Annonce
Faaborg-Midtfyn

Turist slog sig slemt i cykelstyrt: Ringede 112 og havnede i telefonkø i 25 minutter - hos lægevagten blev det endnu værre

I 25 minutter hang den scheweiziske turist fast i telefonkøen hos 112. Så lagde han på, ringede til lægevagten og måtte vente i yderligere 49 minutter på at komme igennem. Privatfoto: Torben Kjærulff
Ventetid på 25 minutter hos 112 og 49 minutter hos lægevagten er i strid med servicemålene. På alarmcentralen skal der slet ikke være ventetid, og regionens servicemål siger, at 90 procent af alle henvendelser skal være besvaret i løbet af fem minutter.

Faaborg: En uheldig, kvindelig, schweizisk turist måtte lørdag vente langt over en time på at komme igennem til hjælp, efter hun var væltet på cykel og havde slået sig slemt.

- Det er urimelig lang ventetid og meget utrygt, konstaterer Torben Kjærulff, indehaver af Faaborg Camping, som kom kvinden og hendes kæreste til undsætning i forbindelse med uheldet.


Annonce

Hun klagede over smerter i brystet og mente, at hun havde brækket en arm, og hendes kæreste ringede straks 112.

Torben Kjærulff, indehaver af Faaborg Camping


Det schweiziske par var i Faaborg med en autocamper og var rykket ind hos Faaborg Camping på Odensevej umiddelbart nord for Faaborg. Og da de havde cykler med, ville de lørdag ved 18-tiden køre en tur til Faaborg. Imidlertid væltede kvinden, der ifølge Torben Kjærulf er i 20'erne, på en kantsten i rundkørslen og slog sig slemt.

Venteliste på venteliste

- Hun klagede over smerter i brystet og mente, at hun havde brækket en arm. Hendes kæreste ringede straks 112. Men da han havde ventet et stykke tid uden at komme videre fra den telefonkø, han blev anbragt i, kom han løbende herop og fik fat på mig. Jeg vurderede situationen til ikke at være livstruende og sagde til ham, at han skulle lægge på og i stedet ringe til lægevagten. På det tidspunkt havde han ringet 112 i 25 minutter med en automatbesked, der på dansk fortalte, at han stod på venteliste. Da han lagde på og i stedet ringede til lægevagten, måtte han vente i yderligere 49, lange minutter, før han kom igennem, fortæller Torben Kjærulff.

Han tog billeder af mandens opkaldsliste på telefonen for at sikre sig dokumentation for den lange ventetid.

Indehaver af Faaborg Camping, Torben Kjærulff, kom gæsterne til hjælp, da kvinden var ude for uheldet i rundkørslen. Han deler turisternes frustration over den lange ventetid på at komme igennem til 112 og lægevagten. Foto: Torsten Cilleborg

Turisterne blev henvist til skadestuen i Svendborg, hvor det blev konstateret, at kvinden havde pådraget sig en forstuvning af armen.

- Men det kunne man jo ikke se i situationen, og der var ingen tvivl om, at hun var i kraftige smerter. Så lang ventetid begge steder skaber en enorm utryghed. Det kan da ikke passe, man kan ringe 112 i 25 minutter uden at få hjælp, og det kan da heller ikke passe, man skal vente 49 minutter på at komme igennem til lægevagten, siger Torben Kjærulff.

Og det har han ret i.

Annonce

Man skal kunne komme igennem 112

De sundhedsansvarlige myndigheder i Region Syddanmark melder hus forbi i forhold til 112-opkaldet, da det er politiet, der varetager og viderestiller opkald til regionen.

Men heller ikke Fyns Politi har noget med 112-opkald fra Fyn at gøre. De går i stedet til en central i Aarhus eller Slagelse, forklarer presseansvarlig ved Fyns Politi Charlotte Nyborg.

49 minutter tog for for den schweiziske turist at komme igennem til lægevagten. Hans kæreste blev henvist til skadestuen i Svendborg, hvor lægerne konstaterede, at hun havde pådraget sig en forstuvning på armen. Privatfoto: Torben Kjærulff

Fra Østjyllands Politi meddeler kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen i en e-mail til avisen:

- Opkaldet er gået ind hos 112 i Slagelse, og det ser ud som om, han er kommet igennem. Så tyder på en eller anden form for misforståelse.

Jakob Christiansen henviser videre til kollegerne hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Og herfra har Søren Nielsen, Politiet i Næstved, taget sig tid til at undersøge sagen grundigt:

- Jeg har haft lejligheden til at lytte lydfilen igennem og kan bekræfte, at vi modtog opkaldet klokken 18.42. Man kan på filen høre, at det er en del vindstøj og nogle sproglige vanskeligheder, men efter 3 minutter og 31 sekunder, og efter at have dannet sig et overblik over situationen, stiller vores medarbejder videre til en sundhedsfaglig medarbejder ved AMK (akut medicinsk koordinering, red.). Jeg kan høre opkaldet bliver besvaret, og herefter stopper politiet med at lytte, forklarer Søren Nielsen.

Han er uforstående overfor, at kæresten til den uheldsramte kvinde kommer til at hænge i en telefonkø. Det burde nemlig ikke være muligt, og derfor har politiet nu sendt opklaring af det videre forløb videre til AMK i Region Syddanmark, som avisen endnu ikke har hørt fra.

Politiets standard er, at der overhovedet ikke skal være ventetid på alarmopkald til 112.

Politiet skriver selv på politi.dk:

"Du skal altid kunne komme igennem, når du ringer 112. En alarmoperatør besvarer dit opkald med det samme. I sjældne tilfælde, fx ved kraftig storm og store brande, kan der forekomme ventetid."

Annonce

Servicemål på to minutter hos regionen

Hos Region Syddanmark er afdelingschef i regionens praksisafdeling Frank Ingemann Jensen ikke imponeret af responstiden hos lægevagten i sagen fra Faaborg.

- Det er bestemt ikke rimeligt at vente 49 minutter på at komme i gennem. Vores servicemål er, at 80 procent skal igennem inden for to minutter, efter tre minutter skal 85 procent være kommet i gennem, og efter fem minutter er servicemålet 90 procent. Når der er lidt elastik, skyldes det, at vi erfaringsmæssigt ved, at der er særligt pres på ved 16-tiden, når lægevagten åbner, samt lørdag morgen.

Men altså ikke lørdag ved 18-20-tiden, og hvorfor den schweiziske turist måtte hænge så længe i telefonkøen, kan Frank Ingemann Jensen ikke umiddelbart svare på:

- Vi følger løbende op på, hvordan det går med at overholde de servicemål, og den konkrete sag giver mig anledning til spørge hos lægevagten, dels om der er en forklaring på, at de i lørdags oplevedes så lang ventetid, dels om der er generelle problemer med at leve op til vores servicemål, siger den praksisansvarlige embedsmand fra Region Syddanmark.

Torben Kjærulff driver Faaborg Camping og har af og til brug for sundhedsfaglig assistance, når gæster kommer til skade eller bliver syge. Heldigvis er så lang ventetid på hjælp et særtilfælde. Foto: Torsten Cilleborg

De schweiziske par er ifølge Torben Kjærulff rejst videre fra Faaborg, og det tyder ikke på, at kvinden får varige, fysiske mén efter sin uheldige oplevelse.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Pletter på succes med åben plads: Selvbestaltede betjente er på nakken af bilister på Torvet

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Navne For abonnenter

Dødsfald: Else Hinke var en af Fyns fineste akvarelmalere

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odense

Korsløkkeparkens imponerende forvandling: Nu vil boligdirektør gøre op med bandenavn

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Annonce