Annonce
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Tulipanen på rådhuspladsen er blevet befriet for sin "grå frakke" af årtiers aflejringer af kalk og alger, så man igen kan se, at den faktisk er lavet af halmstad-granit. Arkivfoto: Helle Nordström
Den lignede noget i beton, men nu er mange lag skal og alger fjernet, og man kan igen se, at Tulipanen på rådhuspladsen er af rød granit. Fredag den 22. november klokken 11 er alle velkomne til at møde op og være med til at fejre resultatet.

Kerteminde: Et snigende forfald har ramt Kerteminde. Bede gror til i ukrudt, og skulpturer gror til i alger. Det kunne Mogens Salling ikke holde ud at se på, og så smøgede han selv ærmerne op og samlede et hold af ligesindede.

Først fik energiske frivillige renset Sejlskulpturen på plænen ved roklubben. Det klarede de med skurebørster og godt humør.

Sværere blev det, da de kastede sig over springvandsstenen "Tulipanen" på rådhuspladsen. Den smukke tulipanknop har længe været så grå, at man troede, den var støbt i beton.

- Den var dækket af et 15 millimeter tykt lag af alger og kalk, så det var desværre ikke noget, vi kunne klare med vores skurebørster, fortæller Mogens Salling.

Der måtte professionel hjælp til for at fjerne årtiers aflejringer.

- Men så dukkede der den flotteste røde halmstad-granit frem.

Han har nu bedt Ensomme Gamle Mænd om at rense skiltet med kunstnerens navn på - det er også blevet fuldstændig ulæseligt.

Annonce

Ester Larsen fortæller tulipanens historie

- Det er jo en slags selvtægt, vi udøver, erkender han.

- Men vi kan bare ikke holde ud at se, at alting forfalder, vi jager jo turisterne væk.

Fredag den 22. november klokken 11 bliver den rensede tulipan fejret, og alle interesserede er velkomne til at deltage. Her vil man kunne høre lidt om, hvem de er, de der selvtægtsfolk. Man vil også kunne høre om det næste projekt, de har tænkt sig at gå i gang med. Og der bliver nok også et diskret spark over skinnebenet til kommunen for at lade stå til.

Her vil man også kunne opleve tidligere byrådsmedlem - og tidligere folketingsmedlem - Ester Larsen (V) fortælle om, hvordan hun var med til at få Tulipanen til Kerteminde i 1986.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce