Annonce
Udland

Trump trækker USA fra FN-klimaaftale og vrisser over verden

- Det er min forpligtelse at beskytte Amerika og de amerikanske borgere, og for at leve op til den, vil jeg trække USA fra Paris-klimaaftalen, siger Donald Trump.

USA's præsident siger, at han sætter amerikanerne i første række og sløjfer klimaaftalen, da den skader USA.

Annonce

USA vil trække sig fra den internationale FN-klimaaftale fra Paris 2015, slår præsident Donald Trump fast på pressemøde efter en del forvirring om sagen.

Præsidenten har udskudt sin beslutning flere gange.

Han siger på et pressemøde i Rosenhaven foran Det Hvide Hus, at han vil søge at forhandle en ny og mere "fair" aftale.

Ifølge Trump er aftalen dårlig for de amerikanske arbejdere, og det er hans hovedprioritet at løfte deres vilkår.

- Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA, siger Donald Trump.

Han siger, at Kina blandt andet kan forurene så meget, de ønsker, de næste 13 år. Aftalen er ikke rimelig, understreger Trump.

- Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen. De var helt vilde, siger Trump.

FN-klimaaftalen ville efterlade et "stort økonomisk sår" på USA.

Han argumenterer også, at den aftale, der foreligger fra Paris, har forsvindende lille betydning i forhold til at begrænse menneskeskabte forandringer af klimaet.

USA's tidligere præsident Barack Obama siger i en skriftlig erklæring, at Donald Trump "svigter fremtiden" ved at trække USA ud af klimaaftalen.

Obama tilføjer, at han er et overbevist om, at amerikanske delstater, byer og virksomheder vil øge deres indsats og føre an for at beskytte kloden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Onsdag kunne flere amerikanske medier via anonyme kilder i Det Hvide Hus erfare, at præsidenten ville skrotte den aftale, som Barack Obama indgik i Paris i december 2015.

Men så skrev Trump selv på Twitter, at han ikke var nået så langt endnu. En beslutning ville snart blive truffet, lød det.

FAKTA: Her er hovedpunkterne i klimaaftalen fra Paris

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har torsdag trukket USA ud af klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris. Han siger, at han vil forsøge at forhandle en "ny og fair" aftale.

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

FAKTA: Kloden svedte rekordmeget i 2016

Præsident Donald Trump opfordres til at udvise globalt lederskab af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fire nordiske kolleger.

Appellen kommer, få timer inden præsidenten har varslet sin endelige beslutning om, hvorvidt USA fortsat vil overholde Parisaftalen.

På et topmøde i december 2015 lovede 196 parter, heriblandt USA, at holde den globale temperaturstigning under to grader - og gerne 1,5 grader - i forhold til det førindustrielle niveau.

Her kan du læse lidt om temperaturen verden over sidste år:

* 2016 var det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

* Gennemsnitstemperaturen lå på 14,8 grader og var dermed tæt på 0,2 grader højere end i 2015, som også satte rekord.

* 2016 var dermed omkring 1,3 grader varmere end før industrialiseringen.

Kilde: Klimarapporten fra Copernicus Climate Change Service.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce