Annonce
Nyborg

Tunge løft, tryghed og løn under sygdom: Jobpatruljen tjekker arbejdsforhold for ungarbejdere i Nyborg

Mikkel Roldsgaard fra Jobpatruljen spørger her ind til 17-årige Felicia Aagaard Grønholdts arbejdsforhold i dyrebutikken Loppetjansen, hvor hun har været ansat i to uger. Foto: Helene Thau Jackson.
Onsdag eftermiddag kunne forretninger, restauranter og virksomheder, der har ungarbejdere ansat, få besøg fra Jobpatruljen, der i disse dage turnerer landet rundt og tjekker op på de unges arbejdsforhold og rettigheder på jobbet.

Nyborg: - Hej. Vi kommer på vegne af Jobpatruljen.

21-årige Mikkel Roldsgaard står med en Ipad i hånden og præsenterer sig selv for 17-årige Felicia Aagaard Grønholdt, der her i sommerferien arbejder i dyrebutikken Loppetjansen.

Mikkel Roldsgaard er i følge af 20-årige Emma Gerhardt og Kamilla Skyggelund fra Jobpatruljen, for at lave statistik om arbejdsforholdene for ungarbejdere og samtidig oplyse de unge om deres rettigheder.

Annonce

Felicia Aagaard Grønholdt viser sig dog at være helt med på sine rettigheder som ungarbejder.

- Jeg søgte mit første arbejde, da jeg var 12 år og har altid arbejdet og været meget opmærksom på, hvad jeg må og ikke må. Jeg har også været medlem af en fagforening, men er det bare ikke lige nu, fordi jeg skal på efterskole.

Det glæder de frivillige fra Jobpatruljen, for ifølge Mikkel Roldsgaard, er det sjældent, at de unge, han møder, er medlem af en fagforening.

- Et hyppigt problem er de tunge løft, generelt at behandle kroppen ordentlig, og så er der rigtig mange, der ikke er medlem af en fagforening.

Lærte om fagforening

Efter Loppetjansen går turen videre til Netto, hvor Kamilla Skyggelund fortsætter jagten på ungarbejdere. Spørgeskemaet, der bliver brugt, berører blandt andet tunge løft og skub, løn under sygdom, utryghed på jobbet, om de unge er medlem af en fagforening og deres generelle viden om deres rettigheder.

I Netto møder hun 17-årige Alijan Ali, der har arbejdet i supermarkedet i et år. Det er første gang, han hører om fagforeningernes arbejde og muligheden for at blive gratis medlem, hvis man er under 18 år.

Alijan Ali er 17 år og arbejder i Netto. Under jobpatruljens besøg lærte han blandt andet, at han har ret til løn under sygdom og at han gratis kan blive medlem af en fagforening, der er med til at sikre hans rettigheder. Foto: Helene Thau Jackson.

- Det med at fagforeningerne kan gøre så meget og hjælpe én, hvis man føler sig utryg eller bliver fyret, det vidste jeg ikke, fortæller han.


- Der er især mange, der ikke ved, at hvis de arbejder mere end otte timer om ugen er underlagt funktionærloven og derfor har ret til løn under sygdom.

Kamilla Skyggelund, frivillig i Jobpatruljen


Kamilla Skyggelund er, udover frivillig i Jobpatruljen, også kasserer i Socialdemokratisk Ungdom i Nyborg og så er det tredje gang, at hun turnerer de nyborgensiske arbejdspladser med Jobpatruljen.

- Jeg gør det, fordi jeg ser det som en god læremulighed for mig som ungt menneske, der ikke har været på arbejdsmarkedet endnu, for at forstå fagforeningsarbejdet, og hvordan det hænger sammen.

Hun oplever, at mange unge ikke kender til deres rettigheder.

- Der er især mange, der ikke ved, at hvis de arbejder mere end otte timer om ugen er omfattet funktionærloven og derfor har ret til løn under sygdom.

Jobpatruljen er organiseret af Fagbevægelsens Fællesråd og turnerer arbejdspladser i Danmark for 42. år.

Annonce
Odense For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister: - De sidste to somre har bare været helt vilde

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for markedsføringen af flere varer

Odense

Prøver afslører covid-19 i odenseaneres afføring: Nu skal forsøg udbredes til hele landet

Nordfyn For abonnenter

Største og dyreste projekt i kommunens historie: Om fire år er digerne ved Bogense fremtidssikret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Faaborg-Midtfyn

Smykker, Suzuki-motorcykel og Iphones stjålet: Travl weekend for indbrudstyve

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Middelfart For abonnenter

Politihjemmeværnet må sige nej til opgaver: Mangler mindst 20 frivillige for at fylde rækkerne

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Annonce