Annonce
Odense

Trussel om tvangstest udløste frustrationer i Vollsmose: - Det bliver for hårdt

Esam hørte til blandt dem, som synes, at det ville være okay at tvinge beboerne i Vollsmose til at blive testet. - Vi bliver nødt til at tage corona meget alvorligt, sagde han. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Regeringens forslag om tvangstest af beboerne i Odense-bydelen Vollsmose mødte mandag eftermiddag både undren og tydelig frustration hos mange af beboerne. Andre kunne godt se meningen med at teste med tvang.

Odense: Udsigten til tvangstest for alle, tvangsisolation for de smittede og bøder som straf for at modsætte sig myndighedernes befalinger skabte mandag eftermiddag nye frustrationer hos beboerne i Odense-bydelen Vollsmose, der igennem den seneste tid har været i fokus, fordi smittetrykket har været markant højere end andre steder.

Grundet det store smittetryk lagde regeringen op til at udnytte epidemilovens mulighed for at indføre test med tvang. Og selvom forslaget senere på dagen blev stemt ned på Christiansborg, havde signalerne allerede gjort indtryk hos beboerne.

- Det bliver for hårdt. Det synes jeg. Specielt når alle jo kan se, at folk herude har været gode til at lade sig teste helt frivilligt, sagde Baker, der lige havde handlet ind, men som mange andre af beboerne i området havde valgt at beholde mundbindet på under åben himmel, selvom det ikke er noget, der bliver stillet krav om.

Annonce
Odense-bydelen Vollsmose er igen kommet på dagsordenen på Christiansborg, hvor regeringen mandag lagde op til at indføre tvangstest af beboerne. Efter forhandlinger i Epidemiudvalget måtte forslaget dog tages af bordet igen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Rina Krøyer bor også i Vollsmose og er aktiv modstander af de massive nedrivninger, som bydelen skal igennem i de næste år, fordi den tilhører de hårde ghettoer i Danmark.

- Det er altså ikke mere end 97 ud af over 9000 beboere, der er smittede. Men alligevel får man et indtryk af, at det er meget værre. Jeg synes igen, at man kommer til at udskamme en hel bydel og en hel befolkningsgruppe, selvom der jo virkeligt har været testet massivt herude i de seneste dage, sagde Rina Krøyer.

Fuld fart på frivillige test

Efter en enkelt dag med et mindre fald viste mandagens opgørelse fra Vollsmose, at det såkaldte incidenstal (antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af den seneste uge) var steget til 951.

Blandt mange af beboerne gik man dog mere op i et helt andet tal. Nemlig det faktum, at teststederne i bydelen på godt en uge har udført omkring 8000 test for Covid-19, hvilket indikerer, at mange af Vollsmoses 9.100 beboere har fulgt myndighedernes opfordring om at lade sig teste.

- I løbet af ganske få dage er 8000 mennesker blevet testet. I det lys er det da at skyde gråspurve med kanoner, hvis man nu skulle tvinge folk til test. Erik Clausen sagde engang, at det, der bedst definerer en politiker, er om vedkommende har mentalt overskud eller mentalt underskud. Jeg synes sådan et forslag her udviser en stor grad af mentalt underskud, sagde Kim Pedersen.

Hanad Farah var som mange andre beboere i Vollsmose iført mundbind, selvom det ikke er et krav udendørs. Her har han dog taget det af i forbindelse med fotograferingen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hanad Farah pegede også på det store antal frivillige test, som den vigtigste grund til, at man ikke burde indføre tvangstest.


Det bliver for hårdt. Det synes jeg. Specielt når alle jo kan se, at folk herude har været gode til at lade sig teste helt frivilligt.

Baker, beboer i Vollsmose


- Så længe at folk er villige til at lade sig teste helt frivilligt, kan jeg ikke se, at det er nødvendigt med tvangstest.

Annonce

- Tvang kan være nødvendig

Mens de fleste hverken kunne se nødvendigheden af eller det rimelige i at skulle tvinges til test, var der også beboere, som havde et andet syn på sagen.

- Jeg synes, at det er en god idé. Der er stadig for mange, der ikke tager det alvorligt nok og ikke bliver testet. Og det bliver jo kun værre, hvis man ikke gør noget. Corona er ikke for sjov, sagde Josef.

Nuri Øzden er i fare for at blive alvorligt syg, hvis han bliver smittet med Covid-19. Han har ikke noget imod, at man indførte tvang for at sikre, at alle i Vollsmose bliver testet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Og samme holdning havde Nuri Øzden, der både er ramt af astma og en hjertesygdom, der gør ham særligt sårbar over for Covid-19.

-Jeg tror, at man bliver nødt til at presse folk lidt. Politikerne ville jo ikke tvinge os til noget, hvis der ikke var behov for det, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce