Annonce
Nordfyn

Tusinder af halloween-græskar er oversvømmet: - Det er de helt store maskiner, vi skal have i brug

De mindste maskiner har for længst bukket under på græskarmarkerne på grund af den megen regn i oktober. Foto: Dorthe Wolff
Den våde start på oktober har gjort græskarhøsten til en mere besværlig affære end sædvanligt. 300.000 halloween-græskar hentes i disse dage ind fra markerne ved Gyldensteen Gods, hvorefter de fragtes til butikker over hele Danmark og udover landets grænser.

Bogense: Det er løgproduktionen, der er den største, men produktionen af halloween-græskar udgør også en "betydelig del" af indtægterne til Gyldensteen Gods. Sådan fortæller godsejer Frants Bernstorff-Gyldensteen på en græskarmark lidt udenfor Bogense.

Her kører der lige nu traktorer og lastbiler i ét væk for at transportere over 300.000 græskar fra markerne og ud i landets butikker. Inden da har et hold sæsonarbejdere på 15-16 mand brugt flere uger på at sjoske markerne tynde og her befri græskarene fra deres stængler. Et møgsommeligt arbejde, der ikke bliver mindre af den seneste tids megen regn. I oktober plejer der at falde 60 millimeter fordelt på hele måneden, men alene i de første to uger af denne oktober faldt der hele 85,4 mm på Nordfyn. Og det har sat sine spor i markerne omkring Gyldensteen Gods.

- Det ser jo sådan set tørt ud på markerne derude – det er først, når du begynder at køre i det, at du rigtigt opdager, at det har regnet de seneste 14 dage. Og så er det, at du ikke kan få græskarene ud af marken, med mindre du henter noget af det store maskinel frem.

Annonce

Normalt så kører vi oven på marken, nu kører vi nede i den.

Godsejer Frants Bernstorff-Gyldensteen

Forsvandt i mudderet

Og det har de så måttet ty til.

- Vi slæber os igennem det, men det kunne have været lettere. Normalt så kører vi oven på marken, nu kører vi nede i den. Derfor har vi taget betydeligt større traktorer i brug til at trække os ud af marken, nogle af dem fire gange så store som dem, vi plejer at bruge. Simpelthen fordi at de kan være derude. De små maskiner forsvinder ned i mudderet, fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen.

Der er drøn på arbejdet. Særligt i forhold til den del af høsten, som skal til vores nordiske nabolande, hvor de svenske og norske kunder køber græskar i en mere koncentreret periode end i Danmark.

- I Norge og Sverige kører man meget hårdt op de sidste uger, hvor vi i Danmark har set dem til salg rundt omkring den sidste måned. Til Sverige gik det første læs først i fredags, så der kommer det altså meget kompakt ind der i fjorten dage lige op til halloween. Vi har travlt og skal være oppe på stikkerne.

Derfor kører der i de her dage rigtig mange lastbiler til og fra godset for at flytte nordfynske græskar rundt i det danske land og helt ud over grænsen. 3.000 græskar kan én lastbil køre afsted med ad gangen, så der skal mange ture til, før at de mere end 300.000 græskar er leveret.

Vi ses igen næste år

Gyldensteen Gods startede produktionen af græskar i 2009.

- Vi er jo ikke gamle i gårde, for det er kun ti år siden, at vi begyndte at producere. Dengang producerede vi 5.000 græskar, og det syntes vi var besværligt. Det er ikke nemt at dyrke græskar, men gennem tiden har vi fået opbygget den ekspertise og viden, der skal til.

Derfor er Frants Bernstorff-Gyldensteen - trods travlhed og besvær med at få græskar ind fra de plørede marker - fortrøstningsfuld omkring årets græskarhøst.

- Om to uger har vi høstet alt og kørt det ud til butikkerne. Så siger vi farvel og tak, og vi ses igen næste år, til vores sæsonarbejdere.

Salget af græskar styrtdykker nemlig efter den 31. oktober, hvor godset kun har ganske få leverancer.

- Det er ligesom med juletræer - der er ikke mange, der går ud og køber juletræer den 25. december.

De marker, der stadig mangler at blive høstet, ser umiddelbart fine ud, men man skal ikke lade sig narre, fortæller godsejer Frants Bernstorff-Gyldensteen. Foto: Dorthe Wolff
Det er de helt store maskiner, der er taget i brug i de her dage. Flere gange under årets græskarhøst har de plørede marker nemlig resulteret i, at mindre maskiner er kørt fast. Foto: Dorthe Wolff
Det er en mudret affære at få årets græskarhøst i hus, men græskarerne tager ikke skade af at have ligget på de våde marker. Foto: Dorthe Wolff
Der er nok at holde styr på: Hver dag kommer der flere lastbiler forbi Gyldensteen Gods for at hente et læs græskar. 3000 græskar kan en lastbil hente ad gangen. Foto: Dorthe Wolff
Størstedelen af de 300.000 græskar er halloween-græskar, men også de mindre pyntegræskar bliver sendt fra de nordfynske marker og ud til butikker over hele landet. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce