Annonce
Udland

Trusselsbrev kan afsløre detaljer i norsk kidnapningssag

Trusselsbrevet blev ifølge den norske avis VG fundet af den bortførte kvindes ægtemand i deres fælles hjem i Lørenskog øst for Oslo.

Et trusselsbrev i sag om forsvundet norsk kvinde kan fortælle politiet meget om personen bag, siger ekspert.

Politiet har ifølge det norske medie NRK indkaldt sprogeksperter, der skal undersøge et trusselsbrev i en sag om bortførelse af den norske kvinde Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, der er gift med rigmanden Tom Hagen.

Og det er ikke uden grund. Sproget i brevet kan nemlig fortælle meget om forfatteren bag, fortæller Tanya Karoli Christensen.

Hun forsker i retslingvistik og er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

- Man kan finde ud af ret mange forskellige ting om personens demografiske baggrund, hvis der er tilstrækkeligt med materiale, siger hun.

Ifølge Tanya Karoli Christensen kan forfatterens sprogbrug afsløre detaljer om vedkommendes alder eller fagområde ud fra, hvilke termer og udtryk der bruger.

- Så kan man være med til at indsnævre gruppen af mistænkte lidt nærmere på den baggrund, siger Tanya Karoli Christensen.

Men et brev kan måske også afsløre, hvor i landet vedkommende kommer fra.

Ifølge lektoren er Norge særlig interessant, da der er relativ stor forskel på de dialekter, landet har.

- Hvis der er dialekttræk i, så vil man også kunne bruge det som et fingerpeg om, hvor forfatteren måske kan komme fra, siger Tanya Karoli Christensen.

Det er uvist, hvad der står i brevet, da politiet ikke har ønsket at kommentere indholdet.

Ifølge den norske avis VG bliver der i brevet, der er skrevet på gebrokkent norsk, truet med at dræbe den 68-årige kvinde, hvis politiet bliver involveret.

Derudover skulle der være fremsat et krav om løsepenge i form af kryptovaluta.

Den 68-årige kvinde forsvandt fra sin hjem i Lørenskog øst for Oslo onsdag 31. oktober.

Ægtemanden er en af Norges rigeste med en anslået formue på 1,3 milliarder danske kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce