Annonce
forside

Tung trafik, lugtgener og usælgelige huse bekymrer naboer til biogasanlæg på Tåsinge

Der skal være 1400 malkekøer på de mere end to hektar stalde ved Andekærgård, og nu ønsker ejeren også at opføre et biogasanlæg. Det bekymrer naboerne, der blandt andet frygter for mere tung trafik, lugtgener og at de ikke kan sælge deres huse. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Borgere og aktører på Tåsinge er bekymrede for fremtiden, viser høringssvar, som Svendborg Kommune har fået i sagen om biogasanlægget på Fyns største kvæggård på Tåsinge.

Tåsinge: Med planlagte 1400 malkekøer og mere end 2 hektar under tag er Andekærgård på Tåsinge Fyns største kvægbesætning, og ejeren Kurt Poulsen har planer om at udvide, så Andekærgård også får eget biogasanlæg.

Til det skal man bruge en lokalplan og forslaget til den har været i offentlig høring ind til søndag den 17. februar.

I alt er der kommet cirka 60 høringssvar, og gennemgående for størsteparten af dem er, at borgere og aktører i området frygter den øgede tunge trafik, som biogasanlægget vil afstedkomme i området. De frygter for trafiksikkerheden, vejenes beskaffenhed som følge af de tunge køretøjer samt øget støj fra lastbiler og traktorer.

Desuden anfører flere, at den tunge trafik risikerer at have negativ indflydelse på huse langs med vejene, der kan slå revner eller sætte sig som følge af den forbipasserende trafik, foruden at vejtræer også risikerer at vælte, fordi rødderne ødelægges af tunge lastbiler og traktorer.

Lugtgener er der også flere, der nævner som en begrundelse for, at politikerne i byrådet i Svendborg bør stoppe planerne om biogasanlægget. Og i flere høringssvar bliver det også påpeget, at værdien af ejendomme i området må ventes at falde, fordi det bliver mindre attraktivt at købe sig en ejendom tæt på et biogasanlæg, som man mener vil være til gene på flere forskellige måder.

Der er allerede spor efter den tunge trafik på de små veje på Tåsinge. En øget trafik bekymrer flere naboer i området, men i miljømæssig forstand vil den forøgede trafik ikke spille nogen særlig rolle, og en undersøgelse viser, at den heller ikke vil slide så meget på vejene, at der skal afsættes ekstra penge til vedligehodelse. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

240 kørsler i døgnet

Fælles for stort set samtlige høringssvar er dog bekymringen for øget tung trafik, der ifølge høringssvarene risikerer at ødelægge de mange småveje på Tåsinge samt øge risikoen for trafikulykker, fordi der er ringe plads til store lastbiler og traktorer på vejene.

Trods naboernes bekymring bliver den øgede trafik omkring et eventuelt biogasanlæg ved Andekærgård i en miljøvurdering fra Svendborg Kommune betragtet som "uvæsentlig" i forhold til den trafikmængde, der allerede er i området.

Lene Lind fra kommunens miljøafdeling påpeger, at vurderingen skal ses ud fra et miljømæssigt væsentlighedsbegreb, og at det ikke er det samme, som at der ikke er en påvirkning, som har betydning for beboerne i området.

- Der kommer mere trafik, der kommer også en stigning i transporterne, men den meste trafik er der i forvejen, og i miljømæssig forstand er stigningen uvæsentlig, forklarer Lene Lind.

Trafikken omkring et fremtidigt biogasanlæg er opdelt i to typer: De daglige transporter og de sæsonbetingede transporter.

Der er i dag to daglige transporter til og fra Andekærgård, og de vil stige til seks transporter (svarende til 12 kørsler frem og tilbage) med et biogasanlæg.

De sæsonbetingede transporter udgør i dag 72 transporter (144 kørsler), og det antal vil stige til 120 transporter (240 kørsler), hvis biogasanlægget bliver bygget. Der er fire sæsonbetingede perioder i løbet af et år, og de kan vare mellem fire-fem dage og to uger, hvor der kan være kørsel døgnet rundt. Lene Lind understreger, at det kun er en af de fire sæsonkørsler, der vil ramme 120 kørsler, og at kørslerne er absolutte maksimum-tal.

Sæsontransporterne finder sted forår, sommer, sensommer og efterår i forbindelse med udbringning af gylle og afgasset gylle samt indkøring af græs, majs og lignende.

Ejeren af Andekærgård, Kurt Poulsen (th), agter at køre gyllen fra de 1400 køer til et biogasanlæg i Ringe, hvis han ikke får tilladelse til at opføre et anlæg på Tåsinge, og det vil betyde mere trafik på vejene. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Flere kørsler til Ringe-anlæg

Beregningerne skal dog ikke forstås på den måde, at der i spidsbelastningerne kommer 240 lastbiler eller traktorer forbi alle de bekymrede naboer på de små veje på Tåsinge. Transporterne kører alle ud fra Andekærgård, men de forgrener sig og kører ad forskellige veje.

Lene Lind oplyser, at det især er beboerne på selve Kragekærvej og Skovballevej, der bliver påvirket af øget trafik, mens man andre steder bliver påvirket i mindre grad.

- I forhold til de sæsonbetingede transporter, så er varigheden så kort, at stigningen i det store billede heller ikke i miljømæssig forstand bliver betragtet som væsentlig, siger Lene Lind.

I kommunens miljøvurdering er der også skitseret en model, hvor gyllen fra den store besætning på Andekærgård køres til et biogasanlæg i Ringe, og det vil faktisk give en smule mere trafik end den, der er skitseret, hvis der opføres et biogasanlæg ved Andekærgård.

Ejeren Kurt Poulsen oplyser, at han agter at køre gylle til et biogasanlæg i Ringe, hvis han ikke får tilladelse til at opføre et anlæg ved Andekærgård. Han ønsker i øjeblikket ikke at kommentere sagen yderligere, men afventer en hvidbog fra Svendborg Kommune med en sammenskrivning af de mange høringssvar.

Annonce

Ingen ekstra vejpenge

Svendborg Kommune har også vurderet, hvad det vil betyde for vejene på Tåsinge, hvis der gives tilladelse til at opføre et biogasanlæg, og konklusionen er, at det ikke får nogen reel betydning.

I en statusrapport konkluderer kommunens trafikafdeling, at vejnettet godt kan klare den planlagte tilvækst af tung trafik indenfor den almindelige vedligeholdelse. Sagt med andre ord: Der skal ikke sættes en eneste ekstra krone af til vedligeholdelse og udbedring af veje, hvis der gives tilladelse til at opføre biogasanlægget.

Penge skal der dog bruges i området, for rapporten afslører også et efterslæb af vedligeholdelsen af rabatterne i området og et behov for større reparationer indenfor en kort årrække. Et tilsyn i januar har vist, at der er behov for forstærkning af rabatterne langs 3,1 kilometer veje i området - først og fremmest på Bjerrebyvej og Søren Lolks Vej.

Det er det radikale byrådsmedlem Steen Tinning, der har bedt om et svar på, hvad det vil koste i ekstra vejvedligeholdelse, hvis der gives tilladelse til at opføre et biogasanlæg på Kragekærvej.

Der er lagt op til, at byrådet skal træffe beslutning i sagen den 26. marts.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce