Annonce
Assens

Tur gennem byen: Aarup har meget at byde på

Den ihærdige Casper Andersen driver Hotel Aarup Kro. Han synes, at byen har meget at byde på. Foto: Kim Rune
Avisen tog en tur gennem Aarup, som gerne vil øge sit befolkningstal. Men lokalrådets målsætning er ikke helt nået, så hvad skal sælge byen og få flere indbyggere til? Det var der et par bud på, da avisen gik på gaden i stationsbyen. Plus lidt snak om livet som sådan.

Aarup: Et plus på 28.

For to år siden var der ifølge Danmarks Statistik 3.157 indbyggere i Aarup, i dag er der 3.185 (tal pr. 1. januar i de respektive år).

Dermed stiger indbyggertallet i stationsbyen stille og roligt, men dog ikke de to procent pr. år, som var målet for bosætningskampagnen "Flyt til Aarup", der blev lanceret for snart to år siden af Aarup Lokalråd på Facebook.

- Hvis byen ikke udvikler sig, hvis den ikke bliver større i antal indbyggere, vil byen forfalde, advarede tidligere lokalrådsformand Kjeld Alsholm i januar 2018 om i en artikel i Fyens Stiftstidende.

Så hvordan får byen flere indbyggere? Avisen bankede på hos kroen som det første sted for at finde et svar.

Den i Aarup-fødte Casper Andersen overtog Hotel Aarup Kro for godt fem år siden. Kromanden synes, at Aarup har meget at byde på. Byen skal sælge sig på handeslivet og foreningerne, mener han.

- Vi har bylivet, vi har skolen og vi er tæt på jernbanen, vi har mange muligheder, mener kromanden Casper Andersen.

- Foreningslivet er kæmpestort. Industrien gør en kæmpe indsats. Vi har alt her. Der er ikke noget, vi ikke har, mener han.

Spørgsmålet er så bare, hvordan man sælger den palette.

Annonce

Aarup

Aarup var oprindelig en landsby med et par gårde.

I midten af 1800-tallet udviklede byen sig i kraft af jernbanen, som blev anlagt over Fyn, så Aarup blev stationsby.

Byen har i dag ifølge Danmarks Statistik (pr. 1. januar i år) 3.185 indbyggere.

Fem af Assens Kommunes kommunalpolitikere bor i Aarup - eller tæt ved - det er: Poul Poulsen (R), Nikolaj Leed Henriksen (V), Lars Kristian Pedersen (V), Dan Gørtz (V) og Leif Rothe Rasmussen (S).

Sammenhold

36-årige Casper Andersen synes selv i al beskedenhed, at han har ydet meget for byen. Drømmen er, han kan blive som kroejer i mange år endnu.

- Når man er kromand i Aarup og kommer med ingen penge, så er det mandag til søndag, smågriner "krofatter" og fortæller, at han bruger 80-100 timer på sit arbejde mandag til søndag.

- De første tre år var jeg her alene, det var hårdt. Det krævede mange timer. Jeg købte jo en gammel kro, hvor der skulle laves meget. Det halter stadig nogle steder, men vi skal stadig tjene pengene. Jeg skal stadig være i køkkenet, jeg vil gerne være med over det hele, fortæller den ihærdige Casper Andersen, som ikke kan sidde stille og trives bedst, hvis der sker noget.

I dag har han seks ansatte. Han har ansat en kok, det har hjulpet ham med ikke at have alt for travlt. Mosteren styrer regnskabet. Han er glad for den lokale opbakning og den er der brug for, hvis Aarup skal klare sig, mener han. Så handler det om at stå sammen i stationsbyen og bakke op om hinanden.

På Instagram

Gæsterne på kroen er både lokale og folk udenbys fra. Hovedretterne er bl.a. gammeldags oksesteg serveret med bønner. Man kan dog også flotte sig for 199 kroner og få en helstegt krondyrryg serveret med waldorfsalat.

Hos kafferisteriet Holy Bean i Cederfeldsgade 18A står Tenne Andersen mutters alene og pakker kaffe. Hun tænker vist ikke på krondyrryg. Mere bønner.

Det lille kafferisteri, startet i 2010 af Bo Haulund Nielsen og senere med Sine Klejs Gren koblet på, er leveringsdygtig i kaffebønner fra den aldeles store verden - Sydamerika, Mellemamerika, Afrika, langt fra Vestfyn. Holy Bean er på Instagram, fordi den lever af sin webshop, det er kroen ikke.

Tenna Andersen mener, at Aarup skal sælge sig over for børnefamilierne.

- Jeg tænker, at det er børnefamilier man skal have fat i. Der er gode skoler, gode pasningsmuligheder og fede fritidsaktiviteter, siger hun.

Hun er selv spejder og elsker naturen og fritidsaktiviteterne i området.

Tenna Andersen arbejder hos Holy Bean. Hun synes, at Aarup egner sig godt til børnefamilier. Foto: Kim Rune

Toget attraktiv

Lige over for Holy Bean er Elly Pedersen ude at lufte sin hund Figaro. Hun driver et lille keramikværksted på Korsgade 8A, men er oprindeligt uddannet elektriker.

Hun synes godt om kulturhuset Industrien. Det kunne måske sælge byen, mener hun. Sådan var det for hende, da han besluttede sig for at flytte til Aarup.

- For så behøver man ikke at køre til Odense, lyder Elly Pedersens argument.

- Det er også attraktivt, der er tog. Jeg kom for seks år siden. Jeg boede i Gelsted. Jeg boede langt ude på landet og ville gerne ind til en by, siger hun.

Det var de kulturelle ting og toget, der fik hende overbevidst om at slå sig ned i Aarup - og Figaro ser ud til at nyde stationsbyens gader med sin snude i fliserne.

Elly Pedersen faldt for det kulturelle liv i sattionsbyen. Foto: Kim Rune

Mange ting i støbeskeen

Nuværende lokalrådsformand Peter Poulsen mener, at det måske var for ambitiøst med de to procent - men alligevel godt.

- To procent er måske ambitiøst, men vi er nødt til at have nogle ambitiøse mål at gå efter, han.

Han synes, der sker meget i byen. Flere byggegrunde er skudt frem eller er på vej for at gøre byen attraktiv over for mulige udflyttere fra Odense og andre store steder, fordi huspriserne er lavere.

- Man får huse, der er billigere end i Odense - op til 40 procent billigere. Man får en by med et godt handelsliv, en god skole og masse fritidsaktiviteter, siger han.

- Så jeg synes, der er mange ting i støbeskeen, der kunne sikre befolkningstilvækst, fortæller Peter Poulsen.

Men hvad er det så der gør, at de to procent ikke er nået - Peter Poulsen siger blandt andet:

- Vi mangler byggegrunde til almindeligt husbyggeri. De grunde, der er tilbage nu, er omkostningstunge at bygge på, fordi de ligger i kuperede områder. Vi har nogle udstykninger på vej. Vi håber, at de går igennem, fortæller han og henviser bl.a. til Bakkehusene.

Han siger, at lokalrådet prøver at sælge byen på Facebook og booster opslagene, så de når længere ud og folk forhåbentlig fatter interesse og kommer til.

Aarup er trods alt en stationsby, hvor det er let at skifte til.

Rundt i Aarup. Foto: Kim Rune
Rundt i Aarup. Foto: Kim Rune
Rundt i Aarup. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce