Annonce
Odense

TUBA har hjulpet børn i Odense i 10 år

Til TUBAs jubilæumsreception i Odense var blandt andre borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mødt op. I sin tale lagde han vægt på, at Odense er en studieby. Mange unge står derfor overfor et sårbart skift. TUBA er her en vigtig måde at være der på for de unge. Foto: Michael Nørgaard

Børn af alkoholafhængige forældre har i 10 år fået terapi og rådgivning i Odense hos TUBA. Organisationen kan på landsplan fejre 20 års jubilæum.

Odense: Lokalerne på Kongensgade er fyldt op med blå balloner, hvor der med store hvide bogstaver står TUBA. I gruppeterapirummet på anden sal er bordet, hvor unge med alkoholiseret forældre normalt er samlet, fyldt med chokolade, kaffe, te og en stor blå lagkage med tallene 10 og 20 i hjørnerne. I år kan TUBA fejre 10 års jubilæum i Odense og 20 års jubilæum på landsplan.

TUBA rådgiver og tilbyder terapi til unge, der er børn af misbrugere. Organisationen startede op i 1997 på et lånt loftsværelse på Frederiksberg med en enkelt terapeut. I dag er TUBA til stede i 27 kommuner med 65 psykologer og psykoterapeuter. I Odense har de alene i år hjulpet 244 unge mellem 14 og 35 år.

- Vi vil gerne bryde det tabu, der er på det her område, siger regionsleder for Region Syddanmark i TUBA, Henrik Prien.

- Vi ved, at det at vokse op med en alkoholiseret forældre kan påvirke alle aspekter af livet lige fra studiestart til at stifte en familie, forklarer han.

Annonce

Tilbud i grupper og individuelt

TUBA tilbyder terapi og rådgivning individuelt og i grupper. Den unge vælger fra start, hvilken terapiform han eller hun vil have. TUBA i Odense har de sidste 10 år hjulpet over 1000 unge. I lokalerne på Kongensgade er der tilknyttet tre faste terapeuter, mens yderligere to skiftevis er i Odense og Svendborg, hvor TUBA også har en afdeling.

På landsplan er omkring 1000 unge på venteliste, og i Odense venter 30 unge på at få hjælp fra TUBA. Det er færre end før i tiden, fortæller Henrik Prien. Hos TUBA i Odense er der udover de faste terapeuter også tilknyttet 13 frivillige, som alle er uddannet psykologer eller psykoterapeuter.

- Der er mange unge, som har oplevet vold og misbrug i deres familie. Forskellige undersøgelser viser, at mellem hver femte og tiende unge er ramt. Der er stadig brug for os, understreger Henrik Prien.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce