Annonce
Udland

Tusinder af ungarere demonstrerer mod upopulær arbejdslov

Anna Donath, næstformanden i partiet Bevægelsen for Fremdrift, var blandt de mange tusinde, der søndag aften protesterede mod premierminister Viktor Orbans nye "slavelov".

Ungarns regering i modvind på lov om pligt til 400 timers overarbejde. Over 15.000 udtrykker vrede i Budapest

Der blev kastet med røggranater mod politiet, da mange tusinde mennesker samlede sig søndag aften i Ungarns hovedstad, Budapest, for at protestere mod, hvad de kalder premierminister Viktor Orbáns "slavelov".

Politiet svarede igen ved at affyre tåregas.

Loven betyder, at lønmodtagere skal være villige til at udføre 400 timers overarbejde om året.

Det var den første demonstration, siden Orbán genvandt magten i 2010, hvor samtlige oppositionspartier fra venstre mod højre stod sammen mod regeringen.

Søndagens demonstration var indkaldt af de samme partier og fagforeningerne. Ifølge de lokale aviser var over 15.000 mennesker mødt op.

De er oprørte over regeringens reform, som betyder, at arbejdsgiverne kan øge det tvungne overarbejde fra 250 til 400 timer om året og med mulighed for at udsætte betalingen op mod tre år.

Reformen blev vedtaget i parlamentet onsdag.

Regeringen siger, at det har været nødvendigt at ændre reglerne. Arbejdsgiverne mangler mandskab. Samtidig vil det gavne dem, der ønsker at tjene lidt ekstra.

- De forhandler ikke med nogen. De gør bare det, der passer dem. De stjæler alt. Det kan ikke tolereres. Det kan ikke fortsætte på denne måde, lød det fra transportarbejderen Zoi, der var på gaden søndag.

Demonstrationen sluttede på pladsen foran parlamentet, hvor demonstranter råbte: "Orban skrub af".

Der har været flere protester over de seneste uger mod reformen. Under demonstrationer tidligere på ugen blev 50 anholdt, mens politiet kunne melde om 10 kvæstede politifolk.

Der er tale om de værste og mest voldelige uroligheder de seneste ti år i Ungarn.

Orban og han parti Fidesz blev ellers tidligere i år genvalgt overbevisende med godt to tredjedele af stemmerne i parlamentet.

Men han forsætter sine kontroversielle reformer, som har bragt ham på kant med det øvrige EU.

Senest er der vedtaget en reform om nye administrative domstole. Kritikerne siger, at Orban med de nye domstole udbygger sin kontrol med den udøvende magt. At hensigten er at indføre et autoritært styre i Ungarn i strid med grundidéen i EU.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

Dørmand slået på tequilabar

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce