Annonce
Indland

TV 2 om HPV-dokumentar: Vi er medansvarlige for at forældre undlod at vaccinere deres børn

Redaktionschef på TV 2 dokumentar Troels Jørgensen. Arkivfoto

TV 2-dokumentaren "De vaccinerede piger" fra 2015, kritiseres stadigvæk af fagfolk for at være en af de vigtigste årsager til, at folkestemningen vendte sig mod HPV-vacciner. Redaktionschef på TV 2 Troels Jørgensen indrømmer nu at have et medansvar for vaccinedykket.

I juni sagde du til Fyens Stiftstidende, at du står 100 procent inde for dokumentaren. Gør du stadig det?

- Der er jo ikke noget, der har ændret sig siden. Det er stadigvæk fuldstændig korrekt, det, der fortælles i dokumentaren, så jeg står stadig inde for det faktuelle.

Dokumentaren har uanset hvad stadig givet seerne billedet af, at vaccinen var skyld i pigernes symptomer, mener fagfolk - har de ikke ret?

- Jeg medgiver, at vi har et medvirkende ansvar til at vaccineraten faldt, hvilket på ingen måde var programmets hensigt. Og selvom jeg ikke har noget at udsætte på det faktuelle i dokumentaren, er der selvfølgelig en masse, vi har gjort os overvejelser om, hvorvidt vi kunne have gjort anderledes - fyldte case-historier for meget i forhold til fakta, skulle det have været en anden titel? Men jeg vil stadig sige, at det var en supervigtig historie at lave, at hundredvis af piger havde oplevet alvorlige symptomer, og ingen kunne forklare, hvad de fejlede. De mistænkte selv vaccinen, og denne mistanke blev bakket blev op af førende læger - den historie skulle ud.

Annonce

Så fyldte for eksempel case-historierne for meget?

- Det er svært at sige tre år efter, men det er nogle af de overvejelser, vi vil gøre os fremover. Men vi vil selvfølgelig ikke afholde os fra fremover at se kritisk på lægemidler og lægemiddelindustrien.

Kunne I have gjort andet anderledes?

- Det er altid nemt at være bagklog. I 2015, da dokumentaren blev sendt, var der ikke nogen, der kunne give os et klart svar, om symptomerne kunne skyldes vaccinen. Alle fra myndigheder over politikere til læger var i tvivl om det her spørgsmål, så det var en anden tid end i dag, hvor der ikke mindst på baggrund af dokumentaren er lavet en hel del uafhængig forskning, hvor man er blevet klogere. Så det er vanskeligt at svare på, hvad vi kunne have gjort anderledes for tre år siden. Men det er klart, det har givet anledning til overvejelser.

Hvad tænker du om, at kritikken fra mange fagfolk ofte ender med at pege tilbage til jeres dokumentar?

- Sådan er det blevet, og jeg kan ikke sige så meget til, om det er rimeligt eller ej. Men jeg kan sige, at det ikke var TV 2, der opfandt problemstillingen. Inden dokumentaren var der lavet flere patientforeninger og bragt en række avisartikler omkring mistanken. Men vi kan bestemt vedkende os, at vi har en del af ansvaret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce