Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Tumpetryk og falske melodier

Tegning: Gert Ejton
En læser har det svært med uventede betoninger på tv.

Kravet til det talte sprog må vel være, at det glider forståeligt og neutralt ind hos lytterne. Det mener en bagsidelæser, Karsten West fra Humble.

Han skriver:

- I det talte sprog kan de samme ord leveres i mange udgaver - ud over dialekterne. Man kan jo bare lade være at lytte, hvis man irriteres. Ja, men hvad nu, hvis det er Danmarks Radios TV-Avis eller Deadline på DR2? Man vil jo gerne orienteres.

Annonce

- Jeg må indrømme, at jeg har det svært med især speakere på disse kanaler, som hele tiden forstyrrer og forringer min opfattelse af det, der siges. Det er nok en ”betoningsfråga”, som man siger i Sverige.

- Der er tale om en uophørlig række af uventede tryk/betoninger og pauser, som afleder opmærksomheden fra meningen og sammenhængen i det (formentlig skriftlige forlæg), disse speakere har fået fra redaktionen.

- Kan Sprogdoktoren være med på en lytter og fortælle, om der er tale om særlige dialekter eller blot tale om dårlige vaner? Dialekter er jo bevaringsværdige. Dårlige vaner skal man vænnes fra.

- Kravet til en nyhedsoplæsers talte sprog må vel være, at det glider forståeligt og neutralt ind hos lytterne.

De værste eksempler

Svar: Der er ikke tale om dialekter, men om et kunstigt tv-sprog. En særlig tv-melodi har vundet indpas. En falsk melodi. Den ligner hverken normalt dansk talesprog, dansk supermarked-højttalersprog eller SAS-pilotsprog. Den lever sit helt eget liv i radio og på tv, uden at de store stationer pudser talepædagoger på sagen.

Lad os tage de værste eksempler:

Hjælpeverber, som normalt er tryksvage, da de hjælper et andet verbum, udstyres med gevaldige og forkerte tryk: “Det HAR ikke været muligt at få en kommentar.” “I dag ER det blevet sommer.” “På lørdag SKAL vi møde dem igen.” “Det HAR indtil videre været en kølig weekend.”

Sådanne forkerte tryk høres dagligt. Afdøde professor Peder Skyum-Nielsen, der underviste journaliststuderende i Odense, kaldte dem for ”tumpetryk”. I hæftet ”Vellyden” skrev han:

”Tumpetrykket består i en mani med at betone verbet i en sætning, hvorved oplæseren eller journalisten implicerer, at nogen for nylig eller tidligere har påstået (præcis) det modsatte.”

En anden fonetisk ejendommelighed er overbetoningen af betydningssvage forholdsord. ”PÅ Christiansborg” - og ”I England”, lyder det fra nyhedsværterne.

Bindeordet OG har ligeledes fået et trykseksten af den mundtlige forhammer. Dette ord, som reelt er uden eget indhold, men blot binder to led eller to sætninger sammen, har hos mange live-reportere fået samme dramatiske status som ordene jordskælv og flodbølge.

“OG nu skal vi over til Socialdemokraterne.” “OG nu skal vi til Randers Stadion.”

Annonce

Trykkesyge

Læseren Karsten West spørger, om der er tale om en dårlig vane. Jeg mener, at der er to årsager til forkerte tryk. Den ene er dårlig forberedelse. Den anden er overdosering af tryk for at få sproget til at lyde mere dramatisk. Professor Peder Skyum-Nielsen kaldte det sidste for ”trykkesyge”.

Tendensen kan efter min opfattelse spores tilbage til monopolbruddet i 1988, da TV2 begyndte at sende. TV2 ønskede at vise mere dynamik end DR, som nok til gengæld var blevet noget søvndyssende. Derfor fik TV2-dansk mange flere tryk end normaldansk, der er forholdsvis monotont.

Der er kun én trøst for sprogets elskere: Heldigvis er der ingen andre danskere, der er begyndt at lægge tryk lige så forkert som de ansatte på radio og tv. Ikke endnu. Det skal dog tilføjes, at der også findes værter, der lægger trykkene rigtigt og uden overdrivelse.

Sygdommene findes i øvrigt også i Sverige, fremgår det af læserens henvisning: https://spraktidningen.se/artiklar/2009/02/ratt-betoning-gor-dig-forstadd.

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk.

Annonce
Odense For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister: - De sidste to somre har bare været helt vilde

Odense

Prøver afslører covid-19 i odenseaneres afføring: Nu skal forsøg udbredes til hele landet

Nordfyn For abonnenter

Største og dyreste projekt i kommunens historie: Om fire år er digerne ved Bogense fremtidssikret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for ulovlig markedsføring af flere varer

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Annonce