Annonce
Odense

Tusindvis af fynske patienter berørt af journalnedbrud

Mange ikke-akutte patienter fik enten aflyst efter flyttet deres tid efter et massivt nedbrud i det syddanske elektroniske journalsystem. Administrerende direktør på OUH vil nu have undersøgt, hvordan det kunne gå så galt.

Annonce

Onsdag var en noget kaotisk dag på samtlige af Regions Syddanmarks sygehuse.

Det elektroniske journalsystem Cosmic brød sammen under en opdatering natten til onsdag. Det betød, at journalsystemet ikke var tilgængeligt for sygehusene i hele regionen.

Når den slags sker, træder et nødberedskab i kraft. Før opdateringen blev der lavet et backup af journalerne, så man via et andet it-system fik adgang til patienternes oplysninger 30 dage tilbage.

Men dette system giver af flere grunde massive forsinkelser, fortæller administrerende direktør på Odense Universitetshospital Niels Nørgaard Pedersen.

- Det andet system er ikke ligeså nemt tilgængeligt og tager derfor længere tid. Samtidig er personalet nødt til at dokumentere alle patientforløb med pen og papir. Og når mange tusinde patienter kommer i kontakt med sygehusene i løbet af en dag, vil det selvsagt give forsinkelser. Der er også nogen, der har fået aflyst deres tid, fortæller han.

Odense Universitetshospital har kontakt med omkring 5.000 patienter i løbet af en dag. I hele regionen er der tale om mellem 12-15.000 patienter.

Annonce

Ingen kemopatienter berørt

Enkelte afdelinger har dog været mindre berørt end andre. Det gælder for eksempel de afdelinger, hvor der tilbydes kemo- og strålebehandlinger.

Niels Nørgaard Pedersen har heller ikke indtryk af, at nedbruddet har berørt akutte patienter.

- Det, jeg hører, er, at sygehusene overordnet kører, som de skal. Jeg vil dog ikke afvise, at der i visse ambulatorier har været en noget kaotisk stemning, siger han.

Den administrerende direktør forventer, at man inden midnat igen har et fungerende elektronisk journalsystem. Der kan dog gå flere dage, før man har indhentet de forsinkelser, der er opstået i løbet af onsdag.

Annonce

Kommunikationen fungerede

Når det er overstået, vil Niels Nørgaard Pedersen havde undersøgt, hvordan det kunne gå så galt, så det ikke sker igen.

- Man kan ikke bare ændre på sådan et system fra den ene dag til den anden. Men det giver stof til eftertanke, at samtlige sygehuse i regionen bliver berørt, når et it-system går ned, siger han.

Han mener dog, at nødberedskabet overordnet set har fungeret efter planen.

- Vi havde lige et par timer i løbet af formiddagen (onsdag red.), hvor det tekniske nødberedskab også blev overbelastet, fordi rigtig mange brugte det på én gang. Men det fik vi rimelig hurtigt løst. Og det allervigtigste, nemlig kommunikationen i løbet af sådan en dag, den fungerede, understreger han.

Odense Universitetshospital er systemejer på Region Syddanmarks journalsystem Cosmic.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce