Annonce
Fyn

Trusler, våben og sprængstoffer: Landsretten skar et år af dom til fynsk højreradikal partileder

Michael Ellegaard foran sin pølsevogn i Odenseforstaden Bolbro, som han havde frem til den seneste sag, som i byretten i december 2019 kostede ham syv års fængsel. Nu har landsretten også givet sit syn på sagen. Arkivfoto: Kim Rune
54-årige Michael Ellegaard fik i en ankesag i Østre Landsret nedsat sin straf med et års fængsel til seks års fængsel for vidnetrusler og besiddelse af våben og sprængstoffer.

Den 54-årige Michael Ellegaard, formand for den indvandrerkritiske partiliste "Frit Danmark", fik lidt rabat ved at anke sin byretsdom på syv års fængsel. Østre Landsret idømte ham seks års fængsel ved ankesagen torsdag i Odense.

Den højreradikale partiformand og hans forsvarer havde anket byrettens dom fra december 2019 til landsretten i håb om en frifindelse i det, Ellegaard ikke har erkendt, og ellers en mildere straf. Det lykkedes til dels, selv om de begge havde håbet på en endnu mindre straf.

Landsretten kendte Michael Ellegaard skyldig i de samme ting som byretten, men takserede det alligevel lavere for den 54-årige mand, som har været en flittig omtalt mand i medierne blandt andet i kraft af tidligere domme og i forbindelse med hans opstilling til flere valg, dog uden nogensinde at være i nærheden at blive valgt ind.

Allerede ved byrettens dom for fem måneder siden kaldte han de syv års fængsel for justitsmord. I landsretten var han mere tilbageholdende, og nøjedes med at sidde ved siden af sin forsvarer, advokat Klaus Ewald, med udsigt til at blive sendt tilbage i arresten, inden han kan begynde sin deciderede afsoning. Han har allerede nu siddet varetægtsfængslet i mere end et år.

Michael Ellegaard

Den 54-årige Michael Ellegaard, kendt islamkritiker og højreradikal, er frontfigur for den indvandrerkritiske liste "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring".

Han har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Senest skete det i 2017.

I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem på Dybdevej i Odense-forstaden Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden kostede ham senere en dom på seks måneders fængsel, som blandt andet blev afsonet med fodlænke.

Senere har han været et kendt ansigt som pølsemand ved Rema 1000 i Bolbro, fordi han i flere år drev en pølsevogn.

I 2015 udgav han bogen ”Når ret bliver til uret”, hvor han giver sin version af den episode, som fandt sted i 2012.

Han er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet, vold og trusler.

Trusler mod socialrådgivere

Landsretten mente ligesom byretten, at Michael Ellegaard var skyldig i trusler mod sagsbehandlere i Odense Kommune, som han havde set sig sur på i forbindelse med tvangsfjernelsen af sin datter.

Ifølge en ekskæreste skulle Ellegaard have sagt, at han ville skyde sagsbehandlerne og slå dem ihjel, og flere gange havde han ifølge hende peget op på loftet i sin villa og sagt, at der lå en maskinpistol deroppe.

Landsretten fandt også Ellegaard skyldig i besiddelse af en hjemmelavet rørbombe med 80 gram plastisk sprængstof, som politiet under en ransagning tidligere i 2019 havde fundet placeret i en blomsterkumme foran hans hoveddør. Den kunne han detonere med et 12 volts batteri fra sit køkken. Rørbomben lå camoufleret med julepynt.

Ifølge hans forklaring havde han lavet rørbomben for at kunne forsvare sig, fordi der var en trussel mod ham fra det islamistiske miljø i Odense.

Det var dog ikke årsagen til, at der under guldbrædderne i soveværelset på ejendommens førstesal lå en maskinpistol. Det stammede fra krigens tid, og har ifølge Ellegaard tilhørt hans farfar, som var en del af modstandsbevægelsen under besættelsen.

Inden dommen havde Michael Ellegaard fået det sidste ord, og han brugte nogle minutter på at læse seks håndskrevne sider op om blandt andet maskinpistolen, som havde tilhørt hans farfar, og som han anmodede landsdommerne tage til efterretning.

Med landsrettens dom er sagen endeligt afsluttet, eftersom den ikke kan ankes yderligere.

Michael Ellegaard har med sit indvandrerkritiske parti flere gange været opstillet til byråds- og regionsvalg, og folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Nu kommer det til at vare adskillige år, før han er på fri fod igen efter sin dom torsdag ved Østre Landsret. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Middelfart For abonnenter

100 lokale i protestaktion mod grevens solcellepark: - Det er kommunens største naturområde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Drama på Nordfyn: Venstrepolitiker anmelder tidligere borgmesterkandidat for vold under ophængning af plakater

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Faaborg-Midtfyn

Ny butik vil sælge tøj fra 30'erne: - Mit hjerte banker for vintage

Nyborg For abonnenter

En vækst på knap 70 procent på tre år: Loppetjansen vinder flere priser

Odense

Byråd er klar med millioner til mere demensvenlige plejehjem: Men der følger også en regning med til beboerne

Kerteminde For abonnenter

Populært værtshus skal have nye forpagtere: - Jeg ville blive ked af det, hvis det blev til en kaffebar eller et te-hus

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Absurd beslutning: Gamle Gaard skal bevares

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Odense

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Erhverv For abonnenter

Fyns største entreprenør skifter ud igen: Har haft seks direktører på 11 år

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Odense Håndbold For abonnenter

Althea Reinhardt var igen en mur - Odense Håndbold i vild præstation efter pausen i Nykøbing

Annonce