Annonce
Kerteminde

Turistchefer efter hunde-debat: Strandgæster vil hellere have rene badestrande

For især børnefamilierne vægter en ren badestrand og høj sikkerhed langt højere, end muligheden for at tage hunden med, mener både Friluftsrådet og flere fynske turistchefer efter en debat om hunde på strandene i Kerteminde. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix

Reglerne for strande med Blå Flag er for rigide og skræmmer turisterne væk. Det mener blandt andre hundeejer Stine Hallgren, der står bag Facebook-gruppen "Hundestrand i Kerteminde", der kæmper for retten til at lufte hunde på stranden i Kerteminde. Men børnefamilier og turister vil hellere have en ren badestrand end hunde på stranden, mener flere fynske turistchefer.

Hunde sviner ikke mere end mennesker, og det er ikke særlig turistvenligt, at hunde ikke må bade på strande med Blå Flag.

Det mener blandt andre hundeejer Stine Hallgren, der sammen med sin kæreste Søren Larsen mandag på Fyens.dk og i Fyens Stiftstidende har kritiseret, at hunde ikke er velkomne på hverken Sydstranden eller Nordstranden i Kerteminde.

Strandene har det Blå Flag, der er en garanti for rent badevand og høj sikkerhed på stranden. Det er Friluftsrådet, som hvert år uddeler det Blå Flag.

Og der er en god grund til, at hunde ikke må komme på de pågældende strande, forklarer Jan Eilsted, der er direktør i Friluftsrådet.

- Det Blå Flag er en international ordning, der retter sig efter anbefalingerne fra sundhedsorganisationen WHO. Og WHO mener, at hunde i vandet medfører et højere bakterieniveau. Og på Blå Flag-strande skal vandkvaliteten altså være i top, fortæller han.

Jan Eilsted understreger, at ingen fynske kommuner på noget tidspunkt har valgt at droppe Blå Flag-ordningen af hensyn til hundene.

- Det er også vigtigt at huske, at man på 97 procent af den danske kyststrækning må have sin hund med. Så der er rig mulighed for at finde en strand, hvor man kan lufte sin hund, fortæller han.

På alle strande i Danmark skal hunde dog, ifølge Naturbeskyttelsesloven, være i snor fra 1. april til 30. september.

(artiklen fortsætter efter grafikken)

Annonce

Blå Flag


  • Blå Flag er en international miljø-udmærkelse, som tildeles strande, bådepladser og havne, som opfylder fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.
  • Ifølge reglerne er det ikke tilladt at tage hunde med til den del af stranden, der er såkaldt Blå Flag-zone. Denne zone er også bilfri.
  • Flaget tildeles for et år ad gangen og skal godkendes af både en dansk og international jury.
  • Det er Friluftsrådet, der administrerer ordningen i Danmark.
  • I 2018 har 240 danske strande, havne og bådepladser fået Blå Flag, heriblandt 38 steder på Fyn.
  • Sidste år blev der givet 45 Blå Flag på Fyn.
  • De første Blå Flag blev hejst i Danmark i 1987.Kilde: Friluftsrådet

Ikke turistvenligt

Et hundeforbud er med til at skræmme turister væk, mener både Stine Hallgren og hendes kæreste Søren Larsen.

- Jeg synes også, at det er en fejl i forhold til turister, at der ikke må være hunde på stranden. Turister vil kommunen jo gerne have til Kerteminde, men det er altså ikke særlig turistvenligt, at det første turister, der eksempelvis kommer sejlende hertil, møder er et "hunde forbudt"-skilt her ved stranden, lød det mandag fra Søren Larsen.

Det har foreløbig ikke været muligt at få en kommentar fra turistchef i Kerteminde Dorthe Frandsen. Men bekymringen omkring utilfredse turister vækker ingen genklang hos turistcheferne i flere andre fynske kystbyer.

- Ud fra et turismemæssigt synspunkt er de rene badestrande vigtigere, end at man må have hunde med. På strandene med Blå Flag er man garanteret en ren strand og rent badevand, og det er det vigtigste, især for børnefamilierne. Vi har aldrig fået klager over, at hunde ikke må være der, fortæller turistchef i Nyborg Sanne Hoffensetz Andresen.

Samme melding lyder fra Gitte Rahbek, der er daglig leder i Turist- og Erhvervsforeningen på Langeland.

- Det er meget vigtigt for turisterne og de, der bruger stranden, at den er ren. Det har aldrig været oppe og vende, at vi skulle droppe det Blå Flag, fordi man ikke må have hund med. Vi har ikke én eneste gang hørt, at det skulle være et problem, fortæller hun.

Sydstranden i Kerteminde er den fjerde reneste badestrand på Fyn. I toppen ligger Eriks Hale på Ærø, efterfulgt af Hesselbjerg Strand og Ristinge Strand på Langeland.

Se debatten på Facebook

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce