Annonce
Debat

Tryghed er mest for børn

Børn skal have tryghed. Masser af tryghed. Men det skal voksne ikke.

Trygheden vender nemlig oftest ryggen til fremtiden. Tryghed er duften af slumretæppet i farmors sofa. Smagen af fars champignonsovs. Og erindringen om måden mor pakkede det lidt for store badehåndklæde stramt om vores kroppe, når vi havde været i bad.

I søgen efter trygheden hægter vi os fast i det velkendte. Vanerne. Plejer. Og når neglene ikke rigtigt får fat i kanten, fordi tilværelsen er forandret på den ene eller anden måde, er vi pludselig i frit fald. Uden altid at forstå, hvad der er los.

"Det føles forkert og slet ikke, som jeg havde regnet med", siger Asta og fortsætter: "Det er ikke lige mig, det her". Og det, der ikke lige er Asta, er utrygheden, udtrykker jeg, som vi sidder der rundt om bordet, fordi Asta nu gerne bare vil hjem. Hjem. Til trods for at hun havde glædet sig i flere måneder til at komme på efterskole, få nye venner og give den fuld skrue på danselinjen.

"Hvordan får vi så givet Asta trygheden tilbage?" spørger mor forsigtigt, imens far lige rører en ekstra gang i kaffen. Lyden af teskeen, der rammer koppens kant bryder stilheden sådan cirka en gang i sekundet. Asta snøfter. Og så kommer overraskelsen:

Asta behøver ikke være tryg. Det er ikke en fejl, at hun er utryg. Det er helt naturligt, når man tænker på, hvor anderledes livet på efterskolen er i forhold til det, hun kender.

Målet for én på 15 er slet ikke tryghed. Imens tryghed i skolestarten for en på seks giver god mening, skal en skole for unge derimod give den enkelte mulighed for at erfare, at utryghed godt kan overvindes. Overkommes. Overleves.

For Asta venter nemlig mange udfordringer og større skift. Perioder, der ikke vil føles trygge. Heller ikke for hendes forældre, der nu begge er rykket frem i stolene. Far tilbyder Asta et lommetørklæde, og mor ser en anelse bebrejdende på mig, for noget må jeg da kunne hjælpe med?

Tillid. Tillid vender ansigtet den anden vej. Fremad. Mod det ukendte. Og det er tilliden, Asta på femten skal række ud efter. Ikke trygheden, selvom den larmer mest. Med tilliden kan Asta tage mange spændende og udviklende spring. I troen på, at det hele nok skal gå. Også selvom hun endnu slet ikke kan forestille sig hvordan.

Lyden af teske mod tom porcelænskop intensiveres. Mor lægger panden i en ny serie endnu ubenyttede folder. Kliiing. Asta afslutter mødet med lettere forlegen stemme: "Nu behøver du altså ikke røre længere, far".

Mette Sanggaard Schultz

forstander, Midtfyns Efterskole og Sdr. Nærå Friskole og Børnehus

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce