Annonce
Rejser

Turist fra vandsiden: Lasse roede Danmark rundt i kajak

Det tog Lasse A. Bøgh 44 dage at ro 1332 kilometer på en rute, som udgør Det Rød-Hvide Bånd. En udfordring, der består i at ro rundt om Danmark efter et bestemt regelsæt. Arkivfoto: Martin Ziemer
26-årige Lasse A. Bøgh sejlede Danmark rundt i havkajak denne vinter. Ud over at gennemføre turen på egen hånd bragte havkajakken ham tæt på de forskellige danske farvande, seværdigheder og hjælpsomme mennesker.

Lasse A. Bøgh har altid haft en forkærlighed for havet. Han er vokset op på den sydfynske ø Thurø, hvor han har dyrket vindsurfing og lidt sejlads.

Kærligheden til kajakken bed sig først for alvor fast, da han flyttede til Bornholm for at læse til sygeplejerske. Han begyndte at gå til vandpolo. Holdet gik i opløsning, men så lå havkajakken ligefor.

Ture med andre kajakroere fodrede ham med en drøm. Nemlig at gennemføre den udfordring, der bliver kaldt Det Rød-Hvide Bånd, hvor man alene skal ro hele Danmark rundt. Og hvor en jury skal vurdere, om bedriften lever op til en udmærkelse.

- Jeg gik og tænkte over det i små to år, mens drømmen blev større, fortæller Lasse A. Bøgh, som derfor i 2018 gik i gang med forberedelserne.

De bestod blandt andet i at skaffe udstyr. Som studerende var det en dyr post, derfor fandt han sponsorer og lavede blogarbejde, så man kunne følge hans tur på hans hjemmeside og sociale medier.

Lasse A. Bøgh

Lasse Andreas Bøgh, også kaldt Kajak-Lasse, roede Danmark rundt i havkajak vinteren 2019 for at få udmærkelsen Det Rød-Hvide Bånd.

Det Rød-Hvide Bånd kan man opnå ved at ro rundt om Danmark via en løst fastlagt rute - under et bestemt regelsæt som man kan læse mere om her www.havkajakroerne.dk

Ruten går rundt om Jylland, Sjælland og Fyn. Turens længde er mellem 1100 og 1500 kilometer. Turen skal starte ved Vidåslusen i Vadehavet og slutter med, at kajakroeren sætter hånden på Grænsesten nr. 1, som står ved Kollund Skov.

Turen skal være sammenhængende, og kajakroeren skal klare sig selv.

Lasse A. Bøgh er den yngste roer, der har gennemført ruten og den anden roer, som har gennemført om vinteren alene.

I løbet af det næste år planlægger han at holde foredrag om turen.

Læs mere på hjemmesiden kajak-lasse.dk eller på Instagram under navnet boghlasse.

Kajak-Lasse

I den forbindelse fandt han på navnet Kajak-Lasse, som han syntes var letgenkendeligt. Forberedelserne bestod også af fysisk og psykisk træning - vinterbadning og styrketræning.

Efter endt studie tog han i februar 2019 af sted med start fra Vadehavet op langs Vesterhavet. Noget af det, han særligt husker fra turen, er oplevelsen af at tilbringe så meget tid under åben himmel og mødet med mange søde og gæstfrie lokale.

- Der er så meget ved det, der fanger mig. At ro i kajak er dejligt, fordi man kommer ud i naturen. Man kan ro alene eller i selskab med andre. Det er en alsidig sport, der giver en masse på opleveren. Det med at man kan tage på tur, er jeg vild med, fortæller han og mindes de 44 dage, det tog ham at ro Danmark rundt.

I den periode overnattede han enten i telt, shelter eller indenfor hos lokale, han mødte på sin vej.

- Der er ro i naturen. Det virker, som om det er sundere for kroppen. Jeg stod helt naturligt tidligt op med solen, og ved solnedgang var jeg mentalt helt klar til at gå til ro. Man sover fantastisk i det fri. Der er meget mere roligt i forhold til for eksempel København, fortæller Lasse A. Bøgh, som bor i hovedstaden nu i forbindelse med et arbejde på Bispebjerg Hospital.

Ud over naturen og vejrets omskiftelighed på havet var det særligt mødet med mennesker, som gjorde indtryk på den dengang 25-årige kajakroer. I Thorsminde oplevede han, at folk var lidt skeptiske over for ham. Ikke kun på grund af det syn, det har været, da han iført en orange regn-anorak, der minder om en kjole, slæbte kajak, Ikea-poser og sig selv op på kysten for at slå telt op ved en kirkegård, men også på grund af hans egen indstilling.

- I begyndelsen var jeg lidt ny i gamet, forstået på den måde, at jeg var lidt genert og tilbageholden. Med min generthed og min mærkelige orange kjoleregnjakke bemærkede jeg, at folk kiggede skeptisk på mig. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at hvis jeg henvendte mig og fortalte, hvad jeg havde gang i, så åbnede folk sig hurtigt op, og gæstfriheden blomstrede. Jeg husker særligt en oplevelse fra Asaa i Vendsyssel, hvor jeg mødte en herre, der arbejdede på sin båd på havnen. Vi kom til at snakke, og han viste mig over til sejlklubben, som jeg fik koden til, så jeg kunne få varmen. Derefter kørte han, fortæller Lasse A. Bøgh.

Efter et stykke tid kom manden tilbage for at hente Lasse, fordi konen derhjemme var blevet vred på sin mand over, at han ikke havde inviteret Lasse med hjem til dem. Sådan gik det til, at han blev budt på middag og overnatning:

- Jeg mødte så mange mennesker undervejs, der bød mig indenfor i deres hjem for at spise og sove. Det var fedt at opleve danskerne som et åbent folkefærd, når man mest ser os gå i vores egen verden og passe os selv.

Annonce

Gæstfrihed og optimisme

Danmark rundt i kajak har været spækket med oplevelser og udfordringer, så Lasse A. Bøgh kan mærke, at turen har sat sig i ham på et personligt plan:

- Mine forældre siger, at jeg blevet mere stålfast.

- Og så er jeg blevet god til at vende det negative til noget positivt. Når jeg for eksempel sad i kajakken i modvind, sagde jeg til mig selv, at det var en slags styrketræning, som ville gøre mig i stand til at ro bedre i morgen, fortæller Lasse A. Bøgh, som allerede går med drømme om nye kajakdestinationer.

Til de mennesker, der har lyst til at gøre Kajak-Lasse kunsten efter, har han et godt råd - hvad enten det er til en endagstur eller på større udflugter:

- Man kan tage en prøvetur først, men ellers vil jeg sige: Spring ud i det. Man lærer det først, når man er derude, men husk at bære redningsvest og at have resten af sikkerhedsudstyret i orden. Og vær åben over for andre muligheder end den plan, du har lagt. Man behøver ikke ro den oprindeligt planlagte distance. Man må gerne stoppe undervejs. Man skal lytte til sin krop, og hvornår den har brug for hvile. Derudover er det fedt at komme i land og opleve seværdigheder og steder. Bare at være i det og tage det, som det kommer. Det er fedt, når det ikke er alt for planlagt.

I forbindelse med turen opdaterede Lasse A. Bøgh sin hjemmeside, så interesserede kunne følge med i turen. Det var i den forbindelse, han fandt på navnet Kajak-Lasse. Her ses han på vandet i det nordjyske. Foto: Lasse A. Bøgh
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce