Annonce
Nordfyn

Efter brand: Turskibet Castor får 425.000 kroner og kan - forhåbentligt - sejle med gæster igen fra mandag

Der var med godt humør, at Henning Gammelgaard, formand for Castor, torsdag markerede en stor donation med en lille skænk. Turskibet Castor har nemlig fået 425.000 kroner fra Fynbofonden. Foto: Dorthe Wolff
Det har været en stor post at renovere det mere end 80 år gamle skib Castor af Bogense, og derfor lunede det gevaldigt, da den selvejende institution bag skibet torsdag kunne tage imod en donation på 425.000 kroner.
Annonce

Bogense: Restaureringen af turskibet Castor, der brød i brand i 2018, er løbet op i omkring en million kroner, og derfor faldt det på et tørt sted, da der torsdag trillede 425.000 kroner ind på kontoen hos den selvejende institution DSI/Castor af Bogense.

Det fortæller formand Henning Gammelgaard:

- Vi har faktisk flere gange været derhenne, hvor vi har tænkt "Er det nu virkelig det, vi skal?", altså renovere båden, når det skulle blive så omfattende. Men med den store opbakning, man mærker til skibet, stod det alligevel klart, at det skulle renoveres, siger han og peger for eksempel på det Castor - Bogense Cross & Citytrail, der blev stablet på benene i februar 2019. Her løb eller gik 800 deltagere i et løb, hvor salget af billetter gik til en indsamling til skibet.


Vi har faktisk flere gange været derhenne, hvor vi har tænkt "Er det nu virkelig det, vi skal?", altså renovere båden, når det skulle blive så omfattende. Men med den store opbakning, man mærker til skibet, stod det alligevel klart, at det skulle renoveres

Henning Gammelgaard, formand for den selvejende institution DSI/Castor af Bogense.


Den glade giver af det store beløb, der nu også er trillet ind på kontoen, er Fynbofonden. Lokale folk fra fonden har henvendt sig til Castor og tilkendegivet, at de gerne vil støtte skibet.

- Det har været en stor glæde at hjælpe et klenodie som Castor til at sejle igen. De 425.000 kroner er overført i dag - tillykke med, at skibet snart kan sejle med gæster igen, lød det fra Jørgen Kjeldsen fra Fynbofonden til de fremmødte på et - næsten - sejlklart skib.

Annonce

Godkendes dagen før

Den 6. april kom Castor hjem fra halvandet år på et værft i Egernsund, hvor det er blevet genopbygget efter branden. Her blev stort set al indmaden skiftet ud, lige bortset fra motor og generator. Siden skibet kom tilbage til Bogense har lokale håndværkere været i gang med at installere nyt køkken og toilet på skibet, og det såkaldte bundhold har været i gang med oprydning og den sidste finish, så skibet er klar til at sejle med turister igen.

Kort om Castor

M/S Castor af Bogense er et træskib fra 1936 af galeasetypen og bygget på A/S Jensen & Lauritsens Skibs-byggeri i Esbjerg.
Oprindeligt er M/S Castor bygget som fiskekutter, men blev i 1996 købt af aktieselskabet Havfrue-foreningen, som bestod af lokale fra Bogense.

I 2014 gik Castor fra at være et aktieselskab til at blive Den Selvejende Institution Castor af Bogense. Det gav mulighed for at søge fonde og tilskud til driften.

Skibet er 52 fod langt, 16 fod bredt og vejer 40 ton. Det har plads til 38 passagerer.

Om eftermiddagen den 20. september 2018 brød en brand ud i skibets maskinrum, da skipperen netop havde slået det elektriske system til for at gøre skibet klar til en chartersejlads.

I april 2020 kom skibet tilbage til Bogense, og sidenhen har lokale håndværkere været i gang med at installere nyt køkken og toilet på skibet, og det såkaldte bundhold har været i gang med oprydning og den sidste finish, så skibet er klar til at sejle med turister igen i august.

Og det skal det allerede på tirsdag - såfremt altså at Skibstilsynet godkender skibet ved et gennemsyn på mandag.

- Den første planlagte tur er allerede tirsdag, og onsdag har vi også planlagt en tur til Endelave. Så vi satser meget på, at det bliver godkendt til sejlads med gæster på mandag. Men det bliver det også!, siger Henning Gammelgaard.

Henning Gammelgaard (th) på det nyrestaurerede skib sammen med Leif Larsen, der kom til som skipper på båden i 1998, men som de sidste ti år mest har stået for at syne skibet. Foto: Dorthe Wolff

På grund af det halvandet år, hvor skibet har ligget til renovering på et værft i Egernsund, har Castor af Bogense mistet indtægter i hele 2019-sæsonen. Og det kan mærkes.

- Selv om vi nu har fået en flot donation på 425.000 kroner, så er økonomien stadig stram. Det er den. I bund og grund kan det ikke hænge sammen rent driftsmæssigt uden tilskud. Det kan ikke lade sig gøre. Men vi plejer jo at få et kommunalt tilskud, og så er der jo Castors Venner, som igennem tiden har doneret noget, der ligner 1,5 million. Og så er der selvfølgelig også den frivillige arbejdskraft, og hvis ikke den var der, så kunne intet af det hænge sammen.

Til gengæld forventer Henning Gammelgaard, at det nu gennemførte arbejde på skroget vil betyde, at skibet i de næste mange år vil have færre udgifter til det årlige vedligehold, når en meget stor del af skrog og teknik er helt nyt.

Annonce

Efterlysning

Den eneste lønnede arbejdskraft ved båden er besætningen på skipper og bedstemand, og så de skippere, der står for sørøverturene. Men netop i forhold til besætning har Henning Gammelgaard en efterlysning:

- Hvis der sidder en kompetent skipper derude et sted, som gerne vil bruge sommerhalvåret på det her, så kunne vi godt bruge en mand mere til besætningen.

Henning Gammelgaard (i midten) sammen med repræsentanter fra Castors Venner og Fynbofonden på det nyrestaurerede skib for at skåle på en donation på 425.000 kroner fra netop Fynbofonden. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce