Annonce
Fyn

Trusler, våben og sprængstoffer: Landsretten skar et år af dom til fynsk højreradikal partileder

Michael Ellegaard foran sin pølsevogn i Odenseforstaden Bolbro, som han havde frem til den seneste sag, som i byretten i december 2019 kostede ham syv års fængsel. Nu har landsretten også givet sit syn på sagen. Arkivfoto: Kim Rune
54-årige Michael Ellegaard fik i en ankesag i Østre Landsret nedsat sin straf med et års fængsel til seks års fængsel for vidnetrusler og besiddelse af våben og sprængstoffer.
Annonce

Den 54-årige Michael Ellegaard, formand for den indvandrerkritiske partiliste "Frit Danmark", fik lidt rabat ved at anke sin byretsdom på syv års fængsel. Østre Landsret idømte ham seks års fængsel ved ankesagen torsdag i Odense.

Den højreradikale partiformand og hans forsvarer havde anket byrettens dom fra december 2019 til landsretten i håb om en frifindelse i det, Ellegaard ikke har erkendt, og ellers en mildere straf. Det lykkedes til dels, selv om de begge havde håbet på en endnu mindre straf.

Landsretten kendte Michael Ellegaard skyldig i de samme ting som byretten, men takserede det alligevel lavere for den 54-årige mand, som har været en flittig omtalt mand i medierne blandt andet i kraft af tidligere domme og i forbindelse med hans opstilling til flere valg, dog uden nogensinde at være i nærheden at blive valgt ind.

Allerede ved byrettens dom for fem måneder siden kaldte han de syv års fængsel for justitsmord. I landsretten var han mere tilbageholdende, og nøjedes med at sidde ved siden af sin forsvarer, advokat Klaus Ewald, med udsigt til at blive sendt tilbage i arresten, inden han kan begynde sin deciderede afsoning. Han har allerede nu siddet varetægtsfængslet i mere end et år.

Michael Ellegaard

Den 54-årige Michael Ellegaard, kendt islamkritiker og højreradikal, er frontfigur for den indvandrerkritiske liste "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring".

Han har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Senest skete det i 2017.

I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem på Dybdevej i Odense-forstaden Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden kostede ham senere en dom på seks måneders fængsel, som blandt andet blev afsonet med fodlænke.

Senere har han været et kendt ansigt som pølsemand ved Rema 1000 i Bolbro, fordi han i flere år drev en pølsevogn.

I 2015 udgav han bogen ”Når ret bliver til uret”, hvor han giver sin version af den episode, som fandt sted i 2012.

Han er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet, vold og trusler.

Annonce

Trusler mod socialrådgivere

Landsretten mente ligesom byretten, at Michael Ellegaard var skyldig i trusler mod sagsbehandlere i Odense Kommune, som han havde set sig sur på i forbindelse med tvangsfjernelsen af sin datter.

Ifølge en ekskæreste skulle Ellegaard have sagt, at han ville skyde sagsbehandlerne og slå dem ihjel, og flere gange havde han ifølge hende peget op på loftet i sin villa og sagt, at der lå en maskinpistol deroppe.

Landsretten fandt også Ellegaard skyldig i besiddelse af en hjemmelavet rørbombe med 80 gram plastisk sprængstof, som politiet under en ransagning tidligere i 2019 havde fundet placeret i en blomsterkumme foran hans hoveddør. Den kunne han detonere med et 12 volts batteri fra sit køkken. Rørbomben lå camoufleret med julepynt.

Ifølge hans forklaring havde han lavet rørbomben for at kunne forsvare sig, fordi der var en trussel mod ham fra det islamistiske miljø i Odense.

Det var dog ikke årsagen til, at der under guldbrædderne i soveværelset på ejendommens førstesal lå en maskinpistol. Det stammede fra krigens tid, og har ifølge Ellegaard tilhørt hans farfar, som var en del af modstandsbevægelsen under besættelsen.

Inden dommen havde Michael Ellegaard fået det sidste ord, og han brugte nogle minutter på at læse seks håndskrevne sider op om blandt andet maskinpistolen, som havde tilhørt hans farfar, og som han anmodede landsdommerne tage til efterretning.

Med landsrettens dom er sagen endeligt afsluttet, eftersom den ikke kan ankes yderligere.

Michael Ellegaard har med sit indvandrerkritiske parti flere gange været opstillet til byråds- og regionsvalg, og folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Nu kommer det til at vare adskillige år, før han er på fri fod igen efter sin dom torsdag ved Østre Landsret. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce