Rudbeck Lindhardt, Lars Brygmann, Jon Lange, Molly Blixt Egelind, Nikolaj Dencker Schmidt, Lars Ranthe, Bertil Smith, Ella Daisy Anthony-Collins.

Sløj introduktion

Den historiemæssige opbygning er perfekt timet, og det er ikke til seriens fordel. Første gang vores hovedperson, Marie, går ned på havnen, får hun øje på den unge, søde skibsdreng, der naturligvis skal være hendes hjælper senere - og nu laver jeg et vildt gæt: måske hendes kæreste senere? Første gang Marie kan falde over bord, sker det, og første gang hun igen kan bevise sit værd på skibet, gør hun det. Så det ... En enkelt lysstråle må nævnes: seriens yngste skuespiller, Ella Daisy Anthony-Collins, er ikke kun umådeligt sød, men også dygtig og overbevisende som Maries lillesøster, Sofie.

Jeg har en idé om, at den overordnede historie er spændende - endda ret spændende - men der er proppet for mange distraherende sidehistorier og dramatiske kneb ned over fortællingen. Der er opfundet unødvendigt mange modstandere for at understrege, hvor hårdt livet kan være. Som om det ikke var hårdt nok at være et forældreløst pubertetsbarn på et skib i bidende kulde i 1899. Det stjæler dyrebar tid, som filmskaberne kunne have brugt på at vise, hvem karaktererne er. Sådan hvem de virkelig er. For det kan jeg til gengæld ikke regne ud. Lars Brygmanns rolle som førstestyrmand Kneisvig er mig en gåde. Er han led, men inderst inde lidt kærlig? Er han rigtig ond, men har glemt, hvordan man gør? Jeg håber, der er tale om en sløj introduktion til Kneisvig og ikke om en skuespiller og instruktør, der har kludret med karakterarbejdet.

Jeg forventede et storslået eventyr om vilde og rå søfarere og fik serveret fladt skuespil og en historie uden overraskelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce